A Samsung évről-évre tud újat mutatni okos óra fronton, így aztán marha kíváncsiak voltunk a nyár végén debütált Galaxy Watch 3 nevű masinára. Szerencsére rá tudtuk tenni a mancsunkat egy rövid időre, így letesztelhettük. A szokásoknak megfelelően két méretben érhető el, mi a nagyobb 45 mm-es darabot próbáltuk ki.

Dizájn

Ma már több iskola létezik, és a Samsung a Galaxy Watch 3 esetében maradt a jól bevált formáknál, és megoldásoknál. Nyilván ízlés dolga, de nekünk kifejezetten bejött ez a konzervatív irányvonal. Ez pedig azt jelenti, hogy első pillantásra simán össze lehet keverni egy hagyományos órával. A gombok nem hiányoznak, amelyeknek a vezérlés során van szerepük, a kijelzőt övező, elforgatható gyűrű pedig szintén erre szolgál.

Samsung Galaxy Watch 3

A hosszúsága 46,2 mm, a szélessége 45 mm, a magassága pedig csupán 11,1 mm, ami azt jelenti, hogy az elődhöz képest egy fokkal karcsúbb lett, ami rá is fért. Még így is vannak nála vékonyabb okos órák, de azért ezzel sincs gond, nem kellemetlen, nem kényelmetlen. A súlya 53,8 gramm, ami vállalható tömeg, hiszen a termék nem nyom, és egy idő után már nem is vesszük észre, hogy a csuklónkon csücsül.

A Galaxy Watch 3 MIL-STD 810G, illetve IP68 minősítésű, ami azt jelenti, hogy ellenáll a pornak, víznek és valamelyest az ütéseknek is. A nálunk járt modellen gyárilag egy elegáns bőrszíj volt, ami persze igény szerint viszonylag egyszerűen lecserélhető.

Kijelző

Természetesen a saját fejlesztésű Super AMOLED technológiára épülő, 8 bites, 16 millió árnyalat megjelenítését szavatoló érintésérzékeny kijelzővel látták el, ami ennek köszönhetően biztosítja a tökéletes fekete, illetve a végtelen kontrasztarány megjelenítését. A színek nagyon szépek, ragyogóak, és a fényerő ahhoz is elég, hogy világosban is látható maradjon a kép.

Az 1,4 inches képátlójú körképernyőbe 360×360 képpontos felbontást szuszakoltak. Ez pedig ilyen méret mellett magas pixelsűrűséget, és remek képi világot szavatol. A modell képes képek, sőt videók megjelenítésére, és azok is egészen vállalhatóan néznek ki rajta. A grafikai elemek (számlap, ikonok stb.) pedig bombajók. Képi hibát, akadozást, zajosodást nem tapasztalni, a betekintési szög pedig hibátlan.

Akkumulátor

340 mAh, nem cserélhető akksit kapott, és az az igazság, hogy a kapacitás lehetett volna nagyobb. A maximális üzemidő ugyanis 56 óra, azaz durván 2,5 nap. Ennél pedig a közvetlen riválisok termékei egyszerűen jobban teljesítenek, hiszen azoknál nem ritkán 5-6 nap is lehet az az időintervallum, amit egy töltéssel kibírnak.

Ezen mindenképp javítani kell a jövőben. Ma már ugyan ritkán fordul elő, hogy napokig nem jutunk hálózati áramforráshoz, és vannak akkupakkok is a világon. Szóval ez azért nem katasztrófa. A töltés egyébként nagyon kulturált, egy kis, USB csatlakoztatható mágneses tartóra kell rácuppantani az órát, ami kényelmes és elegáns megoldás.

Hang

A modell rendelkezik beépített hangszóróval, de ennek hangminősége elég gyatra, csak végszükség esetén van értelme használni. Hagyományos 3,5 mm-es analóg audió kimenet nincs rajta, de a Bluetooth segítségével lehet rá csatlakoztatni különféle hangcuccokat, például fülhallgatót, vagy headsetet, és azzal már pazar a hangminőség.

Szenzorok, támogatott technológiák 

Helymeghatározás: GPS,Glonass,Beidou,Galileo műholdak. Szuper!
Bluetooth: Bluetooth 5.0. Legjobb
Bluetooth profilok: A2DP,AVRCP,HFP,HSP. Azaz a zenehallgatás, hívás fogadás, és beszédhang továbbítása is megoldott.
NFC: Igen.
WiFi: 802.11 b/g/n 2.4GHz!
Szenzorok: Gyorsulásmérő, Légnyomásmérő, Gyro érzékelő, Pulzusmérő, Fényérzékelő. Van minden, ami kelhet.
eSIM: Támogatott! Ez azt jelenti, hogy készülék rendelkezik egy beágyazott SIM kártyával, amely klónozható a felhasználó saját SIM-jével, és ezek után úgy fog viselkedni, mintha azt bedugták volna az órába. Mindez pedig azt jelenti, hogy lehet rajta hívásokat lebonyolítani, használható a mobilnet is úgy hogy ehhez a telefont nem is kell magunkkal vinni. Tehát futtathatóak az alkalmazások, a böngésző, a videólejátszó, ami egyszerűen őrületesen hasznos és kényelmes lehet. Apró bibi, hogy itthon ezt a szolgáltatást egyelőre csupán a Telekom támogatja, de bízzunk benne, hogy idővel a többiek is felnőnek a feladathoz.

Kezelés 

Az órán a tárcsa, a gombok és az érintőképernyő segítségével lehet módosítani egy csomó beállítást. A grafikus kezelőfelület magyarul is tud, a menürendszer átlátható, és használatába hamar bele lehet jönni. A termék hardvere kellően erős, akadozást, fagyást egyáltalán nem tapasztaltunk.

