Szuper lett az új pici ThinkPad notebook – X1 Nano teszt!

Kipróbáltuk a Lenovo ThinkPad X1 Nano laptopot, amely ultrakompakt, ultrakönnyű, ultradizájnos, de hogy milyen használni, na az most kiderül!

Lenovo ThinkPad X1 Nano 

Nagyjából másfél évtizede a világ letérdelt a döbbenettől, amidőn bejelentették, hogy a Lenovo átveszi az IBM PC üzletágát, és köztük a notebookokat is. Sokan féltették a koronagyémántnak számító ThinkPad szériát, de azóta fényesen kiderült, hogy a kínai vállalat kiválóan sáfárkodik az örökséggel. Az elmúlt bő 15 évben folyamatosan folytak a fejlesztések, évente több új modellel is színre léptek úgy, hogy tiszteletben tartották a legendás sorozat hagyományait.


X1 Nano teszt

A közelmúltban a cég egy ultrakompakt hordozható számítógéppel rukkolt elő az X1 Nano személyében, amely már Magyarországon is megvehető. Megnéztük, hogy mit tud, mire jó, kinek lehet jó!

Ultrakompakt kialakítás

A ThinkPad X1 Nano egy igazi mobil álom. Kevesebb, mint egy kiló a súlya (90,4 deka egészen pontosan), a vastagsága csipicsupáncsak 1,37 centiméter, szélessége 29,2, hossza 20,7 centiméter.

X1 Nano teszt

Azaz tényleg nagyon könnyen hordozható, és akár egy pici táskába is gond nélkül elfér. A külsőn nem variáltak, maradtak a szokásos fekete-piros színvilágnál. Ez a dizájn egyszerűen időtlen, és mai szemmel is kegyetlen jól néz ki. A kávák vékonyak persze, szóval nem jelenti azt, hogy ósdi lenne a megjelenése.

thinkpad x1 nano teszt

A csatlakozók terén is el tudtunk volna viselni egy-két fokkal nagyobb konzervatívizmust. Mindössze két darab USB-C Thunderbolt (töltésre is alkalmas, és DisplayPortként is használható), meg egy 3,5 mm-es kombinált, azaz fejhallgató-mikrofon port van rajta és kész. Se HDMI, se dedikált DP, se hagyományos USB-A, hogy a kártyaolvasóról ne is beszéljünk. Emiatt se egy külső adattárolót, se egy egeret nem lehet rádugni, csak adapterekkel, és ezt bizony nem nagyon szerettük benne.

thinkpad x1 nano teszt

Bírja a kiképzést

A ThinkPad notebookok egyik nagy extrája volt a strapabíró kialakítás, és ultravékony, könnyű kialakítás ide vagy oda, erre az X1 Nano esetében is odafigyeltek. A terméket egy rakás „katonainak” nevezett tesztfázison nyúzták végig, és a cégtől kapott információk szerint nagyon jól bírja a meleget-hideget, és az ütések, valamint a folyadék és a sár sem árthat neki. Hogy őszinték legyünk, ezeket nem próbálgattuk végig, egy ilyen bitang drága tesztcuccal úgy bántunk, mint a hímestojással.

Kijelző

Egy laptop megítélése szempontjából ma ez az egyik legfontosabb tényező sokak számára, és e téren a ThinkPad X1 Nano elég jól teljesít. Ugyan nem OLED, hanem IPS LED LCD technológiára épül, de a színei meglepően markánsak, ragyogóak, és enyhe fátyolosság csak akkor tűnik fel, ha egy OLED kijelzős laptop vagy tv mellé tesszük.

thinkpad x1 nano teszt

A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, a tökéletes 0 nit fényerejű fekete megteremtésére nincs mód, de a fekete is elég mélynek tűnik. A kontraszt a méréseink szerint 1820:1, ami egy pár szinttel jobb a megszokottnál, de nyilván elmarad az OLED végtelenjétől. A felbontás pedig egyszerűen lenyűgöző, hiszen a 13 inches érintésérzékeny panel 2160 x 1350 képpont felbontását szavatolja, amely ebben a méretben a notebookok között kimagaslóan jónak számít.

A pixelsűrűség 195 ppi, ami a rosszabb telefonok szintje, csak hát azokat 10 centiről nézi az ember, ezt meg fél-egy méterről. A részletesség kimagasló tehát, és ez a képi világon is érződik. A vonalak kardpenge élességűek, és a legfinomabb átmenetek visszaadása is remek. A maximális fényerő 450 nit, ami elég ahhoz, hogy kültéren, nappal is használható maradjon a készülék. Támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és a HDR effekt abszolút látható, élvezhető, még akkor is, ha e téren a jobb monitorokkal vagy pláne tévékkel azért nem kelhet versenyre.

Lenovo ThinkPad x1

A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, ami miatt játékra nem ez a legideálisabb választás. De hát mivel ez amúgy sem egy gamer gép, ez nem para egyáltalán. Amilyen alkalmazások, tartalmak mellé szánják ezt a masinát, arra ez is tökéletesen megteszi.

