Samsung hűtő hűtőgép

A magyar háztartások éves szinten közel félmillió forintot veszítenek az élelmiszerek kidobása miatt. Pedig lenne megoldás, csak jól kéne használni a hűtőket és a tárolókat. A Samsung végzett egy kutatást, amelyből kiderül, hogy a magyarok sokszor sajnos pazarlóan bánnak az élelmiszerekkel. A hűtő és más konyhai tárolók nem megfelelő használata miatt rengeteg pénzt is veszítenek a háztartások, azaz gyakorlatilag a szemétbe dobják a vagyonukat.

Gyümölcsözőbb lehetne

A gyümölcsök vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a magyar háztartásokban, a legtöbben rossz helyen tartják a körtét (76 százalék), az almát (86 százalék) és a narancsot (83 százalék) is. Ezeknek a hűtőben lenne a helyük, ahol tovább eltarthatók. A felmérés szerint, hasonló okokból, a megvásárolt élelmiszerek sokkoló, 29 százalékát dobják ki a magyarok évente, így akár 597 580 forintnyi étel is a kukába kerülhet háztartásonként. A felmérésből kiderült, hogy legnagyobb arányban a fűszernövényektől (38 százalék), a készételektől (37 százalék) és a szószoktól vagy öntetektől (38 százalék) szabadulnak meg a felhasználók. Meglepő eredmény, hogy olyan drága, kényelmi termékek, mint a fagyasztott készételek, gyakran maradnak a hűtő valamely zugában, így értékes helyet foglalnak, később mégis kidobják őket.

A ketchup és a majonéz is veszélyeztetett

Az olyan termékek, mint például a ketchup vagy majonéz is bizony gyakran a kukában végzik. Ennek több oka is van, de az egyik legfontosabb, hogy a felhasználók egyszerűen nehezen tudják eldönteni, hol tárolják, hiszen több mint negyedük (27 százalék) a hűtő helyett a kamrában, vagy valamelyik szekrényben tartja.

Ezzel felbontás előtt nincs is baj, azonban rengetegen nem tudják, hogy a megkezdett üveget mindenképpen hűtőbe kell tenni.

Emellett sajnos az is igaz, hogy a gyártók is úgy alakítják ki a tubusokat, üvegeket, hogy azokból csak nagy nehézségek árán lehessen kipiszkálni az összes matériát. A szószok és ízesítők csomagolásán ráadásul sokszor nem látható, mennyi maradt bennük, ami újravásárláshoz, és így a fölösleg kidobásához vezethet.

Az emberek tudják

A felmérés egyik legsokkolóbb tanulsága, hogy az emberek egy jó része tisztában van azzal, hogy rengeteg élelmiszere köt ki a kukában. Sőt, azt is tudják, hogy ők a hibásak emiatt. Csak a jelek szerint egyszerűen a döntő, legfontosabb lépéseket képtelenek megtenni ennek megelőzése érdekében.

A kutatás alapján az élelmiszer kidobásának leggyakoribb okai között szerepel a nem ellenőrzött lejárati dátum (37 százalék), a nem megfelelően tervezett bevásárlás (35 százalék) és a hűtőben felejtett termékek (25 százalék).

A megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) úgy gondolja, elkerülhetné a pazarlást, ha jobban rendszerezné az élelmiszereket, a válaszadók több mint kétharmada (69 százalék) szerint pedig tovább elállnának az ételeik, ha megfelelő módon tárolnák azokat.

Van segítség

A Samsung az ilyen kutatások eredményeit is alapul veszi a termékei kialakításánál, amelyek így segítséget nyújthatnak az embereknek, hogy kevésbé pazarlóan bánjanak az élelmiszerrel. A vállalat olyan megoldásai, mint a No Frost, vagy az Optimal Fresh+ technológiák segítenek megtartani az ételek minőségét, a Samsung új RB7300 hűtő pedig már úgy lett megtervezve, hogy a romlandó termékek frissességét is hosszú ideig megőrizze.

