A Samsung HW-Q90R 7.1.4 csatornás, Harman Kardon segítségével megalkotott audio szettjében a hangprojektor mellett megtalálható egy vezeték nélkül csatlakozó hangfalpár és egy különálló mélynyomó. Ennek papíron elég kell lennie a tökéletes térhatású hangzás megteremtéséhez, pláne, hogy a soundbar rendelkezik függőlegesen pozicionált hangsugárzókkal is! Nézzük, hogy működik-e a dolog, összejön-e végre egy hangprojektoros rendszerrel a moziszerű megszólalás a nagyszobában!

A Samsung és a Harman Kardon

A Samsung 2017-ben vásárolta fel a nagy múltú Harman csoportot, aminek részeként a konszernhez került a legendás audio márka, a Harman Kardon is. Az akvizíció után ez utóbbi vállalat sem szűnt meg, hiszen továbbra is rendelkezik saját központtal, saját termékportfólióval. A két cég munkatársai az elmúlt években már elkezdtek együtt dolgozni, ennek köszönhetően pedig a közelmúltban megjelentek az első olyan Samsung eszközök, amelyekben felhasználták a Harman Kardon által kifejlesztett technológiákat, megoldásokat. 2019-re az együttműködés még szorosabbá vált, ugyanis idén a Samsung kínálatában már négy olyan audio rendszer található meg, amelyet a Harman Kardon mérnökeivel közösen alkottak meg. A Q széria (Q60R, Q70R, Q80R és Q90R) közül a Q90R képviseli a csúcskategóriát, tehát ez a legnagyobb tudású termék.

Samsung HW-Q90R – Kialakítás

A rendszer szíve és lelke egy hangprojektor, amely összesen 17 (!!) beépített (középtartományú és magassugárzók) hangszóróval rendelkezik. Ezek között megtalálhatóak a néző felé, oldalirányba, és felfelé pozicionált hangsugárzók egyaránt. Ezen az egységen találhatóak a különféle ki- és bemenetek (3 4K/60p támogatású HDMI 2.0, optikai digitális audio port), aminek köszönhetően a soundbar egyszerűen csatlakoztatható televízióhoz, projektorhoz, számítógéphez, konzolhoz. Fontos megjegyezni, hogy támogatja a Bluetooth technológia használatát, így vezeték nélküli úton is eljuttathatóak rá a különféle tartalmak, mondjuk egy telefonról, notebookról, vagy akár egy tévéről is.

A hangprojektor 122,6 centiméter széles, 13,6 centiméter mély és mindössze 8,3 centiméter magas, ennek köszönhetően kényelmesen elfér e legtöbb mai tv előtt, nem kell attól tartani, hogy kitakarja a képet. A mély hangok telt, gazdag és tiszta megszólaltatása érdekében egy különálló, méretes (20,3 x 40,3 x 40,3 cm, 9,6 kg) mélysugárzót integráltak a rendszerbe, amely szerencsére vezeték nélküli úton csatlakozik a központi hangprojektorhoz. Ugyanez mondható el a hátsó, felfelé állított hangsugárzókkal is ellátott hangfalpárról, azaz nem kell a kábelezéssel vacakolni, nem zavarnak a szobán átkígyózó madzagok, ami nagy erőssége a terméknek.

Hangminőség

A több komponensnek köszönhetően hagyományos térhatású megszólalás biztosítása megoldott, hiszen a soundbar oldalára épített hangsugárzók kiváltják az oldalsó szatellit hangszórókat, a hátsó hangfalak pedig remekül teszik a dolgukat, és a nézők mögül árasztják magukból a hangokat. A Samsung HW-Q90R különlegességét a függőlegesen pozicionált hangszórók adják, amelyeket nem véletlenül említettük többször. Ugyanis az ezek által kibocsájtott hangot a plafon visszaveri, és ennek köszönhetően válik lehetségessé az objektumalapú hangszabványok (Dolby Atmos, DTS:X, MPEG-H) visszaadása, azaz, hogy a hangokat a térben is érzékeljük, tehát, hogy például egy madár VALÓBAN a fejünk felett csipogjon, vagy, hogy a szélzúgás betöltse az egész szobát.

