Az LG pehelysúlyú harcost küldött a gyilkos csatába – megnéztük!

Mire megy a dél-koreai cég új ultrabookja az egyre sűrűbb mezőnyben? Mit tud? Kinek válhat be? Miben erős? Miben gyenge? LG Gram 14 teszt.

LG Gram 14

Az LG 2021 tavaszán nagy bombát robbantott, mikor bejelentette, hogy annyi év után végre Magyarországon is elkezdi hivatalosan árulni Gram családba tartozó notebookjait. Nagyon ideje volt már ennek, mert a cég laptopjait korábban már nemzetközi tech kiállításokon megcsodáltuk, és abszolút ígéretesnek tűntek, amelyekről mindig úgy véltük, hogy lehetne helyük a magyar piacon is.


LG gram teszt
Ultramobil

A notebook legújabb verziója már megérkezett hazánkba, mi pedig a 14 inches, azaz a legkisebb változatot néztük meg, amely az LG Gram 14 névre hallgat. Ami első találkozás során azonnal átjön, hogy a cég egy ultrahordozható gépet akart letenni az asztalra, hiszen a termék rettenet vékony, mindössze 1,68 centiméter vastag, a súlyát pedig sikerült bepasszírozni egy kilogramm alá, hiszen csupán 999 grammot nyom.

LG Gram 14

Tényleg pillekönnyű, és ez valóban egy szexi tulajdonsága, mint ahogy az is, hogy ez viszont nem jelenti azt, hogy egy törékeny, kényes darab lenne, amivel úgy kell bánni, mint a hímes tojással.
A teljes fémház könnyű és erős magnéziumötvözetből készült, amelyet repülőgépek anyagaként is használnak. A tartósságát az is bizonyítja, hogy megfelelt a magas követelményeket támasztó MIL-STD-810G katonai szabványnak. Ennél hét fő szempontból ellenőrzik a tartósságot és megbízhatóságot, többek között a szállítási erőhatást, portűrő képességet, valamint magas- és alacsony hőmérséklettel szembeni ellenállást vizsgálják.

LG Gram 14

Magyarul bírja a koszt, az ütéseket, a fagyot és a forróságot is, amit nem néztünk volna ki belőle. A csatlakozó szempontból nem rossz, hiszen van rajt’ két USB-C Thunderbolt, amelyeken keresztül egyrészt az akksi tölthető, másrészt a noti is tud rádugott eszközökbe energiát pumpálni. Manapság sok ilyen ultrabooknál lespórolják a HDMI-t, de erre került ilyen port, emellett pakoltak rá két hagyományos USB 2.0, kombinált (mikrofon+füles) audio port, illetve egy microSD kártyaolvasó is. A dizájn egyébként jól sikerült, legalábbis nekünk bejön ez a totál minimalista, sallangmentes, mindenféle idióta, felesleges díszítőelemtől mentes külső. Nálunk a fekusz verzió volt, ami tényleg hót elegáns, de elvileg elérhető fehérben is.

LG laptop

A másik kiemelkedő tulajdonsága az energiagazdálkodása. 72 Wh-s akkumulátorral látták el ugyanis, ami ebben a ligában extrémen kiemelkedő kapacitásnak számít. Ez pedig az üzemidőn is meglátszik, hiszen alacsony fényerő és teljesítmény esetén akár 25 óra is kipréselhető belőle! Közepes fényerő mellett átlagos használattal pedig 17-18 óra is elérhető, ami iszonyú jó értéknek számít. Egyértelműen ez a két tényező, tehát az ultravékony-ultrakönnyű kialakítás, és a bitang jó üzemidő az, amivel az LG Gram a vetélytársak fölé emelkedik.

Kijelző

E téren a kötelezőt hozza, hiszen ebben az (ár)kategóriában a 14 inches képátlójú, 16:10 képarányú IPS LED LCD kijelzője WUXGA (1920 x 1200 képpont) felbontásra képes. Az alkalmazott képalkotási technológia miatt a képi világ elmarad az OLED megjelenítők által produkált minőségtől. A színek szépek, természetesek, de nem annyira átütőek, markánsak, és igen enyhe fátyolosság is érzékelhető, ha egy OLED-es noti mellé pakoljuk.

kepminoseg

A betekintési szög szuper, a maximális fényerő (mi 467 nitet mértünk) elég ahhoz, hogy kültéren is látható legyen a kép, bár nyilván jobb ideális körülmények között bevetni. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, de hát ez nem egy gamer gép, nem játékra szánják, arra nem is az igazi, szóval ezt nem róhatjuk fel neki. A mozgásmegjelenítés egyébként rendben van, zavaró hibákkal, anomáliákkal, szaggatással, szellemképesedéssel nem találkoztunk, de ez azért ez ma már a minimális elvárás.

