Életmentő drónok fejlesztésén dolgozik a Vodafone és az Ericsson, amelyek olyan területen nyújthatnának segítséget, ahol a földi mentőegységeknek csak korlátozottan van lehetőségük. 

Sikeres tesztet hajtott végre a Vodafone és az Ericsson a Vodafone 5G-s kísérleti laboratóriumában. A két nagyvállalat olyan lefedettségi térképet hozott létre a hálózati adatok felhasználásával, mely segítségével a drónok olyan területen is használhatóvá válnak, ahol a földi egységek nem, vagy csak korlátozott számban tudnak helyt állni.

A Vodafone hivatalos közleménye szerint az általuk kifejlesztett megoldás lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan és könnyen megtervezhető legyen a drónok útvonala, úgy, hogy azok közben végig kapcsolatban maradnak az irányító központtal, még akkor is, ha kikerülnek a látókörből. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kórházak egy lehetséges baleset esetén bizalmas adatok megadása és közlése nélkül hálózati információt tudnának igényelni, hogy drónt küldhessenek a baleset helyszínére. A drónok egészségügyi felhasználására már korábban is volt példa: néhány hónappal ezelőtt a Vodafone egy tesztszimuláció részeként defibrillátort küldött egy szívrohamot kapó páciens segítségére az 5G hálózaton kommunikáló drón segítségével.

Nem ez az első alkalom, hogy a Vodafone a digitális megoldások segítségével könnyítene az egészségügyön: 2019-ben egy OncoVR nevű, virtuális valósággal foglalkozó megoldást támogatott a szolgáltató, ami daganatos betegség kezelése idején teszi elviselhetőbbé a gyerekek számára a kórházban töltött időt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!