Android vagy iPhone? Megnéztük, melyik a jobb

Az első Android telefon megjelenése óta állandó dilemma az okostelefon-felhasználók közt, hogy melyik operációs rendszert futtató készüléket érdemes megvenniük. Android vagy iPhone? Esetleg Windows Phone? A kérdésre sosem volt egyszerű egyértelmű választ adni, és egyre kevésbé az.

Mi most összeszedtünk öt-öt érvet mindkét toprendszer mellett, hogy aztán mindenki eldönthesse, mit is vásárol majd. Előre szólunk, csak józan érveket vonultatunk fel, így az érzelmeket most igyekeztünk a szerkesztőségen kívül hagyni.


Ár

Ha valaki számára csak az a fontos, vagy az a legfontosabb, hogy minél olcsóbban kapjon egy használható okostelefont, az ne is olvasson tovább! Neki egyértelműen egy Android telefon való. Valami feltörekvő kínai modell, az ismeretlen gyártóktól mondjuk a Xiaomi Redmi szériáig. Ezek a telefonok szinte nevetséges pénzekért tudnak egész kellemes hardvert felmutatni. De tényleg, ilyen 30-50 ezrekért már használható telefont kapni. Persze, ezek messze nem csúcstelefonok, a kameráik többnyire meg sem közelítik a piac csúcsának árnyékát sem, de netezni, facebookozni, levelezni, navigálni tökéletesen lehet velük.

Az érdekes kérdés akkor jön el, ha valami top telefont szeretnénk vásárolni.

Android vagy iPhone
A csúcs iPhone már nem drágább, mint mondjuk egy csúcs Android és akkor a széthajthatós kijelzővel rendelkező szuperexkluzív mobilokat még nem is említettük.

Itt már bejön az Apple menőségfaktora, a széthajthatós Samsung és a kifordítható LG méregdrága szintje és igazából ezek azok a dolgok, amiért a legfelsőbb szinteken már nem az árak fognak dönteni, hiszen mondjuk egy Samsung csúcsmodell nagyjából annyiba kerül, mint egy csúcs iPhone, még akkor is, ha a kihajthatós szuperexkluzív típusokat kivesszük az egyenletből.

Itt tehát, ha az olcsó ár a fontos, akkor Android!

Hardver

A hardver megint csak egy érdekes kérdés, mert azon túl, hogy például az iPhone hardverének nagy részét Androidos gyártók gyártják, bizony a saját mobiljaikba is bele tudnak ám pakolni sok szépet és jót.

asus rog phone 3
Ha erős hardvert szeretnénk, akkor valami őrül, gamer mobilt válasszunk…

Az új Apple processzorok egy picit színezik ugyan a képet, de összességében azért elmondhatjuk, hogy ha kizárólag, tisztán a hardver sebességére megyünk rá, akkor valamelyik kínai csúcsmodell, vagy eszeveszett androidos gamer mobil lesz a választottunk.

Szóval ha tisztán a hardver ereje a lényeg, akkor Android.

Szoftver

A szoftver kérdése azt egyik tipikusan olyan terület, ahol még a felhasználók is képesek ölre menni egymással az igazukért. Az androidosok a szabadság mellett törnek lándzsát. Hogy a telefonjukat úgy állítják be, ahogy akarják, a kezdőképernyővel azt csinálnak amit akarnak és hogy nekik senki ne mondja meg, hogy hogyan is használják a telójukat.

Kicsi iphone
Már az iPhone kezdőképernyője is testreszabható.

Az iPhone-felhasználók ellenben a nagyobb biztonság, és a jobban szűrt appok mellett azzal érvelnek, hogy sokkal stabilabban képes működni egy operációs rendszer, aminek csak egy gyártó pár modelljén kell elfutnia, mint egy olyan, aminek tudnia kell kezelni a lehető legszemetebb, 10 000 forintos rendszert és a 750 000 forintos, kihajtható kijelzős csúcstelefont is.

Mi az utóbbi érvek mellett hajlunk meg inkább. Mindkét rendszert aktívan használva azt kell, mondjuk, egy iPhone valóban stabilabban képes működni és kevesebb “gondozást” igényel. Ja és már az iPhone kezdőképernyője is testre szabható (bizonyos korlátok közt).

A szofrver pontot tehát az iPhone-nak adjuk

Kamera

A kamera tekintetében mindkét oldalról csak a csúcskészülékeket vesszük figyelembe, hiszen csak így van értelme az összehasonlításnak. És levonjuk belőle a fotókezelő szoftvereket, mert az t nem mindenki használja.

Érdekes dolog még, hogy a kamera témánál beúszik a képbe a Huawei is, amelynek jelenlegi csúcstelefonja például a DXOMARK listáján leveri az összes többi telefont, legyen az Samsung, Xiaomi, vagy iPhone. Ezután még további Android telefon jönnek és az első iPhone a 6. helyen lép be a listára.

Huawei Mate 40 Pro
Ha ilyen képeket akarsz készíteni, és nem zavar, hogy a telefonod igazából semmi másra nem jó, akkor vegyél Huaweit 🙂

Ugyan a DXOMARK listáit annyian kritizálták már, hogy mostanra leginkább csak vitaindítónak szoktuk idecitálni az eredményeiket, de ezen a ponton mi is egyet kell, hogy értsünk a dologgal, így azt kell, hogy mondjuk, hogy ha tisztán a kamerarendszer teljesítményét szeretnénk pontozni, akkor:

Ezt a pontot  most a Huawei kapja. Ha nem akkor, a következő a listában, ugyan csak orrhosszal, és így egy fél pontot kapva, jelenleg az Android.

