Nálunk járt a Philips otthonokban szánt okos légtisztítója, a Philips 4000i. Megnéztük mit tud, mennyire nehéz kezelni, hogy működik, és kinek lehet jó.

Philips 4000i

Ma már sajna a városokban luxus a tiszta levegő. Nem csoda, hogy annyi allergiás, asztmás, göthös ember van, hiszen 0-24-ben szívjuk be a sokszor szennyezett levegőt, ami tele van atkákkal, porral, allergénekkel. Ráadásul a hülye vírus miatt most a szokásosnál jobban is be vagyunk zárva otthonunkba, nem tud és akar az ember annyira könnyen mozdulni, haza kell érni időre, kicsit nehezebb elvonulni a természetbe. Pláne télen, amikor a farkasok meg a jegesmedvék a sarkon ólálkodnak.

Philips 4000i

De hát, mint oly sok mindenre, erre is van megoldás! Lehet már kapni egy ideje egészen kezelhető méretű, direkte otthoni használatra szánt légtisztító masinákat. Ezek egyik tipikus képviselője a Philips 4000i, amiről a gyártója annyi jót mesélt, hogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy mit tud a valóságban.

Külső – dizájn

Ma már egy csomóféle formájú otthoni légtisztítót lehet venni, a Samsung például egy kocka alakú, mélyládára hajazó cuccal rukkolt elő a közelmúltban. Ez pedig úgy néz ki első pillantásra, mintha egy hangfal lenne. A frontfelületét csinos szövet borítja, egész karcsú, hiszen szélessége és mélysége is csupán 31 centi. Viszont jó magas, 71 centiméter, ami miatt azért nem annyira könnyű eldugni bárhova, a súlya pedig 9,4 kilogramm. Sajnos kerekeket nem pakoltak rá, pedig az hasznos lett volna. Ez azért már akkora tömeg, amit nem könnyű egyik helyiségből a másikba cipelni. Emellett az is előfordulhat, hogy valaki elvinné magával a nyaralójába mondjuk, a dolgát pedig a kerekek hiánya nem könnyíti meg. Az érintésérzékeny, LED kijelzővel megbolondított vezérlőpanelt a tetejére pakolták, amely könnyen elérhető.

Philips 4000i

Mindent mérlegre, a dizájn nekünk bejött. Nem mondjuk, hogy ennél szebb dolgot még az életben nem láttunk, de tény, hogy nem csúnya, és szinte bármilyen típusú belső térbe viszonylag harmonikusan beilleszthető. Az üzembe helyezés nem komplikált, a dobozban található magyar nyelvű használati utasítás parancsait követve pár perc alatt működésre kész állapotba lehet hozni.

Hatékony?

A Philips 4000i masinát arra tenyésztették ki, hogy kiszűrje a levegő minőségét rontó részecskéket, a port, a poratkákat, a gázokat és kellemetlen szagokat. Ennek érdekében a készülékház belsejében helyet kapó, viszonylag nagy méretű, kör alakú komplex szűrőrendszerrel látták el. Ezen préseli keresztül a ventilátor a levegőt, hogy azt utána már megtisztítva szórja szét a szobákban a motorosan vezérelt lamellák segítségével.
Az első védelmi vonal az előszűrő, amelynek feladata hogy felfogja a port és a hajszálakat. Ez után következik az aktivált szénszűrő, amely a kellemetlen szagok és a káros gázok eltávolításáért felel. Végül a legutolsó komponens a NanoProtect HEPA szűrő, amely képes elkapni az ultrafinom, mindössze 0,003 mikron méretű részecskék 99,97 százalékát.

Philips 4000i

A Philipstől azt az infót kaptuk, hogy a termék esetében alkalmazott VitaShield technológia a mindössze 0,003 μm méretű részecskék 99,97%-át eltávolítja, beleértve a PM2,5-öt, a baktériumokat, a polleneket, a port és az állatszőrt. Ezenkívül eltávolítja a levegőből a vírusok és aeroszolok 99,9%-át.Több teljesítmény fokozaton használható, amelyek közül a legerősebb (és leghangosabb), a Turbó. Amennyiben ezt választjuk, akkor egy 20 négyzetméteres helyiséggel nagyjából hat perc alatt boldogul, ami eléggé impozáns teljesítmény. Egy darab Philips 4000i egyébként a hivatalos weboldal szerint akár 60 négyzetméter alapterületű helyiség levegőjének tisztán tartására is képes. Ez nagyjából az a szint ,amit a hasonló (ár)kategóriájú otthoni légtisztító berendezések produkálnak.

Philips 4000i

És, hogy hogyan teljesített? Nálunk van, aki a szerkesztőségben allergiás a porra, poratkákra. Miután járattuk egy napig, látványosan kevesebbet fújta az orrát. Egy kollégánk elvitte főzni is, és arról számolt be, hogy a megszokottnál hamarabb tűnt el az ételszag a konyhából. Szóval a gyakorlati tapasztalataink alapján a készülék működik, a feladatát képes ellátni.