Samsung hűtő

Azok számára, akik szeretnének hosszabb időre előre helytakarékosan bevásárolni, vagy gyakran feledkeznek meg a hűtőben megbúvó termékekről, ideális megoldást kínál a Samsung SpaceMaxTM technológiája, amely a vékonyabb oldalfalaknak köszönhetően biztosít több helyet a hűtőben, miközben annak mérete a megszokott marad.

Konkrét tippek

Ötből négy (83 százalék) magyar ember bűnösnek érzi magát az elpazarolt ételmennyiség miatt, a megkérdezettek több mint kétharmada pedig (71 százalék) a korlátozások miatt még inkább tudatában van az élelmiszerpazarlásnak. Ugyanakkor a válaszadók háromnegyede (74 százalék) már kész tervvel rendelkezik, hogyan vegye fel a harcot az otthonában a probléma megoldása érdekében. Aki esetleg még nem ennyire tudatos, annak a Samsung ebben is segítséget tud nyújtani, hiszen a konszern egy komoly tippcsokrot állított össze.

Megfelelő elhelyezés

Alakítsd a hűtőd elrendezését a saját igényedhez! Mindig lesz egy nagyobb flakon vagy doboz, ami nem fér el úgy, ahogy szeretnéd, a polcokat kiszedni pedig általában nem egyszerű. A Samsung Slide & Fold Fiókjai könnyedén összehajthatók, följebb vagy lejjebb állíthatók így a hűtő tartalmához igazíthatod azokat, és egyik termék sem okoz majd fennakadást.

Megfelelő tárolás

A gyümölcsök és zöldségek eltérő időben érnek, és másképp is szállítják azokat, éppen ezért kiemelten fontos, hogy olyan módon tárold őket, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizzék frissességüket. Egyes gyümölcsöket és zöldségeket, mint például az avokádót, az őszibarackot és a dinnyét, érésük előtt szabad levegőn érdemes tárolni, azonban érésük után érdemes a hűtőszekrénybe tenni.

No Frost!

Az egyenletes hőmérséklet fenntartása érdekében keress olyan modelleket, amelyekben megtalálható a No Frost technológia.

Samsung hűtő

Ezzel nemcsak az ételek maradnak hosszabb ideig frissek, de ez a technológia megakadályozza a jég felhalmozódását is, így nem szükséges a hűtőt leolvasztani, fagymentes tud maradni.

Páratartalom

Nem csak a hőmérséklet, a páratartalom is számít. Használd ki a hűtőszekrény fiókjai által kínált lehetőségeket! Ha teheted, használj olyan fiókokat, amelyek lehetővé teszik a hűtés szabályozását, így a friss gyümölcs és zöldség mennyiségétől függően állíthatod be hőmérsékletet, amelynek köszönhetően azok ropogósak és frissek maradnak, nem vizesednek. Senki nem szereti a fonnyadt salátát!

Húsokat alulra

A nyers húst, a baromfit és a halat mindig a hűtőszekrény alsó polcán tárold, jól becsomagolva! Így megakadályozhatod a szagok terjedését, és a hús leve sem fog más élelmiszerekre csöpögni, ami növelné a keresztszennyeződés kockázatát, amely további élelmiszerpazarláshoz vezethet.

Samsung hűtő

A Samsung Optimal Fresh+ zónája lehetővé teszi, hogy a húsokat vagy gyümölcsöket hosszabb ideig, biztonságosan tárold. A csúszkával könnyedén szabályozható a légáramlás, így a hőmérséklet 0 és 3 fok között állítható be. Ez a kis eltérés nagyban befolyásolja a hús, a gyümölcs és a zöldség frissességét. Az Optimal Fresh+ két hőmérsékleti zónára osztja a könnyen kezelhető rekeszt, amelyben egy rugalmasan mozgatható elválasztóval alakíthatsz ki az igényeidnek megfelelően nagyobb vagy kisebb helyet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!