Applikációk

Az applikációk kérdése a szoftver résznél már felmerült, de mivel a kamerapontokat a Huawei nyerte, úgy gondoltuk, beemeljük ezt a bekezdést is a cikkbe, mert ezzel talán meg tudjuk magyarázni, hogy a Huawei miért nem szerepel a többi alcím alatt. Nos tehát, mint azt szinte mindenki tudja, aki egy kicsit is érdeklődik a mobiltelefonok iránt, a Huawei nem egészen a saját döntése nyomán kikerült a Google által támogatott gyártók köréből, ami ugye azt jelenti, hogy nem telepíthetünk rá appokat közvetlenül a Google alkalmazásboltjából. Ezt a kínai cég saját alkalmazások fejlesztésével és a lehető legtöbb külső fejlesztő a saját alkalmazásboltjába való csábításával próbálja ellensúlyozni. Ez pedig több-kevesebb sikerrel halad is, de sajnos még mindig vannak égető hiányosságok a telepíthető appok közt. Hogy csak párat említsünk, nincs fent itt a Spotify, a Shazam, természetesen a Gmail és a YouTube sem, a közösségi robogókat működtető Blinkee, de még az erolleres Lime is hiányzik és akkor még nem szóltunk a banki appokról. Ez utóbbiak úgy állnak, hogy minden egyes új bank megjelenését kb. rakétákkal üdvözlik a Huaweiesek.

app-store
Az Apple alkalmazásboltja biztonságosabb.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeket az appokat (vagy legalábbis a legtöbbet) ne lehetne telepíteni a Huawei telefonokra, de különböző legöltőprogramokkal bohóckodni, vagy appokat keresgélni szerintünk nem szeretne manapság sem egy átlagfelhasználó, sem pedig egy olyan valaki, aki mondjuk egy 4-500 ezer forintos csúcstelefont fizetett ki.

Ezen felül az applikációk tekintetében az Android és az iPhone is rendben van, itt viszont az Apple kap egy pontot az alaposabb előszűrésért, ami kevesebb kártékony programot enged a telefonunkra.

Ökoszisztéma

Ezt a kategóriát nemrégiben még fényévekkel nyerte volna az Apple annak köszönhetően, hogy az általa gyártott telefonok, táblagépek, számítógépek, okosórák és egyebek közt valami hallatlanul átgondolt és gördülékeny együttműködési rendszer található. A telefonnal lőtt képek azonnal megjelennek a laptop képkezelőjében, ha valaki hív minket, akkor az összes készüléken, ami az iPhone közelében van és ahol be vagyunk jelentkezve az Apple azonosítónkkal, fogadhatjuk a hívást. Ha elkezdtünk egy levelet, vagy egy üzenetet, bármelyik Apple eszközünkről folytathatjuk, vagy ha mondjuk az Apple okos óránk van rajtunk és leülünk az Apple laptopunk elé, az automatikusan felold, ha úgy állítjuk be.

Ezek nagy része Android telefonnal már csak azért sem működik, mert Android alapú számítógép nincs (illetve nem túl elterjedt), a Windows pedig nem igazán szeretné beengedni az Google eszközeit a saját rendszerének irányítófájljai közé.

Az utóbbi időben ugyan pár gyártó, akik laptopokat is és Android telefonokat is gyárt, szintén elindult ebbe az irányban illetve például a Samsung a DEX rendszere segítségével elindult azon az úton, ahol egy monitor, vagy egy tévé segítségével már a számítógépet is képes kiváltani egy-egy erősebb telefon, vagy tablet. Ez egy érdekes és jó irány is lehet, mi például egészen szeretjük ezt a rendszert, de ennek ellenére ma még

Ezt a pontot egyértelműen az Apple kapja

Összegzés: Android vagy iPhone?

Mint látszik, az összeállításunkban egy fél ponttal áll nyerésre az Apple rendszere, de egy pár nagyon fontos tanulságot itt bizony le kell vonni. Például azt, hogy az árérzékenység egy olyan fontos szempont, hogy azt akár több ponttal is díjazhattuk volna (mondjuk végtelen ponttal is akár, mert ha valaki egyszerűen nem akar, vagy nem tud kiadni több százezer forintot egy új telefonért, akkor minden más tök mindegy).

A másik pedig az utolsó pont, ami az ökoszisztémáért jár. Itt ugyanis az iPhone akkor nyerő csak, ha a többi informatikai berendezésünk is Apple gyártmányú. Mert ha Windows/Linux alapú rendszereink vannak, akkor már ezek egyáltalán nem érvényes érvek.

Így tehát a végeredmény úgy alakul, hogy ha Apple számítógépünk van, akkor szerintünk érdemesebb iPhone-t választani, ha viszont bármi más, vagy esetleg nem használunk jellemzően számítógépet, akkor bizony mindent összevetve könnyen lehet, hogy inkább az Android rendszerben találjuk meg a számításunkat.

Ha pedig olyan gazdag mazochisták vagyunk, akik szuper fotókat szeretnének készíteni, vegyünk egy Huawei Mate 40 Pro-t.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?