Honnan indult a Samsung? Miben első? Miért gyújtott fel az elnöke százezernyi faxot? Milyen a kapcsolat Magyarországgal? Jöjjön 30 érdekesség!

1. A cég nevének jelentése: Három csillag. A 3 a nagyságot szimbolizálja, a csillagok pedig a végtelenre utalnak.
2. A Samsungot 1938-ban alapította Lee Byung-chul a koreai Taegu városában. A cég kezdetben szárított hal, zöldség és kézzel készített tészta kereskedelmével foglalkozott.

3. Bár mostanában a legtöbb embernek a telefonok, televíziók vagy háztartási gépek jutnak eszébe a Samsung névről, a vállalat csak a hatvanas években kezdett foglalkozi elektronikai eszközök fejlesztésével és gyártásával.
4. A Samsung 1970-ben kezdte meg a televíziógyártást. Első modelljük a fekete-fehér P3202 volt.
5. A vállalat első tévés exportpartnere Panama volt. A közép-amerikai országba 1971-ben kezdtek televíziókat szállítani.
6. 1975-ben már forradalmi újítással rukkol elő a cég. Megszületik az Econo TV, a világ első “Gyorsindítás” rendszerrel ellátott tévéje.

7. A Samsung már a hetvenes évek közepén, 1974-ben megkezdi a nagy háztartási gépek, azaz a hűtők és a mosógépek gyártását.
8. A trendekhez igazodva a nyolcvanas években a Samsung is beugrott a személyi számítógép gyártásba. 1983-ban megszületett az első Samsung PC.
9. 1989-ben a gyártósorokról legördült a húszmilliomodik Samsung színes tévé.
10. A Samsung egyike volt azon multinacionális vállalatoknak, amelye áttörték a vasfüggönyt, és már 1989-ben megkezdték működésüket Magyarországon. A cég egyik első lépése volt, hogy létrehozta az akkori világ egyik legmodernebb televíziógyárát Jászfényszarun.

11. A Samsung csak későn, 1991-ben készíti el első mobiltelefonját. Viszont az is igaz, hogy az akkori menő márkák közül mára már a legtöbbet eladták, és egyik sincs egy súlycsoportban a dél-koreai céggel.
12. A Samsung leányvállalata építette fel többek között az egyik Petronas tornyot Majalziában és a Dubajban található Burj Khalifa tornyot.
13. A Samsung fejlesztette ki a világ első DVD-felvevőjét 1993-ban.
14. A világ első MP3 fájlok lejátszására is képes mobiltelefonjával (SCH-M210/SPH-M2500) a Samsung állt elő 1999-ben.
15. 1999-ben a Samsung dobta piacra a világ első olyan mobiltelefonját (SCH-M220), amely tv adások vételére is alkalmas volt.


16. A Samsung a huszadik század végéig repülőket is gyártott. Most a cég ezen divíziója gázturbinák és repülőgép-motorok előállításával foglalkozik.
17. A jászfényszarui Samsung gyárban katódsugárcsöves, projektoros, plazma televíziókat is gyártottak. Jelenleg LED LCD modellek készülnek itt, évente 19 millió darab! A prémium modellek közül a Serif TV-t a világon egyedül Magyarországon gyártják, és az európai piacra szánt 98 hüvelykes 8K tévék is itt készülnek.
18. A cég által támogatott váci labdarúgóklub, a Vác FC-Samsung bajnoki címet szerzett a Magyar Labdarúgó Bajnokságban.
19. 2012 óta a Nokiat letaszítva a trónról a Samsung a világ legnagyobb mobiltelefongyártója.


20. A Samsung több mint tíz éve uralja a globális és a hazai tévépiacot. Azaz a cég adja el a legtöbb készüléket, és a legnagyobb bevétel is az övék.
21. 2019 első félévében a Samsung a 100 Hz-nél nagyobb maximális képfrissítési rátájú, úgynevezett gamer, azaz játékosoknak szánt monitorok első számú gyártójává vált globálisan, 17,9 százalékos piaci részesedéssel.
22. A Harman csoport felvásárlását követően olyan márkák kerültek a Samsunghoz, mint a Harman Kardon, az AKG, a JBL, a Mark Levinson vagy a Soundcraft, hogy csak néhány példát említsünk.
23. A Samsung dobta piacra a világ első 8K televízióját.
24. A Samsung lépett színre a világ első kereskedelmi forgalomban is elérhető széthajtható telefonjával, amely a Galaxy Fold névre hallgat.

25. A Forbes magazin minden évben közzéteszi a világ legnagyobb cégeinek listáját. Ennek alapján 2019-ben a Samsung a világ 13. legnagyobb cégének számít, úgy, hogy 80 éve még tésztát és halat árultak.
26. A tervek szerint a cég 2021-ben kezdi meg a kvantumpontos OLED televíziók gyártását.
27. A konszern a világon elsőként kezdte meg a DDR5 típusú memóriák tömeggyártását, amelyek 2020-ban bukkanhatnak fel a nagyközönség előtt. Jelenleg még nincs olyan ismert processzor vagy bármilyen egyéb eszköz, amely maximálisan ki tudná használni a benne rejlő lehetőségeket!
28. Amikor a holding felépítette új központját, a három óriási toronyból álló Samsung Town nevű létesítményt Szöulban, a környékén 30 százalékkal megugrottak az ingatlanárak!

29. 1995 márciusában a vállalat akkori első embere Lee Kun Hee elégedetlen volt a cég jó pár termékének minőségével. Ezért 150 000 mobiltelefonból és faxból rakatott egy dombot, majd az egész halmot porrá zúzatta a cég 2000 munkatársa előtt. Mindezzel azt akarta demonstrálni, hogy a minőség mindennél fontosabb, és hogy a jövőben arra kell törekednie, hogy e téren a lehető legjobbat nyújtsa.
30. A Samsung termékeinek közel 90 százaléka saját gyáraiban készül!