Elektromos autó gyártásba kezd a Xiaomi

Már korábban is lehetett hallani arról, hogy a világ egyik legismertebb mobiltelefon-márkájának számító Xiaomi elektromos autók gyártásán töri a fejét, nemrégiben pedig az is kiderült, hogy az értesülés valóban helytálló volt. 

A jelenlegi információk szerint a Xiaomi 10 év alatt 10 milliárd dollárt fektethet be az új okos elektromos járművek fejlesztésébe, első lépésként 1,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget. A társaság alapítója és vezérigazgatója, Lei Jun szerint: „A döntést a Xiaomi partnereivel folytatott számos egyeztetést követően hoztuk meg, amire egy teljesen új terület felfedezéseként tekintünk.”


A kínai okostelefon-gyártó járműipari tervei nem egyedülállóak: egyrészt gombamód szaporodnak az elektromosautó-gyártó startupok, másrészt egyre több nagy tech cég vág bele az elektromos önvezető autók gyártásba, többek között az Apple, a Huawei, a Baidu, az Amazon vagy a Sony is bejelentette már autóipari ambícióit. Ez persze nem feltétlen autógyártást jelent, egyelőre a Xiaomi sem beszélt még konkrét terveiről, ám korábbi lapértesülések szerint az autók összeszereléséhez a cég a kínai Great Wall Motor Co. üzemeit használná (bár a cég cáfolta, hogy segítene a gyártásban), a kínai óriás első járműve pedig valamikor 2023-ban jelenhet meg az utakon.

xiaomi elektromos
Lei Jun, a Xiaomi alapítója és vezérigazgatója. Fotó: The Driven

Hivatalos részleteket tehát egyelőre még nem tudni, ám ahhoz nem fér kétség, hogy a Xiaomi ereje teljében van, és stabil alappal rendelkezik ahhoz, hogy az okostelefonok és háztartási gépek világa mellett egy olyan iparágban is megmérettesse magát, mint az autógyártás.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?