Brutális tech erődemonstráció a nappaliban: Samsung Q950R 8K tv

Kipróbálhattuk végre a Samsung idei csúcstévéjét, a 8K felbontású, mesterséges intelligenciával felturbózott QLED vadállatot.

Samsung Q950R

A Samsung mostanra a 8K televíziózás élharcosává vált, hiszen a dél-koreai konszern mindenkinél hamarabb dobott piacra ilyen eszközt, és minden másnál nagyobb kínálattal rendelkezik ma ezen a fronton. A cég az idei évben is jelentkezett egy új szériával: A Q950R 55, 65, 75 82 és 98 hüvelykes változatban érhető el, amelyek közül, mi a 82 incheset próbálhattuk ki. A termék az előzetes információk alapján nagyon ígéretesnek tűnt, hiszen mindent beleadott a cég. Lássuk mire elég ez!


Külső

Kialakítás: Lapos, sík. Szóval a hajlítás elfelejtve!
Dizájn: Az látszik, hogy ma (már) nem elsősorban a dizájnnal akarja eladni a tévéit a vállalat, hanem ehelyett a képminőségre, és a kapcsolódó szolgáltatásokra funkcionálnak. A Samsung Q950R-ről is hiányoznak a csicsás, bazári díszítőelemek, a parasztvakító megoldások, ehelyett a minimalista irányzat dominál, ahol a hangsúly magán a képernyőn van. A kávák persze iszonyú vékonyak, szélességük alig egy centiméter, de a talpakat például nem variálták túl, hiszen a készülékház egyszerű fémrudakon nyugszik. A kialakításnak köszönhetően a modell gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe viszonylag harmonikusan beilleszthető.
Falra akasztható: Igen, a tv mellé ingyenesen járó konzolnak köszönhetően hézagmentesen simul a függőleges felületre.


Csatlakozók: Egy egyszerűen eldugható külső dobozra (One Connect Box) pakolták a ki- és bemeneteket (4 db HDMI 2.1 3 db USB 2.0, net, optikai digitális audió, CI+ ) amely egyetlen vékony, alig látható kábellel csatlakozik a képernyőhöz (az áramot is ezen keresztül kapja). Ennek köszönhetően el lehet felejteni a tévéből előkígyózó kábelrengeteget, ami egyértelműen jót tesz a megjelenésének.
Státusszimbólumként használható: Igen!
Méretek: 1835.0 x 1117.0 x 398.6 mm (talppal), 1835.0 x 1055.6 x 34.8 mm (talp nélkül). Bár messze nem ez a világ legvékonyabb tévéje, de ez lényegtelen, mert úgy sem oldalról nézzük. (Értelemszerűen a méret a képátlóval együtt változik)
Súly: 51.20 kg (talppal), 50 kg (talp nélkül). Jó nehéz, erre azért érdemes odafigyelni, mikor valaki egy instabil szekrénykére állítaná. (Értelemszerűen a súly is változik a képátlóval együtt).

Képminőség

Paneltechnológia: QLED.
Felbontás: 8K, 7680 x 4320, jelenleg ennél nagyobb felbontású tv nincs! A látványvilág egyszerűen döbbenetes, olyan apró részletek megjelenítésére is lehetőség nyílik, amire korábban nem volt mód, a finom átmenetek megjelenítése pedig példátlanul jó.
Képméret: 82 inch. Szép nagy! Imádtuk! Ekkora méretben nézni a tartalmakat egészen pazar élmény.
Kontrasztarány: A QLED paneltechnológia rendkívül nagy, valós kontrasztarány elérését teszi lehetővé. E tv esetében ez az érték ~5000:1. A kép tehát kellően kontrasztos!
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett a tónusok természetesek és kimagaslóan valósághűek, a megadott standardoktól csak nagyon minimális mértékben térnek el, ennek révén a Samsung Q950R akár professzionális grafikai munkára is használható. A színek egyébként gyönyörűek, ragyogóak, élettel teliek. Ez a QLED egyik nagy előnye a hagyományos LED LCD-hez, képest.


Mozgásmegjelenítés: Rossz minőségű források használata esetén tapasztalhatóak enyhe anomáliák: Például médiaboxból érkező tv adásoknál, egyes videófájloknál megfigyelhető nagyon enyhe akadozás néha. Ezen azonban hatékonyan lehet segíteni az Auto Motion Plus technológia bekapcsolásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, és gyakorlatilag tökéletesen képes orvosolni a hibákat.
Zajosodás: Nem jellemző, de egyes tv adásoknál előfordulhat. A Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával jelentősen mérsékelhető.
Betekintési szög: Nagyon jó, de nem hibátlan. 170-175 fokos szögből már érzékelhető a tónusok fakulása, a szaturáció változása. De az is igaz, hogy ennyire kiszorított pozícióból azért már ritkán néz bárki tévét.