Mint minden modern okos óra ez is párosítható mobil eszközökkel Bluetooth kapcsolat révén, ami több dolog miatt is fontos:

  • A telefonra beérkező hívásokat, üzeneteket a Galaxy Watch 3 képes jelezni rezgéssel, vagy hanggal. Kipróbáltuk, működik. Ez magában talán nem tűnik nagy számnak, de pont a közelmúltban volt nálunk egy olyan viselhető eszköz, ami ezzel nem birkózott meg.
  • Egy ingyenesen elérhető magyar nyelvű alkalmazásban a óra bizonyos beállításai, például a számlap módosítható, megnézhető a töltöttségi állapot stb.
  • Az óra által mért adatokat (megtett távolság, sebesség, pulzus stb.) ezen applikáció dolgozza fel. Itt az értékek visszakereshetőek, tehát meg lehet nézni a korábbi edzéseredményeket. Emellett ez a szoftver tartalmaz előre feltöltött edzésterveket, amelyek segítenek a célok elérésében.

Samsung Galaxy Watch 3

Funkciók, szolgáltatások

Sport

A korábban már említett szenzorok képesek mérni a felhasználó sebességét, a megtett távot, a magasságkülönbséget, a gyorsulást stb. Ennek köszönhetően pedig értelemszerűen módot adnak az elvégzett aktivitások pontos dokumentálására. A tapasztalataink szerint a mért adatok pontosak (ellentétben például a Xiaomi új karkötőjével…). A telefonos alkalmazásban található edzéstervek betartását ezen szenzorok révén az óra képes ellenőrizni, így a végeredmény olyan, mintha egy testnevelő tanárt csatoltunk volna a karunkra. Konkrétan szól, hogy nem dolgoztunk eleget, és jelzi, azt is, hogy milyen gyakorlatok várnak még sorukra.

Az egyik új, nagy fejlesztés, hogy a szenzorok révén az óra képes vizsgálni a mozgás minőségét is. Azaz például meg tudja mondani, hogy rosszul fut-e az ember, és persze tanácsokat is ad, ha arra van szükség. Ez nagyon hasznos szolgáltatás, az ötlet is jó, és a kivitelezésbe sem csúszott hiba.

Alvásvizsgálat, véroxigén szint

A Samsung Galaxy Watch 3 képes az alvás monitorozására, azaz megmondja, hogy mennyi időt töltöttünk a pihentető mélyalvási fázisban, hányszor ébredtünk fel stb. Emellett már a véroxigén szint mérése is megoldott. Arról mondjuk fogalmunk sincs, hogy ezek az értékek mennyire pontosak, hiszen nem vagyunk fenn alvás közben, hogy megnézzük, hogy mélyen alszunk-e, de elég meggyőzőnek tűntek az értékek.

Zenehallgatás és filmezés

A modell rendelkezik 8 GB adattárolásra szolgáló memóriával, amire egyszerűen fel lehet töltögetni a zenét vagy videofile-t. És mivel az integrált médialejátszó alkalmazás sem hiányzik, ezért ezek az állományok egyszerűen meghallgathatóak/megnézhetőek. Nyilván filmezni ezen nem akkora öröm, de biztos van, amikor ez a funkció is jól jön. A zenelejátszás pedig egyértelműen egy hasznos, és sokat használt opció. A termék egyébként a következő formátumok kezelését támogatja: MP3,M4A,3GA,AAC,OGG,OGA,WAV,WMA,AMR,AWB. Mondhatnánk, hogy a FLAC hiányzik a fontos szabványok közül, de azok a fájlok olyan sok helyet foglalnak, hogy ennek itt sok értelme nem lenne.

Appok és böngészés

Egy rakat internetes app letölthető az órára, aminek révén megnézhetjük az időjárást, elolvashatjuk a leveleinket, kaphatunk más platformokon üzeneteket, chatelhetünk (a virtuális billentyűzet révén még válaszolni is lehet), hallgathatunk zenét (Spotify stb.), nézhetünk videókat (YouTube stb.). Emellett a böngésző révén akár komplett weboldalak betöltésére is mód nyílik. A tapasztalataink szerint netes appok futtatása kellően gyors, problémamentes.

Ár

Samsung Galaxy Watch 3 – 120 000 forint. Egyáltalán nem olcsó, de a tudása alapján ez az összeg reális.

Értékelés 

A Samsung Galaxy Watch 3 egy komoly evolúciós lépésnek is tekinthető. A kiegészítő szolgáltatások, extra funkciók miatt egyfajta hibrid, amely sokkal többet kínál, mint egy hagyományos okos óra, és tudásával megközelítette az okostelefonokat. Egyedül az akkumulátorral voltunk elégedetlenek, de ezen kívül minden más tetszett: A dizájn bejött, a képernyő hibátlan, a kezelés teljesen rendben van, az app is szuper, az extrák hasznosak, és valódi hozzáadott értéket jelentenek. Király cucc ez nagyon!

Kinek ajánljuk – Samsung Galaxy Watch 3

– Felső kategóriás okosórát keres
– A konzervatív dizájnt részesíti előnyben
– Sokat sportol
– Fontos, hogy mindig elérhető legyen
– Zenét hallgatna az óráján keresztül
– Előfordul, hogy otthon kell hagynia a telefonját

Kinek nem ajánljuk – Samsung Galaxy Watch 3

– Olcsó okos órát szeretne
– Csak alapfunkciókra van szüksége
– Fontos a kiemelkedő üzemidő

 

Még több információ a Samsung Galaxy Watch 3 okos óráról a termék hivatalos weboldalán. 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!