Leválthatja a Google keresőjét az Apple

Elvághatják a jövedelmező megállapodást, és saját keresőmotorra válthat az Apple. 

Nemrég derült fény arra, hogy a Google már évi 10-12 milliárd dollárt fizet az Apple-nek azért, hogy az alapértelmezett kereső a cégé legyen az Apple eszközein. Az amerikai trösztellenes vizsgálatok célkeresztjében van most viszont mindkét vállalat, és lehet, hogy az Apple és a Google fel kell majd adják ezt a fajta, mindkét fél számára különösen jövedelmező együttműködést, a kormány nyomására.


Az Apple-nek állítólag már van terve erre az esetre is. Az Applebot név eredetileg 2014-ben merült fel, azóta többször emlegetik, és az Apple a Google Search-ért felelős John Giannandreát is átigazolta már 3 évvel ezelőtt. Az iOS 14 főképernyőjének keresője pedig már megkerüli a Google-t. Lerövidítve a dolgokat, készülhet az Apple saját keresője.

Konkrétumok még nincsenek, azt sem tudni, hogy egy okosabb Spotlight-ról lenne szó vagy a Google.com közvetlen riválisáról. Az viszont egyértelmű, hogy a hatóságoknak nem tetszik a két óriás monopolhelyzetet tükröző együttműködése. Az Apple-nek viszont nagy gondja lehet egy saját keresővel, Tim Cook ugyanis korábban leszögezte, hogy ők sosem építenek az emberekről profilt a webes tevékenységük vagy e-mailjeik alapján, és semmit nem adnak el hirdetőknek róluk. Ilyen profil nélkül viszont esélye sem lesz a piacon egy Apple-féle keresőnek.

[sc name=”facebook” ]

Fotó: The New York Times

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
HL

HL

Vérbeli hírező, aki az egyik ujját mindig a techvilág ütőerén tartja. Ezért mondjuk csak kilenc ujjal gépel, de így is elég gyorsan nyomja. Kedvencei a mobilok (azon belül is a Pixel).
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?