A pandémia alatt még fontosabb, hogy odafigyeljünk idős rokonainkra, éppen ezért a sok haszontalan ötlet helyett, inkább olyan időseknek szóló karácsonyi ajándék-tippeket adunk, amelyekkel szeretteinket is biztonságban tudhatjuk. 

A karácsonyi ünnepek közeledtével mindenki a családtagjaira gondol, ám ahogy az egész év, úgy az idei Karácsony is más lesz, mint a korábbiak voltak. Éppen ezért fontos, hogy mi is alkalmazkodjuk a körülményekhez – akár az ajándékok terén is -, és inkább olyan dolgokra áldozzuk a pénzünket, amelyek valóban hasznosak.

A gyerekekkel ellentétben a szülők és a nagyszülők nem állítanak össze karácsonyi kívánságlistát, így velük kapcsolatban van talán a legnehezebb dolgunk. Ahelyett, hogy a sokadik zoknin, lepedőn vagy törölközőn járna az agyunk, érdemes szétnézni az elektronikai kütyük háza táján is. Több kifejezetten időseknek szánt ajánlatot is találhat az ember, amelyek praktikus ajándékok ahhoz, hogy biztonságban tudjuk a szeretteinket, és nekik is megnyugvást adjon a tudat, hogy figyelünk rájuk.

SOS Központ szolgáltatás

Sajnos adódhat úgy, hogy azonnal kell a segítség, ám állandó felügyeletet csak nagyon kevesen tudnak biztosítani. Ilyen alkalmakra hasznos a Telenornál nemrég óta elérhető, 0-24 órában hívható, országos segítségnyújtó SOS Központ. Ez a szolgáltatás kifejezetten hasznos az időseknek, csakúgy, mint a hozzá javasolt – de nélküle is hasznos – helymeghatározó és nyomkövető, SOS gombbal ellátott MyKi Spot, és hogy hogyan működik a kettő együtt? Elmeséljük!

A nagyobb gyufásskatulya méretű, nyakba akasztható, övre vagy táska pántjára húzható MyKi Spoton beállítható három, veszély esetén hívható telefonszám, amiket az SOS gomb megnyomása esetén tárcsáz az eszköz, amelynek helyzetét a hozzátartozó családtag saját telefonján, a MyKi Spot alkalmazás segítségével láthatjuk.

időseknek karácsonyi ajándék
Fotó: Telenor

A rendszer az SOS gomb megnyomása után azonnal elkezdi értesíteni a megadott telefonszámokat, éppen ezért nagyon fontos, hogy az SOS Központ telefonszámát is megadjuk a sürgős helyzetekre. Az SOS központban nincs megállás, a nap 24 órájában egészségügyi dolgozók fogadják a hívásokat, ahol az előzetesen kitöltött adatok segítségével az központ szakemberei gyors és célzott segítséget tudnak nyújtani: értesítik a háziorvost, vagy vész esetén hívják a mentőket, kisebb egészségügyi problémák esetén pedig telefonos segítséget nyújtanak.

Az SOS Központ szolgáltatása egyébként havi 990 forintért vehető igénybe, ha felkeltette az érdeklődéseteket, és szeretnétek róla még többet megtudni, akkor látogassatok el a következő oldalra.

Könnyen használható telefonok időseknek 

A digitális világ nem csak a fiatalokra, de az idősekre is hatással van, és hatalmas segítséget jelent, hogy ha csak távolból is, de kapcsolatban lehetünk. Ám ahogy fejlődik a világ, nő a digitális megosztottság is, vagyis az a szakadék, amely emberek csoportjait választja el a kommunikációs technológiák szempontjából.

Az egyik ilyen nagy szakadék a fiatalok és az idősek között is húzódik, amelyet nem feltétlenül azzal tudunk csökkenteni, hogy a nagyi kezébe egy csúcskategóriás okostelefont nyomunk, hiszen ami a középgenerációnak megfelelő, a fiataloknak pedig természetes, az néha bonyolult lehet az időseknek. Jó hír, hogy vannak olyan készülékek, amelyek kifejezetten az idősek igényeire lettek szabva, ezek között érdemes tehát szétnéznünk!

Az egyik ilyen megoldás a Doro 7010 készüléke, amely azért is jó választás, mert a svéd márka már öregmotoros a szakmában, hiszen több ízben is alkotott már kütyüket a senior közönségnek. A másik telefon pedig a Blaupunkt BS06 kagylótelefon, amely dokkolóba állítva óraként és rádióként is végtelenül egyszerűen használható.

Mindkét telefon esetében az egyszerűségre és az érthetőségre törekedett a gyártó, és semmi olyan felesleges funkciót nem pakoltak bele, amely összezavarná az időseket. Külön fontos,  és nagyon hasznos funkció, hogy mindkét készülék rendelkezik SOS gombbal.

időseknek karácsonyi ajándék
Blaupunkt BS06 Fotó: Telenor

A megfelelő készülék mellett érdemes átgondolnunk az időseknek szóló telefonos tarifákat is. Mivel a feltöltőkártyás csomagoknál bármikor elfogyhat a pénz, szerintünk sokkal kényelmesebb a lakossági számlás előfizetés, amiből létezik kifejezetten időseknek szánt tarifacsomagokat is. A Telenornál a Senior tarifa HiperCsoportban készülék nélkül 2490 Ft-os kedvezményes havidíjért érhető el, amelyben a HiperCsoporton belül korlátlan díjmentes beszélgetés jár, a tarifába épített havi 50 perc belföldi beszélgetés és 500 MB adatkeret mellé.

időseknek karácsonyi ajándék
Doro 7010 fotó: telenor

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!