Megnéztük az LG E9 vacsi új OLED tévét működés közben, különös tekintettel a vállalat által mérföldkőnek tartott AI szolgáltatásokra.

Az LG hivatalosan is elérhetővé tette idei OLED televízió kínálatának egy részét, egészen pontosan a C9, E9 és W9 (Wallpaper) modelleket. Ezek megkapták a vállalat csodafegyvernek szánt fejlesztéseit, jelesül a különféle integrált mesterséges intelligenciával kapcsolatos szolgáltatásokat és meg is mutatták nekünk, hogy hogyan működnek ezek a valóságban.

Az E9 volt a tesztalany, ami egy 4K HDR OLED tévé, tökéletes 0 nit fényerejű feketével, végtelen kontraszttal, tökéletes betekintési szöggel, és elég király mozgásmegjelenítéssel. Még muszáj elmondanunk, hogy elég bika, 4.2 csatornás, 60 wattos hangrendszert is pakoltak bele. Ráadásul még a hangszórókat sem dugták el (ami általában satnya megszólalást eredményez), hanem egy rács mögé pakolva a nézők felé fordították őket.

Képjavítás

Az AI technológia megjelenik a kép előállításában többek között, ami azt jelenti, hogy minden tartalmat megvizsgál a chip, és attól függően, hogy mi a forrás, milyen a felbontás, és milyen típusú az adott anyag, változtatja meg az egyes beállításokat, és ereszti rá a különféle képmódosító eljárásokat (már ha engedjük neki egyáltalán). A felbontás felskálázásnál ez például úgy néz ki, hogy amíg régen minden cuccra ugyanazt az algoritmust, ugyanúgy alkalmazta, most a vizsgálat után találja ki, hogy a komplex javító csomagnak mely elemeit vesse be, vagy melyekre helyezzen nagyobb hangsúlyt.

Egyébként a már említett felskálázáson tényleg tudtak javítani, ám amit kapunk még így sem tökéletes, hisz egy Full HD anyag még most is csak megközelíteni tudja egy gyári 4K videó minőségét. De mindenesetre tény, hogy a végeredmény jobb, mint korábban bármikor. Emellett a mesterséges intelligencia arra is képes, hogy precízen megvizsgálja a külső fényviszonyokat, és a kapott adatok kielemzése után változtasson úgy az egyes képtartományok fényerején, hogy a néző a lehető legjobban lássa azokat.

Hangjavítás

A megszólalást is képes befolyásolni az integrált mesterséges intelligencia, mégpedig úgy, hogy az ezért felelős processzor a tartalomtól függően a hangbeállításokba is belenyúl. Ennek hatására pedig a filmek és a párbeszédek érthetőbbé, a zeneszámok pedig tisztábbá válnak. A készülékek, így az E9 tévé is megkapták azt a speciális kalibrációs megoldást, amely a helyiség egy kívánt pontjába koncentrálja a lehető legjobb minőségű hangzást. Ehhez nem kell mást tenni, mint odavinni a mikrofonos távirányítót, azt aktiválni, és a rendszer ennek alapján végzi el a számításokat, illetve állítgat teljesen magától az egyes paramétereken.

Hangalapú vezérlés

A Google Assistant és Amazon Alexa asszisztens megoldások támogatása révén mód nyílik a tévék hang alapú vezérlésére. Ez egyelőre még csak angolul működik, de lehet a modelleknek parancsolgatni, hogy például növeljék a hangerőt, váltsanak csatornát, vagy indítsanak el különféle alkalmazásokat. Az is megoldott, hogy ily módon videókat, filmeket indítsunk el, és az is, hogy megkérjük a tévét, hogy segítsen például megtervezni az esti programunkat. Tehát, hogy listázza ki, hogy mi lesz a moziműsor, milyen koncerteket rendeznek, vagy hogy hol vannak a közelben éttermek. A kapott információk pedig értelemszerűen ezt követően megjelennek a hatalmas képernyőn.

Okos otthon központ

A tévéket az említett technológiáknak köszönhetően integrálni is lehet a nagyobb, több eszközt tartalmazó okos otthon rendszerekbe. Ezáltal pedig értelemszerűen az is működik, hogy a tévé távirányítója révén vezéreljük azokat is. Tehát megmondhatjuk, hogy növelje a lámpák fényerejét, hogy düffentse be a csatlakoztatott hangrendszert, és azon mondjuk játsszon le valamilyen romantikus black metal balladát. Ez pedig azt eredményezi, hogy a televíziók válhatnak az okos otthon rendszerünk (egyik) központjává, amelyen a nagy méretű kijelzőnek, illetve a hangalapú támogatásnak köszönhetően kényelmesen lehet irányítgatni a különféle komponenseket.