Okosabb a tv, mint mi! – Rengeteg intelligens funkció az új Samsung QLED televíziókban

 Samsung a világ legnagyobb tech kiállításán megint egy rakat újdonságot mutatott be, amelyek tovább tágítják a televíziózás határait.

A CES 2020 kiállításon leleplezte új generációs 8K QLED televízióit, amelyek a felbontás terén már nem nyújtanak újdonságot, hiszen a vállalat már másfél éve piacra dobta 7680 x 4320 képpont megjelenítésére képes modelljeit.


8K a netről

Viszont a 2020-as készülékeket rengeteg kiegészítő, extra szolgáltatással látták el. E televíziók például az elsők között támogatják natív 8K tartalmak visszajátszását. 2020-tól a felhasználók QLED 8K tévéjükkel 8K felbontásban rögzített AV1 kódolású videókat is streamelhetnek. A Samsung 2020 QLED 8K TV sorozatának minden egyes tagja ezzel az előretelepített funkcióval érkezik. A vállalat olyan partnerekkel is együttműködik a 8K tartalomközvetítés fejlesztésében, mint a YouTube.

A tartalmak streameléséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű és gyorsaságú internetkapcsolat. Az AI ScaleNet funkció a sávszélesség optimalizálásával zökkenőmentes közvetítést biztosít. A tartalomszolgáltatótól az adatok tömörítve érkeznek meg az eszközre, ezeket a tévé azonnal helyreállítja, a technológiának köszönhetően pedig feleakkora sávszélesség szükséges a streameléshez, mint általában. A Samsung továbbra is az Amazonnal közösen fejleszti ezt a funkciót, a Prime Video SD tartalmait a ScaleNettel alakítják 4K felbontásúra.

Felksálázás

A 8K ökoszisztéma iparági szintű kiépítése mellett a QLED 8K sorozat akkor is segít megtapasztalni a 8K felbontás előnyeit, ha a felhasználó alacsonyabb képminőségű tartalommal találkozik. A Samsung Quantum Processzora a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével elemzi és határozza meg minden egyes pixel tulajdonságát, és az eredménynek megfelelően skálázza fel azok megjelenését egy magasabb minőségre. Ezt követően helyreállítja a kivetített kép különböző elemeit és forrásformátumtól függetlenül biztosít 8K élményt. Itt kell még megemlíteni az Adaptív Kép funkciót, amely figyeli az adott kép fényeloszlását is, így biztosítva tiszta és kontrasztos képet fényes megvilágítású terekben is.

A Samsung intelligens asszisztense, a Bixby 2020-ban minden eddiginél okosabb lesz. A felhasználók a televíziókkal alakíthatják a lakásuk hangulatát. Amennyiben nyugodt környezetet kérnek a Bixbytől, a TV egy kellemes, pihentető hátteret jelenít meg. A Samsung emellett több hangvezérléssel működő asszisztenst is elérhetővé tesz a 2020-as QLED 8K sorozatában, így például az Amazon Alexa vagy a Google Assistant is kompatibilis a legújabb tévékészülékekkel. A felhasználók könnyebben hozzáférhetnek a kedvenc tartalmaikhoz a kibővített okosotthon és TV vezérlési lehetőségekkel.

Személyre szabott ajánlatok

Nagyon érdekesnek tűnik a továbbfejlesztett Universal Guide, amely AI alapú algoritmusok segítségével elemzi a készüléken lejátszott tartalmakat, a leggyakrabban használt szolgáltatásokat és TV csatornákat, és ezek alapján készít személyre szabott ajánlásokat a felhasználók számára.

A Samsung ingyenes okostévé alkalmazásával, a Samsung TV Plusszal a felhasználók könnyedén férhetnek hozzá új tartalmakhoz, akkor is, ha esetleg lemondták a kábeltévé előfizetésüket. Elég az internetelérés, amellyel hozzáférhetnek hírműsorokhoz, sport- és szórakoztató műsorokhoz is az egyre bővülő kínálatból. A Samsung TV Plus kínálatában jelenleg közel 100 különböző csatorna érhető el, köztük a CBSN, a CBS egész napos élő digitális hírcsatornája, a Yahoo Finance, a Lively Place az A&E Networkstől, a Bon Appétit, a VEVO, az Outside TV+ és sok más izgalmas tartalom. Kíváncsiak vagyunk, hogy idővel magyar tartalmak is megjelennek-e itt!

Egyre többen használják valamelyik mobileszközüket tévénézés közben, még úgy is, hogy nehezebb egyszerre két kijelzőre koncentrálni. A Multi-View funkcióval mostantól semmiről sem maradnak le a felhasználók, hiszen a mobileszközük kijelzőjét könnyedén a TV képernyőjére vetíthetik egy külön ablakba. A 14 különböző elrendezéssel a felhasználók személyre szabhatják a tartalmak megjelenését, az osztott képernyős élménytől, egészen a kép a képben opciókig.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?