UFO alakú léghajókat terveztek az orosz mérnökök

Az Aerosmena nevű orosz vállalat mérnökei olyan léghajókat terveztek, amelyek egy az egyben egy UFO-ra emlékeztetnek. 

Az orosz léghajógyártó cég olyan csészealj formájú léghajókat építene 2024-ig, amelyek akár 600 tonna teherrel is képesek lennének megbirkózni. Az ötlet mögött a tavalyi év folyamán koronavírusban elhunyt Orfey Kozlov orosz repülőgép-tervező áll, aki olyan gépet tervezett, amely talaj nélkül is alkalmas kirakodási műveletek végrehajtására.


ufo orosz
Fotó: Interesting Engineering

Az Aerosmena vezérigazgatója szerint a csészealj formájú léghajók használata nagyságrendekkel olcsóbb lehet a szállító repülőgépeknél. A szállításra tervezett léghajó lényege az lenne, hogy a gép a föld felett lebegve egy lift-rendszer segítségével engedi le maga alá a rakományt, ami pedig az UFO formát illeti, a vállalat szerint ez a kialakítás egyszerűbbé teszi a szélirányban való manőverezést és leszállást, a hagyományos, hosszúkás hajótest-forma használatánál.

A léghajók akár 8000 km hatótávolsággal is rendelkezhetnének, 250 kilométer per órás sebesség mellett. Egy számítógépes szimuláció során már a léghajó designját és a műrepülés lehetséges manővereit is letesztelték, a terv pedig jelenleg az, hogy az Aerosmena család léghajói 20, 60, 120, 200, 400, 600 tonna szállítási kapacitással készülnek el. A különleges kialakítás miatt a léghajó alkalmas lehet környezeti katasztrófák esetén, például erdőtüzek eloltásakor, de a hegyvidéki területre történő rakományszállításban is nagy hasznát vehetnék.

ufo orosz
Fotó: Interenting Engineering

A vállalat szerint nem kizárt, hogy személyszállításra alkalmas léghajó is épüljön, amely ebben a formában luxusszállodaként is funkcionálhatna.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?