Samsung Galaxy Z Fold2

A tavalyi első modell után a Samsung idén piacra dobta hajtogatható csúcstelefonja a Galaxy Fold új verzióját, az immár 5G-képes Z Fold2 telefont. Mi voltunk oly szerencsések, hogy megkaptuk a készüléket egy teszt erejéig. Ennek a tapasztalatait igyekszünk megosztani veletek.

Külső

A Z Fold2 már első ránézésre is különbözik az elődjétől, mégpedig annyiban, hogy az első kijelzője jóval nagyobbra sikerült, mint a korábbi modellé. Szinte az egész előlapot lefedi, és 6,2”-os méretével már messze nem csupán egy másodlagos kijelző látszatát fkelti, hiszen bőven vannak a piacon olyan okos telefonok, amelyek ennél kisebb kijelzővel bírnak. A hátoldalon három kamerát találunk, melyek mindegyike 12 megapixeles.

Samsung Galaxy Z Fold2
A főkamerák továbbra is hárman vannak.

Kinyitva a telefont egy tényleg óriási munkafelület tárul elénk. Az előd 7,3”-os kijelzőjéhez képest nem sokkal nagyobb, 7,6 hüvelykes panel a felbontás növelése miatt jót még nagyobb teret, hiszen a Fold 1536×2152 pixeles felbontásával szemben itt 1768×2208 pixelt kapunk, ami például pont egy ikonsorral növeli meg a helyet az appképernyőn, amin pedig azért eddig sem szorongtak a ikonok.

Az összehajtott telefon vastagsága megmaradt 6,9 mm-esnek, a tömeg viszont 19 grammal 282 grammra emelkedett, ami ebben a dimenzióban már úgyis majdnem mindegy, ezek a készülékek nem az ingzseben fognak közlekedni úgysem.

Egyetlen gondunk elsőre az volt vele, hogy aki esetleg már megvette az elődjét és valamiért már váltana is az új modellre, annak sajnos meg kell vennie majd az új modellhez gyártott autós tartót, mert bizony a Z Fold2 elég könyörgősen passzol be az előd helyére. Az új modell ugyanis több, mint egy egész centivel szélesebb kinyitva (117,9-128,2mm).

Tudásszint

A telefon hardvere egy kicsit olyan, mintha az optimalizációról szólna az erőfitogtatás helyett. Az alapból 512GB tárhely például már 256GB is lehet, a RAM maradt a 12GB (nem, mintha ezt lenne értelme emelgetni).

Természetesen a telegon már a legújagg, 5G hálózatokat is képes használni.

A rendszer szíve minden ponton megújult (Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+, nyolcmagos CPU (1×3.09 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.8 GHz Kryo 585), Adreno 650), a kamera viszont, mint azt feljebb már említettük, a 12-12-16Mp-es elődhöz képest “csak” 12-12-12 megapixeles, itt az ultraszéles érzékelő is visszaállt 12 magapixelre és emelett az f1.5-2.4-is változtatható fényerejű széleslátószögű objektív fix 1,8-as lett.

A szelfikamera is már csak egy 10mp-es darab, viszont cserébe nem egy nagy keretttel hasít ki egy darabot a munkafelületből, hanem szépen bele lett fúrva a kijelzőbe. Csakúgy, mint az előlapi kamera ami ugye a teljes előlapi kijelző miatt nem is fért volna el úgy, mint az elődnél.

Az akkumulátor 4380-ról 4500mAh-ra növekedett.

Használat

A kihajtós telefont szokni kell. Biztosan van, aki mindig is idegenkedni fog tőle, de aki “nyitott” a dolog felé, az nagyon kellemes élményeket szerezhet, ha hajlandó, vagy van lehetősége kifizetni a Z Fold2 árát, ami nem kevesebb, mint 750 000 forint. Ezért az összegért ezúttal nem jár az ajándék Buds füles, mint az elődnél, viszont a színválaszték egy olyan színnel bővült (Mystic Bronze), ami az amúgy is elég feltűnő telefonra tényleg mindenki tekintetét odavonzza.

Samsung Galaxy Z Fold2
Videokonferencia 2020.

De térjünk rá a használatra. Bekapcsoláskor és beállításkor már azonnal látszik, hogy itt bizony a frontkijelző is teljes értékű, akár ezen is el tudjuk végezni a beállításokat. Így válik igazán egyértelművé, hogy a Samsung miért maradt meg ennél a csúcsmodellnél az oldalsó gombban elhelyezett ujjlenyomat-olvasónál. Ugyanis, ha a kijelző alá rejtette volna ezt, akkor mindjárt két kijelző alá is el kellett volna rejtenie egyet-egyet. Az pedig igazi öngól lett volna, szóval jobb megoldás ez így. Ráadásul az előd külön főgomb, külön olvasó megoldását ezúttal egybe integrálta a Samsung, így a gomb lenyomásakor már meg is történik az ujjlenyomat leolvasása. És már mehetünk is dolgozni.

Egyébként, ha még a 7,6”-os kijelző is kicsi lenne, jó hír, hogy a Z Fold2 megkapta a a vezetékmentes DeX kapcsolat lehetőségét is, amivel MiraCast kompatibilis tévékhez csatlakoztathatjuk a telefont és így egy asztali számítógép szinte minden funkcióját megkapjuk.

Kamera, fotózás

A Z Fold2 kamerái kicsit visszafogottabbak lettek, mint amiket a Foldon megszokhattunk, az elkészült fotók minőségén viszont ez egyáltalán nem látszik, sőt! A kijelző felbontása és mérete miatt – -meg persze nyilván az optimalizált szoftver miatt is – a telefonon megtekintve sokkal szebb képeket kapunk, mint az elődnél.

A fotós funkcióknál még meg kell említeni pár remek újítást. A telefont lehet például derékszögbe hajtva is használni, így egyfajta “riporter” módban is készíthetünk felvételeket, vagy részt vehetünk például videokonferencián. Emellett amikor valamit kinyitott kijelzővel a főkamerákat használva fotózunk, megtehetjük, hogy megosztjuk vele az előnézeti képet úgy, hogy bekapcsoljuk az előlapi kijelzőt és így nem csak mi látjuk, milyen lesz az elkészült fotó.

Összegzés

A Samsung Galaxy Z Fold2 egy igazán különleges telefon elképesztő tudásszinttel, páratlan szolgáltatásokkal és egy nagyon szépen összerakott rendszerrel. Hogy megéri-e az árát, azt nehéz megmondani, mert ez a termék nem a hétköznapi piacra készült. Aki viszont szeretne kitűnni a tömegből és nem csupán egy szép telefont, de minden tekintetben csúcskészüléket keres, annak nem kérdés, hogy ezt kell választania.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Külső
Tudásszint
Használhatóság