Ez pedig tényleg működik, így amit hallunk, az valódi 3D térhatású hangzás, legalábbis akkor, ha sikerül ilyen típusú tartalomhoz hozzájutnunk. Ez egyébként nem lehetetlen ma már, hiszen az UHD Blu-ray filmek jó része ilyen formátumú, és az olyan online szolgáltatók, mint a Netflix is elérhetővé tesznek ilyen hangsávval is kiegészített filmeket, videókat, sorozatepizódokat.

A térhatást tehát kipipálhatjuk! Emellett a basszus hangok visszaadása is remek, köszönhetően a különálló subwoofernek. A mélyek gazdagon, telten, élettelien brummognak, puha, de vastag alapot terítve a filmek, játékok vagy zeneszámok alá. A soundbar, és a hátsó hangszórók is korrektül végzik a feladatukat, hiszen hanghibákat normális forrásból származó anyagok esetén nem tapasztalni. Tehát nincs percegés, zizegés, zajosodás és statikus zörejektől sem kell tartani. Az arányok is nagyjából rendben vannak, bár kisebb pontatlanságok azért észrevehetőek, ugyanis a középtartományt egy kicsit hangsúlyosnak éreztük még az equalizerrel történt finomításokat követően is. Ezek után talán már nem is meglepő, hogy a dinamika sem hiányzik és a hangerő sem a rendszer össz teljesítménye 512 watt, ami aztán bőven elég mindenre. Így ez a 7.1.4 csatornás szett képes megteremteni a mozis élmény illúzióját különösebb kompromisszumok nélkül.

A készülék rendelkezik előzetesen programozott hangmódokkal, amelyek már nevükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó, de értelemszerűen ezek nem kőbe vésett szabályok, ezekhez nem kell feltétlenül ragaszkodni.

Kezelés

A termék mellé jár egy teljesen korrekt felépítésű távirányító, amelynek révén a vezérlés egyszerű és magától értetődő. A gombokkal elérhető minden fontosabb funkció vagy szolgáltatás, így a grafikus kezelőfelület egyáltalán nem hiányzik. Emellett a Samsung HW-Q90R 7.1.4 vezérelhető az ingyenesen letölthető SmartThings alkamazás révén bármilyen Android vagy iOS alapú mobil eszközről is. A tapasztalataink szerint az eszköz működés közben stabil, nem kapcsol ki magától, nem vált automatikusan a források között, és a hangerő ingadozástól sem kell tartani.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a rendszer telepítése pofonegyszerű. Bárki elvégezheti, nem kell szakembereket hívni hozzá, elég kivenni a komponenseket, lepakolni őket a szobában és kész, indulhat a móka. Nem kell szétfurkálni a plafont, nem kell speciális állványokat beszerezni, amire szükség van, az ott van a dobozban!

Ár

A Samsung HW-Q90R ára 349 000 forint. Jelenleg nincs nagyon ehhez hasonló rendszer a magyar piacon, így a termék légüres térben mozog. A tudásához képest ez az összeg teljesen rendben van, túlárazottnak nem nevezhetnénk a szettet.

Kinek ajánljuk – Samsung HW-Q90R

– Valódi térhatásra vágyik.
– Kompakt, kevés helyet foglaló hangrendszerben gondolkodik.
– Sokoldalú eszközt keres, ami jó filmezésre, zenehallgatásra és játékra is.
– Dolby Atmos vagy DTS:X támogatású rendszerre vágyik megfizethető áron.
– Egy olyan innovatív terméket szeretne, amit lehet bátran mutogatni az ismerősöknek.
– Mindenképp el akarja kerülni a zavaró kábelezést.

Kinek nem ajánljuk – Samsung HW-Q90R

– Olcsó, belépő szintű hangprojektort keres
– Nincs helye a hátsó hangfalak számára
– Nem érdekli a térhatású hangzás.

Még több információ a Samsung HW-Q90R hangprojektorról a termék hivatalos weboldalán.

Teszt áttekintő
Dizájn
Hangminőség
Térhatás
Kezelhetőség/kényelem
Extrák
Ár/érték arány
Hűha faktor
samsung_hw-q90r_soundbar_tesztA Samsung HW-Q90R egy szuper hangrendszer, amely képes úgy megteremteni a 3D térhatású hangzás illúzióját, hogy ahhoz nem kell szétfurkálni a lakást, és nem kell küzdeni a tekergő kábelekkel.