Kezelés
Vezérlőpanel

Az persze jó kérdés, hogy minderre mennyire egyszerű rávenni, azaz milyen a kezelés. Mint említettük, a modell rendelkezik egy érintésérzékeny kezelőpanellel. Ez nagyon egyszerűen használható, hiszen piktogramok segítségével lehet kiválasztani a teljesítményfokozatot, valamint így lehet elindítani a levegőszűrést.

Philips 4000i kezelés

Elrontani gyakorlatilag nem lehet semmit, minden magától értetődő és pofonegyszerű. Itt kell megjegyeznünk, hogy a termék rendelkezik beépített szenzorokkal, amelyek folyamatosan vizsgálják a levegő összetételét. A kapott adatokat a termék képes megjeleníteni az LCD kijelzőn, illetve a masinára szerelt látványos, színes LED-ek segítségével azonnal tájékoztat is arról, hogy milyen a levegő minősége: Ha piros, akkor nagyon rossz, ha lila, akkor közepes, amennyiben pedig kéken világít, akkor minden rendben van.

Mobilról

Ma már akad néhány olyan otthoni légtisztító, amely képes egy mobilhoz csatlakozni, és arról is vezérelhető. A Philips 4000i is ezen készülékek családját erősíti, hiszen rendelkezik beépített WiFi-vel, aminek révén képes kapcsolódni a helyi hálózatra, így pedig együttműködni Android vagy iOS alapú okostelefonnal vagy tablettel. Ehhez nem kell mást tenni, mint letölteni az ingyenes CleanHome+ nevű applikációt, és ott gyakorlatilag egyetlen érintéssel megteremthető a kapcsolat. Ezt követően pedig a világ bármely pontjáról elérhető a termék mobil eszközről.

Philips 4000i

Ez a szoftver magyar nyelven is kommunikál, és a jól sikerült grafikus kezelőfelülete révén igen egyszerűen használható. Még az is könnyen boldogulhat vele, aki egyébként idegenül mozog a technológiai eszközök világában. A már említett szenzorok által mért értékek természetesen megjelennek a programban, sőt ezek az adatok eltárolhatóak, valamint csinos kis grafikonokat is tud belőlük készíteni a rendszer. Ennek köszönhetően visszakereshető, hogy mikor milyen volt a lakásban a levegő minősége, annak összetétele, ami tök hasznos lehet, ha például betegség, vagy álmatlanság, kialvatlanság okaira keresünk választ. Természetesen az eszköz az okos funkciók révén távolról is vezérelhető, bárhonnan bekapcsolható, akár az autóból is. Így mire hazaérünk, már tiszta levegő fogad. Emellett az appon keresztül beállíthatóak automatizált folyamatok is.

philips 4000i app

Megadhatunk a levegő minőségére vonatkozó kulcsértékeket, és ha ezeket átlépik a szenzorok által mért értékek, akkor automatikusan beindul a légszűrés. Tehát magyarán a Philips 4000i képes arra hogy teljesen magától, mindenféle emberi beavatkozás nélkül tartsa tisztán a lakás levegőjét.

Van értelme?

Sokan Magyarországon még úri huncutságnak tartják az otthoni légtisztítókat, mondván elég ha kinyitják az ablakot és szellőztetnek egy jót. Sajnos ez, főleg a szmogosabb, szélcsendesebb időszakokban nem elég. A rossz levegő számos egészségügyi probléma kiváltó oka lehet, fokozhatja a kellemetlen tüneteket. Egyszóval ezek mindenképpen hasznos berendezések.

Philips 4000i vélemény

Philips 4000i vélemény

A Philips 4000i véleményünk szerint egy jó kis termék, de azt muszáj megjegyeznünk, hogy magasabb teljesítmény fokozaton a működése kifejezetten zajos. Alacsony teljesítményen, alvó módban kevéssé zavaró, de ilyenkor értelemszerűen a hatékonysága sem kiemelkedő. Mindenesetre a munkáját kifogástalanul elvégzi, a kezelése rendben van, kellően felhasználóbarát, és a külsejét illetően sincs okunk a panaszra. Mindennek viszont ára van, hiszen 170 000 forintba kerül. Tehát nem egy olyan masináról van szó sajnos, amit bárki csak úgy ripsz-ropsz megvásárolhat.

Kinek ajánljuk – Philips 4000i

– Legalább közepes méretű otthonba keres légtisztítót
– Fontos a nagy teljesítmény
– Lényeges a felhasználóbarát kezelés
– Idősek, gyerekek mellé keres egy jó masinát, amely képes automata üzemmódban is működni

Kinek nem ajánljuk – Philips 4000i

– Olcsó, belépő szintű terméket keres
– Lényeges az ultra halk zajszint
– Olyan masinára vágyik, amit könnyű eldugni a lakásban

Még több információ a Philips 4000i okos légtisztítóról a termék hivatalos weboldalán

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!