A Samsung több, mint egy évtizede uralja megkérdőjelezhetetlenül a televíziós iparágat. A dominancia nem véletlen, hiszen a dél-korai konszern olyan sikerreceptet dolgozott ki, amelyben komoly szerep jut a kedvező árképzésnek, a gigantikus termékválasztéknak, a dizájnnak és nem utolsó sorban a folyamatos innovációnak. Ez utóbbi révén tudtak minden évben olyan újdonságokkal előállni, amiknek köszönhetően diktálni tudtak ezen az egyébként iszonyatosan képlékeny és kompetitív piacon.

A cég 2020-ban sem lassít a tempón, és tövig nyomja a gázt az innovációs szupersztrádán. Hamarosan a boltokba kerülnek az új modellek, amelyekben rengeteg új technológia, fejlesztés mutatkozik be. Ezek közül szedtük össze a legfontosabbakat, amelyek értelemszerűen arról is tanúskodnak, hogyan látja a vezető szereplő a szektor jövőjét, mik lesznek a trendek, merre mozdul ez az iparág.

Képminőség javítása

Quantum Processzor 8K: A vállalat 2020-ban is egy új képfeldolgozó processzorral lép színre, amely a panellel együtt dolgozva felelős a színpontosságért, mozgásmegjelenítésért és tartalmazza a különféle képmódosító és képjavító eljárásokat. Ebbe a chipbe bekerült minden létező újítás, de azt fontos megjegyezni, hogy az olcsóbb modellekben is megtalálható ezek közül néhány.

Felskálázás: A mesterséges intelligencia eljárásokon alapuló felskálázás képes feljavítani a felbontást, és így kihasználni a 8K megjelenítőkben rejlő erőt. A 8K AI elemzi a tartalom minden egyes képkockáját, jelenetét, a szín- és textúraadatoktól kezdve a világítás és a kontraszt részletéig. Ezt követően egy hatalmas, több milliárdnyi mintát tartalmazó adatbázis segítségével kiegészíti a képi elemeket az algoritmus, így téve sokkal jobbá és pontosabbá a részletességet.
Adaptív kép: A televíziókban található rejtett fényérzékelő elemzi a helyiség fényviszonyait és a kapott értékek függvényében automatikusan optimalizálja a tv képi beállításait, hogy a lehető legszebb legyen a kijelzőn megjelenő képi világ.

Quantum HDR 4000: A vállalat idei csúcstévéinek maximális fényereje eléri az elképesztő 4000 nites értéket, köszönhetően az alkalmazott QLED paneleknek. De az ebben rejlő lehetőségeket tudni is kell kihasználni! Erre szolgál ez a technológia, amely minden egyes képkockát, sőt képrészletet egyesével elemez, és módosítja a tartalomtól függően a fényerejét, a lehető legpontosabban. Így a kapott kép sokkal realisztikusabb és látványosabb, mint amit bármikor korábban tapasztalhattunk. A Samsung egyébként többek között pont a gigantikus fényerő miatt tette le a voksát a kvantumpontos QLED képalkotási eljárás mellett, hiszen a rivális megoldások ennek csak a töredékére képesek.
Direct Full Array: A 2020-as Samsung top modelleket a Direct Full Array háttérvilágítással látták el. Ennek lényege, hogy a rács alakzatban elhelyezett fénykibocsátó diódákat rengeteg, több száz egyedileg vezérelhető csoportba osztották. Ezek fényereje így a tartalomtól függően dinamikusan változik, sőt a világítás akár ki is kapcsolható. Ennek köszönhetően pedig a megszokottnál jóval nagyobb kontraszt megteremtése válik lehetségessé, ami értelemszerűen látványosabb, magával ragadóbb képi világot eredményez.

100%-os színpontosság: A 2020-ban a csúcs Samsung QLED televíziók már képesek az iparági standardnak számító DCI-P3 színtér teljes lefedésére 100 százalékos színpontosság mellett. Ez azt jelenti, hogy a megjelenített kép gyakorlatilag teljesen életszerű, vagy hát egészen pontosan olyan, mint amilyennek azt a filmek készítői megálmodták, vagy egyéb utómunka hiányában, például élő közvetítés esetén, ahogy azokat a kamerák rögzítik.

Játékos extrák

Dynamic Black Equalizer: Ez a funkció azok számára lehet nagyon hasznos, akik játékra (is) használnák televíziójukat. E szolgáltatás ugyanis a sötét területeket élesebben láthatóvá teszi a jelenetenkénti képelemzéssel, ami nagyon hasznos lehet, ha éppen el akar bujkálni előlünk valaki.

Alacsony bemeneti késleltetés: Ez a mutatószám, azaz az úgynevezett input lag azzal kapcsolatban ad információt, hogy a megjelenítőre küldött képi jel milyen hamar jelenik meg látható formában. Ez a játékosok számára lehet fontos, hiszen értelemszerűen egy alacsony bemeneti késleltetésű tévén hamarabb látja a történéseket, ami adott esetben akár a győzelmet is jelentheti. A Samsung évek óta gőzerővel dolgozik az input lag csökkentésén, 2020-ra pedig sikerült még egy lépéssel közelebb kerülni a tökéletes, 0 millisecundumos bemeneti késleltetéshez, azaz az idei modellek még inkább alkalmasak játékra is.
FreeSync (VRR): Ez szintén a játékosok számára fontos szolgáltatás. Amennyiben aktív ez a funkció, akkor a FreeSync támogatású Samsung televízióknál a képfrissítési ráta automatikusan igazodik a számítógépből vagy játékkonzolból érkező képi jel képfrissítési rátájához. Ennek köszönhetően elkerülhető, hogy egymás után feleslegesen jelenjen meg ugyanaz a képkocka, illetve a zavaró, úgynevezett képtörés effektus.

Hangzás újradefiniálva

Object Tracking Sound+: E technológiának köszönhetően a televíziók képesek a hangzást a képernyőn látható mozgáshoz igazítani. Tehát ha például egy ló átfut jobbról balra a kijelzőn, akkor először jobbról, aztán középről, majd balról fogja hallani a néző a patacsattogást. Mindez értelemszerűen minden korábbinál valósághűbb, életszerűbb végeredménnyel jár, olyan érzetet kelt, mintha egy térhatású audió rendszert hallanánk.

Adaptív hangerőszabályozás: Az Active Voice Amplifier néven is ismert eljárás folyamatosan monitorozza a külső környezeti zajokat, és ezeket figyelembe véve módosítja automatikusan a hangbeállításokat, például felerősíti a dialógusok hangerejét.
Audio Spatial Intelligence: Minden szobatípus különféleképpen befolyásolja a hang akusztikáját. A 2020-as felső kategóriás Samsung televíziók egyedülálló hangérzékelője az Audio Spatial Intelligence segítségével elemzi a helyiség és a telepítés típusát a TV hangjának visszaverődésén keresztül, majd időben optimalizálja a hangját.J

Forradalom a dizájnban

A keret nélküli kialakítás: A Samsungra mindig is jellemző volt, hogy próbált a televíziók dizájnjában újat mutatni, úgyhogy az nem lepett meg senkit, hogy idén is előálltak valami friss megoldással. Arra viszont nem számított senki, hogy mekkora bombát is robbant a cég. A vállalat ugyanis bemutatta a világ első valódi keret nélküli tévéjét, amelynél tehát nincs hagyományos értelemben vett káva. Így tehát az Infinity Screen formatervezési vonalba tartozó modellek olyan hatást keltenek, mintha a képük a levegőben lebegne.