A VideoLan által fejlesztett VLC médialejátszó az egyik legnépszerűbb szoftver az asztali gépeket használók között, ezért érdemes megfogadni a biztonsági szakértők figyelmeztetését.

A VLC lejátszó népszerűsége a rendkívüli rugalmasságban rejlik, ugyanis a szoftver beépülő modulok nélkül képes kezelni a különböző formátumokat. Biztonsági szakértők azonban a közelmúltban kritikusnak minősített hibát találtak a programban, ami ellen egyelőre kizárólag a szoftver törlésével lehet hatékonyan védekezni.

A CVE-2019-13615 számon nyilvántartott hiba a Windows és Linux rendszereket futtató gépeket egyaránt veszélyezteti, így aki VLC lejátszót használ és nem szeretne kockáztatni, a javításig hanyagolja a programot. Bár eddig nincs adat a hibához kapcsolható támadásról, a szakértők szerint érdemes komolyan venni a fenyegetést, ami teljes, engedély nélküli hozzáférést biztosít a számítógépekhez. A VideoLan természetesen már dolgozik a javításon, de a tökéletes folt elkészítéséhez időre van szükségük.

Képek: VideoLan