Teljesítmény, hardver

Az ultrahordozható notebookok kategóriája nem a teljesítmény hajszolásáról szól, erre ugyanis fizikailag nincs is lehetőség. Megkapta a legújabb, 11. generációs Intel Evo processzort az Iris XE grafikus lapkával, mellé 8 GB DDR4 RAM került, viszont tény, hogy a készülék nem rendelkezik dedikált videókártyával, emiatt a mai modern szebb 3D játékok futtatására alkalmatlan, és munkaállomásként sem használható, ezen nincs mit szépíteni, de az is tény, hogy nem is erre szánják. Hanem arra, hogy „irodai” gépként funkcionáljon, azaz lehessen rajta normálisan netezni, szöveget szerkeszteni, adatbázisokkal molyolni, prezentációt összeállítani, levelezni, chatelni, videótelefonálni, multimédiás tartalmakat nézegetni stb. erre pedig kiválóan alkalmas.

lg notebook

256 GB-os SSD-vel látták el, ami csak a minimum elvárásoknak felel meg ma már, és hosszú távon bizony kevésnek érezhetjük a tárolókapacitást. A hűtést viszont jól megoldották, a készülékház még intenzív használat esetén sem forrósodik át kényelmetlenül. A beépített hangrendszerről diadalénekeket zengett a vállalat, azonban az igazság az, hogy nem szól túl jól. A hangerő sem az igazi, de ennél is nagyobb baj, hogy ha „feltekerjük”, akkor a zajosodás, kásásodás olykor érzékelhető.

lg gram 14 teljesítmény

Az tény, hogy a legtöbb notebook hasonló gondokkal küzd, aminek nyilván fizikai okai vannak. A vékony készülékházba egyszerűen nem lehet „rendes” hangszórókat besuvasztani. Itt kell megjegyezni azt is, hogy a készüléket ellátták egy elég jó képminőséget produkáló HD webkamerával. Szóval, hogy ha videokonferenciára, videotelefonálásra kerül sor, akkor nem kell feltétlenül egy extra eszközt csatlakoztatni hozzá. A modell billentyűzete jól sikerült, a gombok kellően nagyok, nyomásútjuk, ellenállásuk megfelelő, a gépelés hosszú órákon át kényelmes marad. A tapipad szintén rendben van, az érzékenysége remek, a tapintása is, nem lötyög, kellően stabil, hibákat nem produkált.

Ár

LG Gram 14 – 480 000 forint. Az utóbbi időben eléggé elszálltak a notebook árak, így sajnos túlárarozottnak nem nevezhetjük ezt a masinát sem, bár tény, hogy nem olcsó.

lg gram 14

Kinek ajánljuk – LG Gram 14

– Sokat cipelné a notebookját
– Kicsi, könnyű ultrabookot keres
– Munkára, tanulásra, hétköznapi használathoz szánt laptopra vágyik
– Fontos az elegáns, letisztult dizájn

Kinek nem ajánljuk – LG Gram 14

– Nagyon olcsó, belépő szintű gépben gondolkodik
– Játékra keres laptopot
– Fontos a kiemelkedő teljesítmény
– Lényeges a nagyon jó megszólalás

Még több információ az LG Gram 14 notebookról a termék hivatalos weboldalán

[sc name=”facebook” ]

  • Dizájn
    (5)
  • Képminőség
    (4)
  • Teljesítmény
    (3.5)
  • Akkumulátor
    (5)
  • Hang
    (3)
  • Kezelhetőség
    (4.5)
  • Ár/érték arány
    (3.5)
4.1

Összegzés

Az LG Gram 14 a mobilis, sokat mozgó felhasználóknak tervezett notebookok mintapéldánya! Kicsi, könnyű, kegyetlen jó az akksija, jó a billentyűzete és az egere. A kijelző és a képminőség terén hozza az elvárt szintet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?