A Samsung Q90R papíron igen bikának tűnik, de mit tud a valóságban? Leteszteltük a kép- és hangminőséget, kezelést, és megnéztük, hogy jó-e a dizájn!

Samsung Q90R

A globális és a hazai tv piac királya, a Samsung, az idei évben is ipari mennyiségű tévét dob piacra, köztük néhány 8K és rengeteg 4K készüléket. Ez utóbbiak közül papíron a legnagyobb tudású a Q90R, amely egyébként megkapta a világ első 8K televíziójának (Q900R) fejlesztéseit is, és amely a vállalat saját fejlesztésű QLED technológiájára épül.

A QLED technológia

A QLED, vagy kvantumpontos LED LCD, egy, a Samsung által favorizált képalkotási eljárás, melynek lényege, hogy egy, rendkívül kicsi, különleges anyagból készült kristálygömbökkel megszórt extra filmréteggel egészítik ki a LED háttérvilágítást. Ezek szó szerint nanoméretű (a centiméter egymilliomod része) kristályok, az úgynevezett kvantumpontok, pedig egyrészt felerősítik a fényt, másrészt megszűrik azt, így széles spektrumú fehér fény jön létre. Ez pedig a korábbinál tisztább, valósághűbb tónusok megjelenítését teszi lehetővé nagyobb fényerő és kisebb fogyasztás mellett. Tehát ez a speciális, de azért nem egyedülálló technológia került a Samsung Q90R 4K televízióba.

Külső

Kialakítás: Lapos, sík.
Dizájn: A kávák jó vékonyak továbbra is, nagyjából 1 centiméter szélesek, ami már alapból eléggé modernné teszi a készülék megjelenését. A talpon újítottak a tavalyi évhez képest, aminek már ideje volt, és ezúttal egy funkcionális, de masszív megoldás mellett tették le a voksukat a dizájnerek. Az összhatás minimalista, de úgy is a képen van a lényeg, és cserébe nagyjából minden típusú belső térben viszonylag harmonikusan elhelyezhető a tv.
Egy kábeles megoldás: Minden csatlakozó, tuner és az elektronika egy része egy külső, akár el is dugható dobozba került, amely egyetlen, rendkívül vékony, alig látható kábellel csatlakozik a készülékhez. Az áramot is ezen keresztül kapja, szóval a képernyőből előkígyózó ronda madzagokat el lehet felejteni, ami elég szuper.
Falra szerelhető: Igen, ráadásul hézagmentesen egy speciális fali konzol segítségével, ami elég látványos.
Státusszimbólum faktor: Maximális! Ez az a tv, amit simán lehet mutogatni bárkinek.

Képminőség

Paneltechnológia: 10 bites QLED VA LCD, Full Array Direct LED háttérvilágítással, 120 Hz képfrissítési rátával. Okés!
Felbontás: 4K (Ultra High Definition), azaz 3840 x 2160 képpont. Jelenleg már nem ez a világ legnagyobb felbontása, de még bőven megteszi.
Felskálázás: Van, tehát az elektronika képes az alacsonyabb felbontású anyagok feljavítására valamelyest. De amit így kapunk, az még nagyon messze van a „gyári” 4K szintjétől.
Kontrasztarány: A valós kontrasztarány 5530:1 Ez az érték az ilyen típusú LED LCD tévék között extrém módon kimagaslónak számít. A kontrasztossággal nincs probléma, de ha valakinek ez is kevés lenne, bekapcsolhatja a dinamikus kontrasztjavítás képjavító funkciót, viszont ilyenkor az egyes finom képrészletek, átmenetek eltűnnek.