Teljesítmény, mire jó

Amit lehetett, azt megtették a mérnökök, hiszen egy vacsi új, 11. generációs Intel Core i7 vPro proci került bele 16 GB LPDDR4x RAM társaságában. Viszont dedikált videókártya nincs, be kell érni a Intel Iris Xe grafikus processzorral, ami a kategóriájában az egyik legjobb, de hát azért megvannak a maga igen komoly korlátai. Emiatt aztán a készülék 3D-s játékok futtatására nem alkalmas, és persze a különféle (3D) tervező-modellező appok használatára sem az igazi. Tehát ha valaki gamer gépet vagy munkaállomást keres, akkor bizony jobban teszi, ha másfelé kezd keresgélni.Lenovo ThinkPad x1

Viszont általános hétköznapi használatra, irodai alkalmazások futtatására, netezésre, videótelefonálásra, levelezésre, chatelésre, üzenetváltásra, levelezésre, képszerkesztésre, alapszintű videóvágásra kiválóan alkalmas. Villámgyors, stabil, egyszerűen szuper.

Használat közben

A hűtést jól megoldották, hiszen még intenzív használat, teljesítményigényes futtatások során sem forrósodott át kellemetlenül a termék. Némi melegedés természetesen tapasztalható, de ez nem vészes, nyugodtan ölbe lehet venni a masinát.

thinkpad x1 nano teszt

A modern ThinkPadek egy csomó biztonsági szolgáltatással is rendelkeznek, amelyek innen sem hiányoznak. A készülék megkapta a megújult beépített ThinkShield biztonsági megoldáscsomag, valamint a mesterséges intelligenciára épülő és biometrikus biztonsági funkciók révén óvja az adatait és az eszközét. Ezek közé tartozik például az adattitkosítást végző – az eszköz feltörését megnehezítő – önálló megbízhatóplatform-modul (dTPM) vagy a fokozottan biztonságos match-on-chip ujjlenyomat-olvasó is. Az emberi jelenlét érzékelése önműködően lezárja az eszközt, amikor a gazdi távozik mellőle, az infrakamerával ötvözve pedig akár a gép alvó állapotából is lehetőséget nyújt az érintésmentes bejelentkezésre.

x1 nano teszt

A vezérlőeszközök hagyományosan jók a ThinkPad családban, és ezt itt sem szúrták el. A fehér háttérvilágítással megtámogatott billentyűzeten hosszú időn át kényelmesen lehet kopácsolni, köszönhetően a gombok remek ellenállásának és nyomásútjának. A klaviatúra cseppálló, és a gombok mérete is megfelelő. A tapipadról nem spórolták le a hagyományos gombokat, az érintése kellemes, nem csúszik, nem lötyög és az érzékenység is megfelelő.

Lenovo ThinkPad x1

Nem hiányzik a ThinkPadek egyik extrája (amit rengetegen nem is használnak :)) a TrackBall, azaz az egér kiváltására alkalmas kis piros bogyó a billentyűzet közepén. Mi szeretjük, bár tény, hogy kell egy kis idő, amíg megszokja az ember. Itt kell megemlíteni azt is, hogy az érintésérzékeny képernyő nagyon komfortossá teszi bizonyos alkalmazások használatát.

Energia és hang

50 Wh-s akkumulátort kapott, a kapacitás pedig közepes, még ebben az ultrabook kategóriában is, de hát nyilván nem volt erre több hely a készülékházban. Az üzemidő nem rossz, de nem is különösebben kiemelkedő. Mi használattól függően 6-11 órát tudtunk kipréselni belőle. Viszont a gyorstöltés támogatásnak köszönhetően egy óra alatt 80 százalékos állapotra lehet felrántani a telepet, ami azért elég király.

Lenovo ThinkPad x1

A beépített hangrendszerre nagyon büszke a Lenovo, viszont ez is csak arra elég, hogy a legtöbb hasonló kialakítású riválisánál egy kicsit jobban teljesítsen. Aki azt várja, hogy majd leveri a direkt e célra tenyésztett külső hangcuccokat, az csúnyán csalódni fog. A hangerő ugyan elég nagy, viszont ha feltekerjük, akkor elkezd rezonálni a készülékház, ami piszok zavaró.

Lenovo ThinkPad x1

Másrészt pedig a basszusokkal nagyon szűkmarkúan bánik, emiatt a hangzás meglehetősen steril, élettelen. Mindez játékoknál, filmeknél vagy beérkező hívásoknál elmegy, de a zenehallgatáshoz már kevés. A modell négy darab integrált mikrofonnal rendelkezik, ami érződik is, hiszen a felhasználó(k) hangja tökéletesen hallható a „vonal” túlvégén, legyen szó hagyományos beszélgetésről vagy videóhívásról. Nincsen recsegés, zajosodás, zavaró zúgás-búgás.

Ár

Lenovo ThinkPad X1 Nano – ~799 000 forint. Hát, bárhogy nézzük, azért ez irgalmatlan sok pénz. Ennyiért egy brutál teljesítményű, 3D kártyával megtámogatott gamer gépet is kaphatunk, jóval nagyobb kijelzővel. Azt semmiképpen nem mondanánk, hogy kiemelkedően jó ár/érték arányú.

Kinek ajánlunk – Lenovo ThinkPad X1 Nano

– Sokat hordozná a laptopját
– Ultra megbízható üzleti notebookot keres
– Fontos a biztonság
– Visszafogott, elegáns külsejű üzleti gépre vágyik
– Kompakt, vékony, kicsi notebookot vásárolna

Kinek nem ajánljuk – Lenovo ThinkPad X1 Nano

– Belépő szintű olcsó notebookban gondolkodik
– Gamer gépet keres
– Videószerkesztésre, 3D alkalmazások futtatására használná a notebookot

Még több információ a Lenovo ThinkPad X1 Nano notebookról a termék hivatalos weboldalán

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?