Samsung serif

A világ egyik legfurább tévéje végre Magyarországon – Samsung Serif TV teszt!
A Samsung Serif TV totálisan egyedi külsővel bír, de mi megnéztük a belsejét is. Lássuk mit tud, milyen a képe, milyen az okostévé rendszer, és hogy szól? Tehát, hogy megéri-e megvenni, és ha igen, kinek válhat be.

Korábban már írtunk arról, hogy a Samsung idén végre elhozza Magyarországra is a világ egyik legkülönlegesebb tévéjét. A híresztelés igaznak bizonyult, az egy betűtípus által inspirált Samsung Serif TV tényleg megérkezett hazánkba. Mi pedig már ki is próbálhattuk!

Külső

Kialakítás: Lapos, sík.
Dizájn: Egyedülálló és különleges annak köszönhetően, hogy a Serif fontkészlet „I” betűjéhez hasonlóan ennek is kiszélesedik az alsó, illetve a felső része. Ez egy kicsit képzőművészeti alkotás (nekik egy antik műtárgy ugrott be róla) jelleget kölcsönöz neki, és nem mellesleg figyelemfelkeltővé teszi. Egy ilyen modellt mindenki megnéz és megjegyez magának, az tuti, hogy erre emlékezni fognak a hozzánk látogató barátok, vendégek.

Samsung Serif

A kialakítás előnye, hogy a Serif TV-nek nincs szüksége külön talpra, gond nélkül megáll a saját lábán. Fel lehet pakolni egy polcra vagy szekrényre is akár. De aki szeretné az teheti egy állványra is. Egy szó mint száz, a dizájn egyedi, tetszetős, innovatív. Teljesen rendben van!

Falra akasztható: Igen, a Vesa szabványnak megfelelő konzolok segítségével.
Színválaszték: Világoskék, fehér.
Csatlakozók: A hátlapon 4 db HDMI 2.0, 2 db USB 2.0, net, optikai digitális audió, CI+, tehát van minden, ami kelhet (a fejhallgató csati kivételével).
Beépített WiFi: Van.
Bluetooth: Támogatott, vezeték nélküli úton rádughatóak a külső hangcuccok.
Státusszimbólumként használható: Maximálisan.

Képminőség

Paneltechnológia: 10 bites QLED VA (+ Quantum Processzor 4K képfeldolgozó chip). Ez az egyik legjobb képalkotási megoldás jelenleg.
Képméret: 43, 49 és 55 inch.
Felbontás: 4K, 3840 x 2160 képpont. Kiemelkedő részletességet produkál.
Kontrasztarány: Az alkalmazott QLED paneltechnológia igen nagy valós kontrasztarány elérését teszi lehetővé. A Samsung Serif TV esetében ez az érték több, mint 5000:1. A kép tehát kellően kontrasztos!
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett az árnyalatok természetesek és kimagaslóan valósághűek, a megadott standardoktól csak nagyon minimális mértékben térnek el. A tónusok markánsak, erőteljesek, ragyogóak, élettel teliek. Ez a QLED egyik nagy előnye a hagyományos LED LCD-hez, képest.

Mozgásmegjelenítés: A 100 hertzes képfrissítési rátájú panel nagyon jól teljesít-e téren, a legtöbb esetben a mozgás megjelenítése hibátlan. Rossz minőségű források használata esetén tapasztalhatóak kisebb anomáliák: Például médiaboxból érkező tv adásoknál, alacsony bitrátájú videófájloknál megfigyelhető nagyon enyhe akadozás néha. Ezen azonban hatékonyan lehet segíteni az Auto Motion Plus technológia bekapcsolásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, és gyakorlatilag tökéletesen képes orvosolni a hibákat.
Zajosodás: Nem jellemző, de egyes, a médiaboxból érkező tv adásoknál előfordulhat. A Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával hatékonyan mérsékelhető.
Betekintési szög: Nagyon jó, de nem hibátlan. 170-175 fokos szögből már érzékelhető a tónusok fakulása, a szaturáció változása. De az is igaz, hogy ennyire kiszorított pozícióból azért már ritkán néz bárki tévét.
Felhősödés: Egyáltalán nem tapasztalni felhősödést vagy foltosodást. A képi világ kellően homogén.

Samsung Serif

Input lag: 15,2 ms! Kimagaslóan jó érték, így a tv bátran használható játékra is!
HDR: A Samsung Serif TV támogatja a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak megjelenítését. A 500 nites maximális fényerő elég ahhoz, ez a valóságban is “átjöjjön” a HDR élmény, de tény, hogy a gyártó nagyobb fényerejű, magasabb kategóriás tévéinél ez a effekt intenzívebb.
Beégésveszély: Nincs
Audio rendszer: 4 csatornás, 40 wattos, az átlagosnál egy fokkal erőteljesebb integrált rendszer.
Hangminőség: Semmi extra. A basszusokkal szűkmarkúan bánik, a sztereó hangtér csak közelről érzékelhető. De hát ez a legtöbb mai tévéről elmondható.
Hanghibák: Nincsenek. Semmi problémát nem tapasztaltunk.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen. Egy normálisabb hangprojektor, vagy házimozi jobb hangminőséget produkál.