Színpontosság: Kimagasló! A műszeres mérések szerint az emberi látás hibahatárán belül maradnak az egyes megjelenített tónusok a referencia értékekhez képest. Magyarán a piros, lila, sárga, zöld, azúr, stb. színt ugyanolyannak látjuk, ahogyan azt rögzítették. A problémásabb tartalmaknál (bőrszín, fű, víz) sem fordulnak elő anomáliák.
Mozgásmegjelenítés: Gyatra minőségű, alacsony bitrátájú forrásanyagok (jellemzően ilyenek a kábeltévé szolgáltat médiaboxából érkező tv adások egy része, vagy a letöltött videofájlok) megfigyelhető enyhe akadozás néha. Ezen viszont egészen jól lehet segíteni Autio Motion Plus nevű technológia aktiválásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé. Bekapcsolható még az is, hogy fekete képkockákat pakoljon az igaziak közé az elektronika, amitől szintén úgy érzi az agyunk,hogy folyamatosabb a mozgás, viszont ez iszonyúan vibrál, ami állatira zavaró.
Betekintési szög: Teljesen vállalható! Csak teljesen kiszorított pozícióból, 170-175 fok környékéről nézve a kijelzőt, kezdenek fakulni a sötét árnyalatok, és csökken a szaturáció.
Zajosodás: Tapasztalható, szintén a rossz minőségű, alacsony bitrátájú anyagok (médiaboxon keresztül érkező SD tv műsorok, YouTube videók, letöltött fájlok stb.) esetén. A zajcsökkentés funkció egészen hatékonyan képes csökkenteni a mértékét.
Felhősödés: A Samsung Q90R televízióban alkalmazott Full Array Direct LED háttérvilágítás (az egyedileg vezérelhető csoportokba osztott LED-ek rács alakban helyezkednek el a panel mögött) előnye, hogy fény eloszlása egyenletesebb (hátránya pedig, hogy vastagabb lesz a tévé, de ez senkit se érdekel), mint a legtöbb Edge LED (a LED-eket a keretbe építették) tévé


HDR: Biztosítja a nagy dinamikatartományú (HDR) videók, filmek megjelenítését (HDR10, HDR10+, Hybrid Log Gamma szabványok), és jól is néz ki a HDR.
Maximális fényerő: 2000 nit, kimagaslóan jó érték. Azért fontos a magas fényerő, hogy mert így a HDR tartalmaknál is tökéletesen pontosan jelennek meg a színek.
Input lag: 14,3 ms, kimagaslóan jó érték, ami a játékosok számára bír jelentőséggel.
Tükröződés: Elenyésző mértékű, észrevehetetlen, nem okoz problémát.

Beégésveszély: Nincs

Hang

Hangrendszer: 4.2 csatornás, beépített mélynyomós, 60 wattos hangrendszer. A legtöbb tévénél jobban szól, de a külső hangeszközökkel (házimozi rendszer, hangprojektor stb.) nem veheti fel a versenyt. A dinamika is a pontosság terén is elmarad azoktól, a sztereó hangtér másfél méterről távolabb már nem igazán érzékelhető.
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: Tizen SmartHub
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: ~150. A legfontosabb, legnépszerűbb alkalmazások (YouTube, Netflix, HBO Go, Spotify, Deezer stb.) megvannak.
Böngésző: Van.
Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat. A helyi hálózat (például számítógép, szerver, HTPC) többi elemét képes elérni, így az azokon található médiaállományok lejátszása is megoldott.
Távirányító: Kevés gombos, ultradizájnos darab. Mobillal kiváltható. A tv az USB-n keresztül csatlakoztatott egér, billentyűzet és klaviatúra használatát támogatja.

Extrák

Háttér mód: A tv kijelzőjén a mögötte lévő háttér textúrája jelenik meg (például a tapéta), aminek hála a modell belesimul a környezetébe.
Galéria mód: Egy adatbázisban megtalálható művészeti alkotások, rajzok, festmények, illusztrációk jeleníthetőek meg a képernyőn.
Képernyőtükrözés: Kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn.
Bluetooth: A BT támogatású hangeszközökre vezeték nélkül kilőhető a hang. Nagyon hasznos.
Beépített használati utasítás: Van. Szintén igen jó lehet!

Ár

55″ (QE65Q90R): 650 000 forint
65″ (QE55Q90R): 915 000 forint
75″ (QE75Q90R): 1 340 000 forint
A Samsung Q90R nem olcsó, de elnézve a tudását, és hogy jelenleg ez a világ talán legjobb kvantumpontos 4K LCD tévéje, az ár nem nevezhető túlságosan eltúlzottnak.

Kinek ajánljuk – Samsung Q90R

– Csúcskategóriás tévét szeretne
– QLED televízióban gondolkodik
– Fél a beégéstől
– Fontos a nagyon jó HDR megjelenítés
– Filmezéshez, sportközvetítésekhez keres készüléket
– Játszana.

Kinek nem ajánljuk – Samsung Q90R

– Olcsó tévét akar.
– Fontos a tökéletes fekete.

Még több információ a Samsung Q90R tévéről a termék hivatalos honlapján

Teszt áttekintő
Képminőség
Hangminőség
Kezelés
Dizájn
Ár/érték arány
Hűha faktor
ilyen-lett-a-samsung-idei-legjobb-4k-tevejeA Samsung Q90R egy sokoldalú, remek készülék. Jelenleg a világ talán legjobb 4K HDR kvantumpontos LED LCD tévéje