A kaliforniai Pasadenában, a Sugárhajtás Laboratóriumban (Jet Propulson Laboratory, JPL) zajlik a következő marsjáró összeállítása és tesztelése, amelyet egy live stream-en keresztül bárki követhet – olvasható a Space.com oldalon.

A rover a tervek szerint 2020 júliusában indul majd útnak és 2021 februárjában érkezik meg a Marsra, egészen pontosan a Jezero-kráterbe. A hatkerekű robot legfontosabb feladata az lesz, hogy a régen kihalt élet nyomai után kutasson, de számos egyéb tudományos munkát is végez majd.

A Seeing 2020 nevű webkamerán keresztül nem csak abba szobába pillanthatunk be, ahol a konkrét munka zajlik, hanem rendszeresen lesznek élő webchat-ek is a projekt, valamint a JPL social-média csapatának tagjaival – így azok, akiket elvarázsol a vörös bolygó kutatása, biztosan sok érdekességet tudhatnak majd meg.

Ilyen webchat-eket naponta kétszer láthatunk majd, minden héten hétfőtől csütörtökig, kaliforniai idő szerint délelőtt 11-kor és délután 4-kor – vagyis nálunk este 8-kor és hajnali 1-kor.

Kép: NASA/JPL-Caltech

Az egyelőre csak Mars 2020-ként ismert rover elnevezéséhez a NASA névadó pályázatot tervez a diákok körében, ahogy tette ezt az Opportunity és a Curiosity esetében is. További érdekesség, hogy ez lesz az a marsjáró, amivel akár a nevünket is elküldhetjük majd a bolygóra, ha szeptember 30-ig regisztrálunk a NASA erre a célra létrehozott oldalán.

Érdekes járművekből persze itt a földön sincs hiány, elég csak az Uber nagyratörő terveire gondolni, de a repülő autó is pár éven belül megérkezhet – ha nem is a Lánchíd forgalmát fogják enyhíteni első körben.

Kiemelt kép: NASA/JPL-Caltech