Bot Handy mesterséges intelligencia
Fotó: Samsung

A Samsung jóvoltából hamarosan a hétköznapok részévé válhatnak a mesterséges intelligencia (MI) felhasználásával készült robotbarátok, robotinasok és roboteladók. 

A Samsung jelenleg a világ legsokoldalúbb cégei közé tartozik, hiszen a konszern a chipektől a felhőkarcolókig mindennel (is) foglalkozik. Egy ilyen hatalmas tech-ipari konglomerátum életének természetesen a robotika is szerves részét képezi. A cég egy ideje már intenzív fejlesztéseket folytat a személyi robotok terén is, amelyek a mindennapi élet során is felbukkanhatnak, és az erőfeszítések végre már kézzelfogható eredményekben is jelentkeztek.

A technológiai szektor legnagyobb éves eseménye, a CES idén csak virtuális formában került megrendezésre, de ettől függetlenül a nagy cégek többsége azért év elején is bemutatta újdonságait. A Samsung pedig most kerített sort arra, hogy a nagyközönség elé terelgesse e személyi robotjait. Ezek egyik különlegessége, hogy a megtervezésük és megépítésük során kiemelt figyelmet fordítottak a mesterséges intelligencia technológiák integrálására is. Tisztára, mint a Terminátorban, csak itt nem a megsemmisítés a cél, hanem az emberek életének megkönnyítése.

Ez egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen a holding világszerte jelenleg hét (!) kutatóközpontban foglalkozik a masterséges intelligencia tökéletesítésével.

Ezen eljárások pedig már megjelentek a televíziókban, mosógépekben vagy okostelefonokban is, és várhatóan a jövőben már teljesen természetesnek vehetjük a mesterséges intelligencia jelenlétét a Samsung termékekben.

A robotbarát – Samsung Bot Care

A Samsung Bot Care nevű masinát az ember társának szánják. Egy olyan gépnek, amely mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a felhasználók viselkedését, amelyre képes reagálni is. A robot képes lehet arra, hogy asszisztensként működjön, segítsen hétköznapi feladatok elvégzésében és akár társaságot is biztosítson a felhasználók számára. Folyamatosan figyeli a gazdája tevékenységét, a viselkedésmintákat, szokásokat, a napirendet, és meg is tudja “tanulni” ezeket. Ezt követően pedig képes arra, hogy önmagától figyelmeztessen, ha valamit szerinte elmulasztottunk vagy valamire oda kell figyelni.

Természetesen képes együttműködni a gyártó más okos eszközeivel is, és ha például a fitnesz karkötőtől olyan információt kap, hogy a kitűzött célok elérése érdekében mozgásra van szükség, akkor szól, hogy itt az ideje elmenni futni. Emellett természetesen beszélgetni is lehet vele, kikérdezhetjük a moziműsorról, vagy tanácsot kérhetünk tőle, hogy hova menjünk vacsorázni. A külseje még meglehetősen robotszerű, tehát nem androidban gondolkodtak, de attól még az étterembe is elvihetjük magunkkal, csámcsogni biztos nem fog.

A robotinas – Samsung Bot Handy

Ha lehet még érdekesebb a Samsung Bot Handy névre hallgató eszköz. Ő ugyanis robotinas, robotcseléd, robotkertész és robothordár. A fejlett mesterséges intelligencia alkalmazásának köszönhetően képes felismerni és felvenni a különböző méretű, formájú és súlyú tárgyakat, és képes segíteni a ház körüli munkákban is. Szenzorai és az MI együttműködése révén meg tudja különböztetni a különféle tárgyak anyagösszetételét és súlyát, így megfelelő erőkifejtést alkalmaz az egyes háztartási cikkek és tárgyak megfogásához, illetve mozgatásához.

Bot-Handy

Be tudja hozni a tortát a szobába éppúgy mint egy páncélszekrényt, és nem kell attól tartani, hogy összeroppantja a sütit a nagy erőkifejtés következtében. Annyira ügyes, hogy még a takarításban is segíthet, konkrétan ügyesen szét tudja válogatni a tányérokat, valamint az evőeszközöket az étkezést követően.

Bolti kisegítő – Samsung Bot Retail

A vállalat egy érdekes masináról is lerántotta a leplet, amelyet kifejezetten a kereskedelmi egységekbe szánnak kisegítő személyzetnek. A Samsung Bot Retail a boltokban, áruházakban segíti a vásárlók eligazodását, valamint segít pakolászni is. Tehát nagyjából azt csinálja, mint egy nyári munkát végző diák, csak mondjuk százszor hatékonyabban. Itt kell megemlíteni a GEMS fantázianevű érdekes eszközt, amely egy exoskeleton, azaz felcsatolható mobilitási segédeszköz. Ez tulajdonképpen egy viselhető robot-kiegészítő, amelynek révén egy ember a korábbinál nagyobb terheket mozgathat meg, valamint értelemszerűen kevésbé fárad el a fizikai munka során.

A jövő?

Le merjük fogadni, hogy ez lesz a jövő útja. Ezek az újítások ugyanis megmutatják, hogy a robotok, illetve robot eszközök hogyan élhetnek együtt az emberekkel alkalmazkodva a különféle életstílusokhoz és környezeti sajátosságokhoz.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!