Kezelés

Okostévé rendszer: Samsung Tizen SmartHub
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: Kb. 220 darab érhető el. A fontos applikációk (Netflix, YouTube, Amazon stb.) nem hiányoznak! Ezek kívül akad jó pár hírekkel, életmóddal és sporttal kapcsolatos app is.
Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a videókat, sorozatokat, filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat. Nagyon hasznos szolgáltatás, ami jól is működik. A fontos és népszerű mai formátumok támogatása biztosított.
Böngésző: Van és kellően gyors. Így az élmény olyan, mintha számítógépen vagy telefonon szörfölnénk a világhálón.
Távirányító: Vékony, dizájnos, de kevés gombot tartalmaz.
USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök: Használatuk támogatott. Remekül működik!
Mobil funkciók: Egy ingyenesen letölthető alkalmazás, a SmartThings révén a telefon képes kiváltani a távirányítót. Emellett az app révén a mobil kijelzője is egyszerűen, vezeték nélkül tükrözhető a képernyőn, illetve átküldhetőek róla különféle tartalmak a tévére. Az eszközök párosítása pofonegyszerű, konkrétan elég csak rátenni a telefont (vagy tabletet) a Samsung Serif TV tetejére, és egy érintést követően létrejön a kapcsolat.

Samsung Serif

Amennyiben engedélyezzük, akkor az összes szükséges beállítás és engedély átkerül a tv-re. Ezt követően nem kell a jelszavak, kódok beírásával vacakolnunk, vagy belépni a felhasználói fiókba. Minden gördülékenyen, magától megy. Ez nagyon hasznos kényelmi funkció!

Extrák

Háttér mód: E szolgáltatás segítségével a Samsung Serif TV képernyőjén egyszerűen megjeleníthető bármilyen mintázat, így akár a mögötte lévő tapéta vagy festett fal textúrája is, aminek köszönhetően a készülék egyszerűen a “háttérbe olvasztható”, így ha nincs rá szükség gyakorlatilag eltüntethető a szemünk elől. Ez a funkció tartalmaz előzetesen eltárolt képeket, ábrákat, illetve illusztrációkat is. Ennek hála egészen nagy kínálatból választhatja ki a felhasználó a számára legszimpatikusabbat.

Samsung Serif

Bixby: A Samsung Serif TV módot ad a vállalat saját fejlesztésű, Bixby nevű hangvezérlő technológiájának használatára, amely támogatja a Google Assistant és Amazon Alexa eljárásokat. Ennek révén működik a hangalapú vezérlés, illetve minden korábbinál hatékonyabb és összetettebb lehet a különféle netes tartalmak elérése.

https://youtu.be/c7YB9JGSPuU

Valamint ez lehetővé teszi a tv integrálását nagyobb okos otthon rendszerekbe, és így a kapcsolódó kompatibilis termékek, például a porszívó, vezérelhetőek a készüléken keresztül, sőt arra is mód nyílik, hogy a tv képét kilőjük mondjuk a hűtőszekrény beépített képernyőjére.
Képernyőtükrözés: A Miracast és WiFi Direct technológiák támogatásának hála a kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn.
Bluetooth: A Bluetooth technológiát támogató audio eszközökre, így például akár egy fejhallgatóra is vezeték nélkül kilőhető a hang. Nagyon hasznos!
Beépített használati utasítás: Van. Jól használható.

ÁR

Samsung Serif TV 43″: ~360 000 forint
Samsung Serif TV 49″: ~370 000 forint
Samsung Serif TV 55″: ~450 000 forint

Annak ajánljuk, aki
– Egy igazán különleges tévét szeretne
– A telefonos tartalmakat akarja egyszerűen megjeleníteni a tévéjén
– Olyan televízióra vágyik, amire mindenki felkapja a fejét
– Számára fontos a nagy színpontosság, színgazdagság
– Fél a beégéstől
Nem ajánljuk annak, aki
– Belépő szintű, olcsó televízióban gondolkodik
– Számára fontos a 0 nit fényerejű fekete
– Szimpla, unalmas külsejű tévét akar

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Dizájn
Képminőség
Kezelés
Hangminőség
Ár/érték arány
samsung-serif-teszt-kiprobaltuk-a-tevet-amit-egy-betu-ihletettEgy totálisan egyedi, és ebből fakadóan más televízióval össze nem hasonlítható készülékről van szó. Persze, ha úgy nézzük, akkor a hagyományos 4K tévék olcsóbbak, de hát a Samsung Serif TV nem illeszthető be a sorba. A tudásának, egyediségének, kialakításának és az imidzsének ez az ár gond nélkül megfelel.