avaz
Fotó: NDT Gadgets 360

Már magyar nyelven is elérhető az AVAZ, ami súlyos beszédzavarral küzdő gyermekek és felnőttek akadálymentes kommunikációját támogatja. 

Az AVAZ applikáció elsősorban azoknak szól, akik különböző betegségek miatt súlyos beszédzavarral küzdenek – azaz nem, vagy csak korlátozottan képesek beszélni –, de a képi megjelenítés és a modern mobil eszközök használatával mégis képesek lehetnek gondolataik megosztására.

Az eredetileg Indiában kifejlesztett appot ma már 15 nyelvre lefordították. A magyar verzió létrejöttét  a kilencéves Vince családja kezdeményezte és fogja össze. Vince az ízületeit és izmait érintő nagyon ritka betegség, az ún. AMC miatt nem tanult meg beszélni, ezért jelenleg is applikáción keresztül kommunikál.

Vince szülei, a Németh család az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakembereivel, többek között nyelvészekkel, pszichológusokkal és AAK szakértőkkel, valamint a Kis Hőseink Alapítvány közreműködésével dolgoznak az AVAZ magyar nyelvű változatának fejlesztésén. Az applikáció anyagi hátterét a Telenor biztosította.

avaz
Fotó: AVAZ

Az AVAZ magyar verziójának szókincse több mint 2500 szóból áll, és egyszerűen személyre szabható. Az appban 45000 kép található, melyekből mindenki testre szabhatja saját aktív szókincsét és ún. kommunikációs tábláit. A táblán minden egyes képhez egy-egy szó vagy mondat rendelhető, melyek megnyomásával a szavak és az összeállított mondatok magyar hangon szólalnak meg.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!