Mit tud az olcsó kínai okostelefon? Egyáltalán használható bármire? Mekkora a teljesítménye? Milyen a kijelzője? Mit tud a kamerája? Megnéztük! Kipróbáltuk! Realme C21 teszt.

Realme C21

A Realme még csak mostanában toppant be Magyarországra, ám a vállalat a jelek szerint hazánkban is komoly terveket szövöget. A közelmúltban több új telefonnal is színre léptek, többek között egy belépő szintű, azaz kifejezetten olcsó modellel. Ez veszélyes terep, hiszen a gyártók ingoványos talajon kell egyensúlyozniuk. Az alacsony ár mellett figyelniük kell arra, hogy a készülék teljesítménye ne csökkenjen kritikus szint alá, a vas megbirkózzon a modern idők elvárásaival, a képminőség elfogadható legyen, az akkumulátor pedig normális üzemidőt szavatoljon.

Realme C21 teszt

Emellett még ott a dizájn, a hang, a kamera, szóval tényleg számos ponton el lehet csúszni. És sokan el is csúsznak, emiatt aztán ebben a kategóriában sok a gagyi, használhatatlan, felesleges termék. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a Realme C21 melyik csoportba tartozik, kiállja-e a próbált, vagy elhasal, mint annyi más modell.

Külső

Na, azt leszögezhetjük rögtön, hogy nem ez az a készülék, amely dizájndíjakat fog besöpörni, amely forradalmasítja a telefonok formatervezését. De hát nem is ez volt a cél vele, hanem, hogy egy épkézláb, vállalható külsejű mobilt tegyenek le az asztalra, és ez össze is jött. A hátlap kifejezetten ízléses, a kávák egy picit vastagabbak (80 % kijelző/készülékház arány), mint amit a csúcsmodelleknél megszokhattunk, de azért a helyzet nem vészes.

Realme C21 teszt

Notch van, de nem zavaró, apró, cseppnyi alakú a kamerafélsziget. Az alján ott figyel egy fejhallgató csatlakozó, halleluja, ezt nem spórolták le! Az viszont nem tetszett, hogy USB-C helyett micro USB portot pakoltak rá, igazán választhatták volna a modernebb megoldást!

realme c21 teszt

Nem túl meglepő módon a termék védelmére már nem maradt kraft. Azaz a telefon nem tolerálja sem a vizet, sem a port/koszt, sem az ütéseket, szóval jobb azonnal vásárolni neki egy fóliást és/vagy tokot is. A nagyobb mobilok közé tartozik, hiszen 16,5 cm hosszú, 7,6 centiméter széles, és 0,89 centi vastag, a súlya pedig 190 gramm. Azt nem mondanánk jó szívvel, hogy egy kifejezetten kompakt készülékről van szó, de azért még kényelmesen hordozható akár egy zsebben is.

Kijelző

Nincs mit szépíteni a dolgon, kijelző fronton azt a kötelező minimumot hozza, amit az ember elvár 2021 közepe táján. A 6,5 inches kijelző HD felbontású, azaz 720 x 1600 pixel megjelenítésére képes, tehát a képpont sűrűség 270 ppi, ami nem számít kifejezetten jó értéknek. Pixelesség nem érzékelhető, de az tény, hogy a képi világ nem olyan átütő, nem olyan borotvaéles, mint amit az e téren jobban teljesítő termékek, például a Realme 7 esetében tapasztalhatunk. Az alkalmazott IPS LED LCD képalkotási eljárás miatt a tökéletes, 0 nit fényerejű feketéről, illetve a végtelen valós kontrasztról le kell mondani.

realme c21 képernyő

A színeknél szépek, természetesek, de némi fátyolosság azért érzékelhető, pláne, ha egy OLED-es modell mellé tesszük.
A fényerő kültéri használathoz is elég volt, de csak épphogy! A kép látható maradt, viszont már csak elég halványan, a tónusok pedig kicsit fakóvá váltak. A méréseink szerint egyébként a kijelző maximális fényereje 403 nit, ami ebben a kategóriában az átlagosnál egy picit jobbnak minősül. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, e téren is elmarad jó néhány combosabb készüléktől, de ezen az olcsó vonalon ez teljesen általánosnak számít.

realme c21 teszt

Aki tehát e-sportra keresgél mobilt, az már csak emiatt is jobban teszi, ha másfele keresgél. Viszont a mozgásmegjelenítés a tapasztalataink szerint teljesen rendben van, semmilyen, ismétlem SEMMILYEN anomáliát, hibát nem tapasztaltunk. Nincs utánlövés, szaggatás, nem jelenik meg zavaró aura a mozgó objektumok körül, szóval gond egy szál se. A betekintési szög meglepően jó, még akkor sem érzékeljük, hogy fakulnának a színek, ha tág szögből, oldalról vagy felülről tekintünk a képernyőre. E téren bizony a legtöbb közvetlen riválisát felülmúlja a Realme C21.

