Megnéztük a Sharp 50BN3EA tv képminőségét, hangját és hogy mennyire használható az Android okostévé rendszer.

Kisebb kényszerszünet után a gigantikus Foxconn konszern anyagi hátszelével megtámogatott Sharp tavaly visszatért Magyarországra néhány új tévével. Hogy ez nem csak egyszeri fellángolás volt, jelzi, hogy idén is érkeztek új modellek az országba. Többek között az a Sharp 50BN3EA típusú tv is, amely az alacsony ára miatt kifejezetten érdekesnek tűnt. Nézzük mit tud!

Sharp 50BN3EA

Dizájn

Külsejében totálisan átlagos tévéről van szó, aminek láttán senkinek sem fog leesni az álla. A kávái egy centi vastagok, de nincsenek egy síkban a kijelzővel. A talpakat oldalt helyezték el, egymástól 107 centiméteres távolságra. E megoldás előnye, hogy olcsó, viszont emiatt a készüléket már egy kis asztalra vagy szekrényre nem lehet felállítani, hiszen onnan lelógna az egyik lába.

Sharp 50BN3EA

A ki- és bemeneteknek köszönhetően (HDMI 2.0, USB 2.0, optikai digitális hang, fejhallgató, komponens, kompozit, CI+) egyszerűen rádugható asztali médialejátszó, számítógép, játékkonzol, hangprojektor, házimozi rendszer, füles, külső adattároló például. Rendelkezik beépített WiFi-vel, és a Bluetooth révén elméletileg vezeték nélkül csatlakoztatható hozzá vezeték nélkül hangcucc, azonban ez nekünk nem jött össze. Felismerték egymást ugyanis a termékek, de a párosítást megtagadták. Kár.

Sharp 50BN3EA

Képminőség

A termék árát próbálták alacsonyan tartani, így a koncepcióba nem fért be a drága QLED vagy OLED kijelző. Maradtak a hagyományos LED háttérvilágítású LCD technológiánál. Emiatt a fekete megjelenítése nem olyan tökéletes (inkább nagyon sötét szürkét látunk), de a kontrasztossággal nincs gond, és jó beállítások mellett a színek is szépek, természetesek. A színpontosság terén jól teljesít, amit a színvizsgáló műszer (colorimeter) segítségével végzett mérések is alátámasztottak. Ám az is kiderült, hogy a színtér lefedettség terén teljesen átlagos, semmi kiemelkedőt nem nyújt. 4K felbontású, 50 inches képátlójú modellről van szó, szóval a képpontok száma megfelelő, a részletesség rendben van. Felskálázó technológiával nem rendelkezik, de ez nem is nagyon hiányzott, hiszen még nem nagyon láttunk olyat, hogy egy ilyen eljárás tényleg nagyon hasznos lett volna.

A betekintési szög nem az igazi, 155 fok környékéről érződik, hogy a színek kezdenek erőteljesen halványodni, ami akkor lehet zavaró, ha valaki oldalról, kiszorított pozícióból nézi a képernyőt. Ez pedig azért előfordulhat, ha egy nagyobb társaság üli körbe a készüléket. A mozgásmegjelenítésben a tv erős, gyakorlatilag semmilyen hibát nem tapasztaltunk e téren. A készülék szavatolja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és már a legjobbnak számító Dolby Vision formátummal is elboldogul. Viszont a viszonylag alacsony maximális fényerő (350 nit) miatt a HDR effekt nem átütően látványos. E téren a drágább, magasabb kategóriás, QLED és OLED modellek bizony jobban teljesítenek. A gamer funkciók (ALLM, VRR) hiányoznak belőle, a maximális képfrissítési rátája 50 Hz, az input lag pedig 14,9 ms. Tehát játékra is alkalmas, de azért e célra ma már vannak jobb készülékek is a piacon, igaz azok lényegesen többe kerülnek.

Hangminőség

Már vannak tévék amelyek az ilyen-olyan beépített mélysugárzóknak, trükkös hangszóróknak vagy pláne az integrált soundbaroknak köszönhetően kifejezetten jó megszólalást produkálnak. Na a Sharp 50BN3EA-ról ez nem mondható el, hiszen a hangminőség igencsak átlagos. A két darab, egyenként 10 wattos rejtett hangsugárzó csodákra nem képes. A mélyeket alig érzékelni, a hangzás művi, vékony és steril. Ám az is tény, hogy semmilyen zavaró hanghibát nem tapasztaltunk, és a hangerő is rendben van.

Sharp 50BN3EA

Android TV

A Sharp tavaly csatlakozott a Google-féle megoldást használó Android TV táborhoz. A magyarul is kommunikáló rendszer stabil, a sebessége megfelelő, a használatába hamar bele lehet jönni. A mellé járó távirányító teljesen korrekt periféria, amely kiválható mobillal is, illetve a tv az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlő eszközöket is támogatja. Azaz rá lehet dugni egy egeret, billentyűzetet vagy akár játékkontrollert is. Ez pedig a közvetlenül elérhető internetes tartalmak miatt fontos, hiszen azok futtatása során az ilyen eszközök jó szolgálatot tehetnek.

A kínálat hatalmas, legalábbis tévé szinten. A több, mint 5000 letölthető applikáció nagyon soknak számít. Természetesen ezek között megtalálhatóak a legnépszerűbb szoftverek, így a Netflix, a YouTube, az Amazon Prime, a Facebook, a Deezer, a Spotify vagy a HBO Go. Van egy csomó játék is, köztük egyészen pazar grafikával bíró darabok is. Azonban a gyenge hardver (1,5 GB RAM, 4 magos MediatTek Proci, Adreno-470 grafikus chip) miatt ezeket sajna el lehet felejteni. Érthető, hogy a költségcsökkentés miatt nem pakolhattak bele erősebb vasat, de attól még sajnálatos az alacsony teljesítmény. Fura, hogy böngésző nincs a tévében, legalábbis mi nem találtuk meg, de ezt azért vidáman túl lehet élni.

Ár

A Sharp 50BN3EA jelenleg 144 000 forintba kerül, amivel egyértelműen az ilyen méretű, felbontású okostévék között az olcsóbb darabo közé tartozik. A tudása elmarad a topmodellekétől, de a kategóriájában kifejezetten jónak számít, így az ár/érték aránya remek. Főleg úgy, hogy a készüléket 4 év garanciával adják, ami ebben a termékcsaládban szokatlanul hosszú időnek számít.

Kinek ajánljuk – Sharp 50BN3EA

– Kedvező árú 4K tévében gondolkodik
– Fontos a magas kontraszt és a jó színpontosság
– Sokoldalú LED LCD tévét keres
– Lényeges a rengeteg elérhető alkalmazás

Kinek nem ajánljuk – Sharp 50BN3EA

– Tökéletes feketét és végtelen kontrasztot akar
– Fontos a hatalmas fényerő
– Drága csúcstévét keres
– Profi grafikai munkára használná a készülékét
– ESportra keres megjelenítőt.

Még több információ  a Sharp 50BN3EA tévéről a termék weboldalán.