Felhősödés: Az alkalmazott Direct Full Array Elite háttérvilágítási eljárásnak köszönhetően (háttérfényt kibocsátó LED-eket rács alakban helyezik el, több száz egyénileg vezérelhető fényerejű csoportban) a felhősödést gyakorlatilag sikerült száműzni, így egyáltalán nem látni a fény egyenetlen eloszlásából fakadó foltokat a képernyőn.
Input lag: 14,8 ms! Nagyon-nagyon jó érték, így a tv bátran használható játékra is!
HDR: A Samsung Q950R támogatja a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak megjelenítését. És mivel a maximális fényerő eléri az 4000 nitet, ezért a HDR hatás iszonyatosan látványos! Ez a hatalmas fényerő egyébként a QLED technológiából fakadó versenyelőny.

Beégésveszély: Nincs

Hang

Hangrendszer: A megszokottnál jóval komolyabb, 4.2 csatornás, 60 wattos, beépített mélysugárzós, de rejtett hangszórókat használó integrált rendszer.
Hangminőség: Az átlagosnál jobb, de nem tökéletes. A basszusokkal kicsit szűkmarkúan bánik, a dinamika lehetne markánsabb, és a sztereó hangtér átlagos nézési távolságból nem érzékelhető.
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen. Egy jobb hangprojektor, vagy házimozi szett jobb hangminőséget produkál.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: Tizen SmartHub
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: Kb. 200 darab érhető el. A fontos alkalmazások (Netflix, YouTube, Amazon stb.) nem hiányoznak!
Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat. Nagyon hasznos szolgáltatás, ami jól is működik.
Böngésző: Van és kellően gyors. Így az élmény olyan, mintha számítógépen vagy telefonon netezgetnénk.
Távirányító: Vékony, dizájnos, de kevés gombot tartalmaz.
USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök: Használatuk támogatott.
Távirányító helyett mobil: Támogatott, egy ingyenes alkalmazás segítségével. Hasznos!

Extrák

Bixby: A Samsung Q950R biztosítja a vállalat saját fejlesztésű, Bixby nevű mesterséges intelligencia technológiájának használatát, amely támogatja a Google Assistant és Amazon Alexa eljárásokat. Ennek révén működik a hangalapú vezérlés, illetve minden korábbinál hatékonyabb és összetettebb lehet a különféle netes tartalmak elérése. Valamint ez lehetővé teszi a tv integrálását nagyobb okos otthon rendszerekbe, és így a kapcsolódó kompatibilis termékek, például a porszívó, vezérelhetőek a készüléken keresztül, sőt arra is mód nyílik, hogy a tv képét kilőjük mondjuk a hűtőszekrény beépített képernyőjére.


Háttér mód: A készülék képernyőjén egyszerűen megjeleníthető bármilyen mintázat, így akár a mögötte lévő tapéta vagy festett fal textúrája is, aminek köszönhetően a Samsung Q950R egyszerűen a „háttérbe olvasztható”, így ha nincs rá szükség gyakorlatilag eltüntethető a szemünk elől.
Képernyőtükrözés: A Miracast és WiFi Direct technológiák támogatásának hála a kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn. Ez egy piszok jó funkció, nagyon kényelmes és nagyon hasznos szolgáltatás!
Bluetooth: A BT támogatású hangeszközökre vezeték nélkül kilőhető a hang. Nagyon hasznos.
Beépített használati utasítás: Van. Jól használható.

Ár

Samsung Q950R (QE82Q950RB) – 2 999 000 forint. Olcsónak semmiképpen nem neveznénk, viszont ahhoz képest, hogy ez a világ legnagyobb felbontású tévéje, ami ráadásul ilyen hatalmas, és ilyen sokat tud, az ára teljesen rendben van.

Kinek ajánljuk – Samsung Q950R

– A világ egyik leginnovatívabb tévéjét szeretné.
– Trendteremtő karakter, aki a tömegek előtt jár.
– Lényeges a kimagaslóan jó képminőség.
– Fontos, hogy a televíziót harmonikusan tudja integrálni a belső környezetbe.
– Tart a beégéstől.
– Letisztult, sallangmentes dizájnú készüléket szeretne.
– Fontos, hogy ne kanyarogjanak elő zavaró kábelek a hátuljából.
– Játékra keres tévét.
– Grafikai munkákhoz használná, akár monitorként is a televíziót.
– Nagy, sőt óriási tévében gondolkodik.

Kinek nem ajánljuk – Samsung Q950R

– Olcsó tévét akar.
– Kicsi, kompakt televíziót keres.
– Hajlított tévét óhajt.
– Ultravékony tévét akar valamiért.
– 0 nit fényerejű feketére és végtelen kontrasztra vágyik.

Még több információ a Samsung Q950R 8K tévéről a termék hivatalos weboldalán

  • Képminőség
    (4.5)
  • Hangminőség
    (4)
  • Kezelés
    (4.5)
  • Dizájn
    (4)
  • Ár/érték arány
    (4)
  • Hűha faktor
    (5)
4.3

Összegzés

A Samsung Q950R egy igazi statusztévé! Egyedi, innovációkkal kitömve, kimagasló képminőséggel, és korrekt kezeléssel!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?