Kipróbáltuk a 21:9 képarányú, ívelt, kvantumpontos Samsung CJ791 monitort! Mire jó, mire nem? Kinek ajánlott és kinek nem? Milyen a képminőség? Van benne hangszóró? Mennyire néz ki jól? Utánajártunk! Kiderül MINDEN!

Külső

Kialakítás: Ívelt. Egy felhasználó esetén ez remek megoldás, ha sikerül vele pont szembe ülni. De ha már valaki oldalról nézi, már zavaró lehet a vonalak finom torzulása.
Dizájn: Az alkalmazott fémes fényezésnek, és magának a hajlított készülékháznak köszönhetően futurisztikus hatású a monitor. Gyakorlatilag magára rántja a tekintet, mindenki rácsodálkozik, amikor először látja. Az összhatás harmonikus, visszafogott, szerencsére nincsenek LED-ek, meg egyéb bazári, felesleges dizájnelemek.


Íveltség: 1500R, markáns a görbület!
Állítható magasság: Igen, 10 centiméteres tartományban mozgatható fel-le a képernyő, ami remek!
Dönthetőség: Előre 2 fok, hátra 34 fok (!!). Jó!
Forgatás: Nem lehet forgatni. Kár.
Csatlakozók: HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, 2 db. USB Thunderbolt, 2 db. USB 2.0, fejhallgató. Bőven elég ez mindenre, mindenkinek, minden eszközhöz.
Falra szerelhető: Igen.
Méret, súly: 808.7 x 516.0 x 309.4 mm, 7,7,1 kiló. A legtöbb monitornál nagyobb és nehezebb.

Képminőség

Panel: 8 bites QLED panel, Edge LED háttérvilágítással (a LED-eket a keretbe építették).
Megjeleníthető színek száma: 16,7 millió. Jó.
Felbontás: 3440 x 1440. Kiemelkedő a részletesség!
Képarány: 21:9. Szélesebb, mint a tévék és a legtöbb monitor, amelyek képaránya 16:9. Ennek köszönhetően akár két teljes értékű ablak is kifér a képernyőre. Akkor is jól jön, ha a használni kívánt alkalmazás “szélesebb” a megszokottnál. Ilyenek jellemzően a különféle videó- vagy zeneszerkesztő programok.


Képfrissítési ráta: 40 Hz – 100 Hz! Ez a monitoroknál igen fontos szempont, és e tekintetben ez a modell jól teljesít, hiszen másodpercenként így akár 100 kép megjelenítése is megoldott. Így még a jobb videokártyákban lévő tartalékokat is képes kihozni.
FreeSync: Támogatott az AMD frekvencia szinkronizációs technológiája.
Maximális fényerő: 300 nit. Bőven elég otthoni, irodai környezetben, hogy még világos szobában is látni lehessen jól mindent.
HDR: Nem támogatott, ami nem tragédia (persze azért attól még király a HDR).
Válaszidő: 4 ms. Szuper!
Input lag: 10,2 ms. Nagyon jó, így játékra is kiváló.
Maximális valós kontraszt: ~3000:1, ez ma a monitorok között teljesen jó érték. A látott kép így is kellően kontrasztos.
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett a színtér lefedettség, és a pontosság is kiemelkedő. A tónusok természetesek, szépek és valósághűek, így a termék akár profi grafikai munkákra is használható.


Betekintési szög: Közepes, 155 fok környékéről már érzékelhető a tónusok fakulása.
Mozgásmegjelenítés: Remek. Utánhúzás, akadozás, villódzás sincs.
Felhősödés: A fényerő eloszlása szinte teljesen hibátlan, így felhősödés, foltosodás nem tapasztalható a hétköznapi használat során.

Hang

Hangrendszer: A monitoroknál nem gyakori a beépített hangrendszer, viszont a Samsung CJ791 két darab 7 wattos hangszóróval rendelkezik.
Hangminőség: A megszólalás erőteljes, a sztereó hangtér sem hiányzik, de a basszusokat kicsit kevésnek éreztük. Videózásra, filmezésre, játékra ez elég, zenehallgatáshoz kicsit kevés a hangminőség.
Hanghibák: Nincsenek.
Külső hangrendszer ajánlott: Igen.

Kezelés

Grafikus kezelőfelület: Nagyon jól használható, átlátható, a felépítése logikus, jól is néz ki.
Távirányító: Nincs.
Kezelőpanel: A készülékházon található, könnyen elérhető, a használata hamar megszokható.
Több tartalom megjelenítése: Támogatott! A Picture-by-Picture (PBP) funkcióval két tartalom is egyszerre tekinthető meg a képernyőn, eredeti felbontásban. A párhuzamos műveletek hatékony elvégzéséhez a Picture-in-Picture (PIP) funkcióval a második tartalom a képernyő 25%-áig kicsinyíthető le.

Ár

34″ Samsung CJ791 (LC34J791WTUXEN): 319.000 forint. Az ilyen, különlegesebb kialakítású monitorok ára nagyjából ebben a kategóriában mozog. A tudása alapján az érte kért pénz teljesen korrektnek mondható.

Kinek ajánljuk – Samsung CJ791

– Dizájnos, státuszszimbólumként is használható monitorra vágyik.
– Munkára keres monitort, irodai alkalmazásokhoz.
– Játékhoz keres megjelenítőt.
– Szerkesztőprogramokkal dolgozik.
– Profi grafikai munkához keres megjelenítőt.
– Ívelt monitorra vágyik.

Kinek nem ajánljuk – Samsung CJ791

– Olcsó monitorra vágyik.
– Fontos a HDR támogatás, és alapvetően filmezéshez keres monitort.
– Gyakran állnák körül többen a megjelenítőt.
– Sík monitort szeretne.

Még több információ a Samsung CJ791 monitorról a hivatalos weboldalon