Mire jó?

A taval bemutatott, kifejezetten olcsó telefonokba szánt MediaTek Helio G35 proci került bele (4 db. 2,3 GHz Cortex-A53 & 4 db. 1,8 GHz Cortex-A53 maggal) 4 GB RAM, és egy PowerVR GE8320 grafikus vezérlő társaságában. Hát ez nem az a hardver, amitől csodákat várhatunk, és a készülék nem is cáfolt rá az előítéletekre. Átlagos, hétköznapi használat során (netezés, chatelés, levelezés, telefonálás, videózás, zenehallgatás stb.) egy picit lassabb, mint amit akár a középkategóriás termékektől megszokhattunk, de szó nincs katasztrofális, agydurrantóan idegesítő csigatempóról. Szóval a modell ettől még teljesen jól bevethető ilyen feladatokra.

realme c21 antutu

A játék, kép- vagy videószerkesztés, vagy nagy felbontású állományok kezelése viszont már más tészta. Ezekben a versenyszámokban nem teljesít jól. Értelemszerűen mondjuk sodokuzni vagy Angry Birds-ezni lehet vele, de egy kicsit komolyabb grafika már nagyon-nagyon megizzasztja. Ilyenkor már durva akadozás, szaggatás jelentkezik, ami kinyírja a szórakozást. Az adattárolásra szolgáló belső memória mérete 64 GB, ami nem különösebben sok, de arra azért elég, hogy egy darabig nem kelljen azon töprengeni, hogy hova tegyük a fotókat, filmeket, nagy appokat.

Energia, hang

A hátlapra épített hangszóró meglepően bivaly, és a termék két fokkal hangosabb, mint amit a telefonoktól általában megszokhattunk. Ráadásul a hangminőség is meglepően jó, így akár még háttér-zenehallgatásra is alkalmas. Zajosodás, kásásodás nem jelentkezett, és még a mélyek is érzékelhetőek egy picit. . Tök jó! Persze, ha rádugunk egy fej- vagy fülhallgatót, akkor sokkal jobb lesz a végeredmény.

realme c21 teszt

A készülék energiapolitikáját is csak dicsérni lehet, hiszen egy 5000 mAh-s akkumulátorral látták el. Ez a kapacitás pedig még a lényegesen drágább kategóriában is remek lenne. És mivel a hardver és a képernyő viszonylag kis fogyasztású, ezért az üzemidő átlagon felüli. Használattól függően 11-15 órát lehet belőle kipréselni, ami szuper teljesítmény.

Kamera

A képalkotásról viszont már nem tudunk ilyen szépeket mondani sajnos. Az 5 megapixeles, f/2.2 rekeszértékű szelfi kamerája csak nagyon korlátozottan használható, hiszen nem nagyon lehet vele szép képeket vagy videókat készíteni.

realme c21

Sajnos videózásban a hátlap sem erős, mert ott be kell érni maximum Full HD felbontással, és másodpercenként 30 képkockás rögzítési sebességgel. Ez pedig a ma elvárt minőséghez már kevés. A fényképek esetén a 13 megapixeles (f/2.2 rekeszérték) főkamerával nappal sokszor lehet pazar képeket lőni, de a sötétet ez sem nagyon szereti, kevés fénynél ugyanis elmosódott, zajos lesz a végeredmény sokszor.

realme c21

Kapott egy 2 megapixeles makró kamerát, az ultraközeli célpontokhoz, ám ez csak tökéletes fényviszonyok mellett vethető be. Ellátták egy mélységadatok gyűjtésére szolgáló egységgel is, azonban a portré fotók nem sikerültek jól, a szoftver egyszerűen rossz részeket homályosított el. Egy szó, mint száz, a kamerás képességei nem valami egetrengetőek.

Ár

Realme C21 – 50 000 forint. A Realme C21 olcsó telefon, de ettől függetlenül abszolút életképes. Csodákat felesleges várni tőle, de a maga ligájában egyértelműen jónak számít. Ennyi pénzért, ennél többet nem nagyon várhatunk. Katasztrofálisan gyenge pontja nincs is egyébként, és néhány tulajdonsága pedig kiemelkedő.

Kinek ajánljuk – Realme C21

– Olcsó, belépő szintű okostelefonban gondolkodik
– Fontos a kiemelkedő üzemidő
– Az átlagosnál jobb hangzásra vágyik
– Normális külsejű, olcsó készüléket keres

Kinek nem ajánljuk – Realme C21

– Komoly játékhoz keres mobilt
– Vlogger, YouTuber
– Sokat fotózna, kamerázna
– Csúcsmodellre vágyik

Még több információ a Realme C21 telefonról a termék hivatalos honlapján.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!