Nem jelent jót, ha emailt küld a spenót

Nem egy B-kategóriás sci-fi forgatókönyvének alapjairól van szó, hanem arról, hogy a nanotechnológia segítségével valóban képes a spenót értesíteni az embert.

Az amerikai MTI szakemberei nanotechnológiás módszerekkel a spenót növényt szenzorrá alakították, ami képes felderíteni a robbanóanyagok előállításához szükséges összetevők jelenlétét a talajban. Amikor a növény gyökerei nitrogéntartalmú, aromás vegyületet érzékelnek, a leveleiben lévő szén nanocsövek jelet bocsátanak ki. Ez azért fontos, mert ezekből az anyagokból robbanóanyag állítható elő. A jelet infravörös kamerák érzékelik, és emailben értesítést küldenek a tudósoknak. A kutatást vezető Michael Strano professzor szerint a növények kiváló analitikusok, hiszen kiterjedt gyökérhálózattal rendelkezve gyakorlatilag folyamatosan mintázzák a talajvizet.


Kép: Gardening Know How

A szakember szerint a kísérlettel sikerült átugrani a növény/ember kommunikáció eddig gátjait. Hozzá kell tenni, ebben az egész dologban sokkal több van, mint pusztán robbanóanyagok felderítése. Nem nehéz belátni, hogy hasonló módszerrel egyéb környezeti állapotok is vizsgálhatók, sőt, folyamatosan nyomon követhető az ökológiai állapot. Ahogy a spenót, úgy a többi növény is sokkal hamarabb érzékelik a változásokat, mint mi. Tehát ha például szárazság jön, a talajban lévő vízkészlet változásával már idejekorán tudathatják velünk ezt. Jóllehet, most még igencsak a kísérletek elején tartanak az MTI tudósai, de jól látszik, hogy hatalmas potenciál van a témában. Aztán meg már csak idő kérdése, hogy a hadiipar mikor és milyen célokra találja meg magának a levelező spenótokat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?