Huawei P Smart Z: Ízelítő a jövőből

A Huawei P Smart Z felugró kamerás megoldásával elhozta a jövőt a belépő/közép kategóriás mobilok világába. Ugyan a végső megoldásra – a kijelző alá rejtett szenzorokra – még várnunk kell, addig is a motorizált pop-up selfie kamerának köszönhetően bevágás nélkül élvezhetjük a kijelző teljes felületét. Lássuk mit tud a készülék 100 000 Ft ALATT!

Külső és belső

A mobilt fényes műanyag ház veszi körül, ami kicsit csúszós és könnyedén karcolódik, tehát érdemes tokban tartani. A hátlap dizájn szempontból “megfelezett”, ami óvatosan töri meg a rávetülő fényt. A bal felső sarokban találhatjuk a kamerákat, középen pedig az ujjlenyomat olvasót. Az alsó felén helyezkedik a hangszóró és a type-C töltő bemenet, valamint egy jack csatlakozó. Felül kapott helyett az előugró kamera és a SIM/mikroSD tálcát. Jobb oldalon pedig a hangerő szabályzót és a bekapcsoló gombokat találhatjuk.

Huawei P Smart Z

Kijelző

A telefon LCD kijelzővel érkezik, amely a kategóriájában megállja a helyét. A már említett bevágás mentes élmény nagyon-nagyon kellemes, rendkívül gyorsan hozzászokik a jóhoz az ember. Természetesen jobban örültem volna egy amoled panelnek, de a Huawei-nek meg kellett hoznia ezt az áldozatot azért, hogy alacsonyan tartsa a telefon árát.

Adatvédelem

A készüléket jelkóddal és a hátlapi ujjlenyomat olvasóval tudjuk feloldani. Utóbbi megbízható, de nem a leggyorsabb a piacon. Arcfelismerés funkció nincs a telefonban, mivel a pop-up kamera lassan bújik elő. Okos döntés volt ez a gyártótól, ugyanis nem ez a legbiztonságosabb módja az adatvédelemnek, sem biometrikus, sem motorikus szempontból.

Szoftver és hardver

A szoftver a Huawei EMUI 9 felületét adja, Android 9 alapokon, amit a Kirin 710 es chip hajt 4 GB RAM társaságában. Mivel egy jól optimalizált rendszerről beszélünk, ezért ritkán találkoztam laggokkal. Picit több RAM azért jót tett volna neki.

Akkumulátor

Az akkumulátor kapacitás az egyik nagy ereje a mobilnak, ugyanis egy 4000 mAh-s telepet kapott, amivel akár a két napos üzemidő is elérhető! Gyors és vezetékmentes töltésre viszont nem alkalmas. A szoftver igyekszik a használati szokásaink szerint optimalizálni az akku használatát, ami meglátszik a végeredményen.

Hangzás

Sajnos a P Smart Z nem sztereó, viszont jó pont a jack bemenet. A dobozban lévő füles ugyan nem váltja meg a világot, de mindig öröm ha a gyártó mellékel ilyesmit a felhasználóknak. A hangszóró képes nagy hangerő kifejtésére, de érezhetően torzul is. Ez azért sajnálatos, mert a kijelző miatt jó élmény médiát fogyasztani, viszont ezt a hangzás csorbítja.

Kamerák

A már említett pop-up kamera a telefon szexepilje. A Huawei telefonokra jellemző módon nem csak a felső kategóriás készülékek képesek jó fotók elkészítésére. Az előlapi lencse a maga 16 megapixeljével elég jó képeket lő és ugyanez elmondható a hátlapi szenzorokról is. Nyilván nem hozza a csúcskészülékek teljesítményét, de ezen az áron ez nem is elvárható. A videózást illetően viszont gyengélkedik a gyártó és ez itt is érződik. A mobil sokszor elveszíti a fókuszt, valamint nem rendelkezik sem optikai, sem digitális képstabilizátorral.

Kinek ajánljuk?

Akiket izgat a bevágás mentes kijelző és fontos a hosszú üzemidő.

Kinek nem ajánljuk?

Akiknek fontos a teljesítmény.

Részletes információk a gyártó oldalán.

Teszt áttekintő
Dizájn
Kijelző/Képminőség
Akkumulátor
Kamera
Hang
Ár/érték arány
Hűha faktor
huawei-p-smart-z-tesztA készülék 95 000 Forint körüli árért kínál rendkívüli üzemidőt, teljes kijelzős élményt és kategóriájához mérten jó fotós képességeket! Ha ezek a főbb szempontjaid, nem fogsz csalódni a Huawei P Smart Z-ben.