Ilyen volt az e-mail olvasása, közel 40 évvel ezelőtt

Már önmagában az meglepő lehet, hogy létezett az e-mail fogalma a nyolcvanas évek első felében, de az, hogy mindezt hogyan lehetett olvasni, még érdekesebb. 

Ma már teljesen természetes, hogy a telefonunk egy halom más funkciót is tud, így egy kisebb számítógép, játékkonzol, fényképező, digitális pénztárca, kapcsolattartás, és levelezés. Ám a nyolcvanas években mindez nem volt adott, sőt, a világ jelentős része a betárcsázós netről nemhogy csak álmodozott volna, de tudomása sem volt. Pont ennek tükrében érdekes az a rövid videó, ami bemutatja, 1984-ben milyen lehetőség volt az e-mail olvasására. Ebben a kis mozgóképes anyagban azt láthatjuk, ahogy a BBC utazó riportere Japánban szemlélteti, hogyan lehet levelet olvasni a telefon, és egy TRS-80 Model 100 segítségével.


Ez egy hordozható számítógép 1983-ból, vagyis tulajdonképpen a ma ismert laptopok korai elődje, billentyűzettel, folyadékkristályos kijelzővel. Mint látható, finoman szólva is komplikált a folyamat, sőt, a vonaton nem is tud mit kezdeni az emberünk a fizetős telefonnal, de a hotelből már megy. Persze, az elég mókás, ahogy a modembe beletuszkolja a telefonkagylót, és a nyújtott középsőujjas pötyögés is mulatságos, de persze csak mai szemmel. Mindenesetre talán nem véletlen, hogy a videóban látható szerkezet nem árasztotta el a Földet, és terjedt futótűzként a felhasználók között. Bizonyára dög nehéz is lehetett, mint ahogy az első mobiltelefonok, amiknél még a fogadott hívásért is fizetni kellett.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?