Bár az elektromos hajtás, talán nem annyira környezetkímélő mint ahogy azt korábban gondolták, egyre több gyártó kezd ilyen irányú fejlesztésekbe. A NIKOLA Motors a közelmúltban két szabadidő járművet is bejelentett, amelyek a saját építésű erőforrásokat dolgoztatnak.

Hegyen és völgyön

A NIKOLA két évvel ezelőtt alapította meg a vállalat PowerSports divízióját, aminek feladata összefogni az off-road felhasználásra szánt négykerekű, illetve a vízre bocsátható elektromos járműveket. A vállalat több terepjáró prototípuson keresztül jutott el a kereskedelmi változatnak szánt NZT (net zero toll) elnevezésű járgányhoz, ami egy nehéz terepre tervezett, de személyautós kényelmet biztosító verda. A masszív építésű, teljesen vízálló kasznit viselő járműbe saját fejlesztésű elektromos motor került, pontos teljesítmény adatok egyelőre nem ismertek, de állítólag nincs ok az aggodalomra. A 125 kWh kapacitású akkumulátor pakk, egy töltéssel 240 kilométeres hatótávolságot szavatol annak függvényében, hogy kettő vagy négy kerék hajtott.

A teljesen zárt kabin négy ember számára biztosít helyet, odabent az idők szavának engedve érintőkijelzők helyettesítik a műszerek jelentős részét. A hagyományos műszerfal helyére hét hüvelykes panel került, jobbra pedig egy portré módban elhelyezett 13 hüvelykes kijelző kapott helyet. Utóbbi az infotainment rendszer központi eleme, ezen keresztül érhetők el a fontosabb kényelmi szolgáltatások. A Nikola NZT gyártása az ígéretek szerint két éven belül elindulhat.

… na meg vízen

A másik újdonság már a vizes sportok szerelmeseit igyekszik becserkészni. A sebességtartó elektronikával szerelt jet-ski megkapta a gyártó, kifejezetten vízi járművek számára fejlesztett akkumulátor-architektúráját. Hasonló járművekkel már más társaságok is próbálkoztak, azonban azok nem léptek ki a koncepciós fázisból, így a Nikola komoly lépéselőnyre tett szert a vetélytársakkal szemben.

A gépről túl sok mindent még nem árultak el, mindössze annyit lehet tudni, hogy sok megoldás (többek között a motorvezérlés és a navigációs rendszer egy része) a szárazföldi járgányokból került át a vízre. A működtetést ezúttal is nagy méretű érintőkijelző segíti, ám a pontos jellemzőkre kicsit még várni kell. A NIKOLA WAV első darabjait már jövőre szeretné leszállítani a vállalat.