hajtogatható mobil Samsung Galaxy Z Fold2

Az össze és széthajtható dolgok hasznosságát felesleges is lenne magyarázni. Mindenki, aki csak egyszer is volt életében házibuliban, nagy eséllyel látott már olyan étkezőasztalt, ami egy sima négyszemélyes verzióból egy egyszerű mechanikával komplett ebédlő-, társasjáték-, adott esetben pókerasztallá változott.

A telefonok piacán a legújabb korok szuperinnovációja a széthajtható kialakítás nagyjából erre az analógiára lett felépítve. A kinyitva óriási kijelzőn kényelmesen lehet játszani, videózni, vagy akár dolgozni is, ha pedig szeretnénk eltenni a telefont, akkor azt összehajtva megfelezzük a készülék méretét (legalábbis a szélességét). Bónuszként pedig még a nagy kijelzőt is védjük a kellemetlen behatásoktól, amit a zsebünkben, vagy táskánkban esetleg el kellene szenvednie. Van persze olyan modell is, aminek a kijelzője összecsukva a telefon külső oldalaira került, de abban az esetben a tervezők egész biztosan nem gondolták rendesen át a dolgot.

Mire jó?

A hajtogatható mobil előnyeit hosszan sorolhatnánk és most meg is fogjuk tenni. A hobbifelhasználásnál indulva nagyon egyszerű belegondolni, hogy egy 7,6”-os kijelzőn mennyivel könnyebb megkomponálni egy fotót, vagy videót, nem is beszélve arról, hogy mennyivel nagyobb élmény ezt megosztani út közben monitor, vagy laptop nélkül.

hajtogatható mobil Samsung Galaxy Z Fold2

Egy ekkora kép már szinte élvezhető minőségben képes megjeleníteni akár a YouTube videóit, vagy bármilyen más videós anyagot. Emellett internetezni, a leveleinket böngészni és akár csevegni is jobb így. Vagy például videobeszélgetésekre is ideális abban az esetben, ha például félig nyitott állapotban megáll a telefon és így szinte egy laptopként lehelyezhetjük magunk elé az asztalra. Ugyanez a pozíció akár fotózáskor is jól jöhet, mert így nem kell állványt magunkkal cipelni, elég, ha találunk egy vízszintes felületet és már mehet is a fotózás, szelfizés.

Munkagép?

A különböző irodai szoftverek online és mobil applikációiak megjelenése óta nem ördögtől való dolog mobileszközről dolgozni, de ez természetesen korántsem jelentett teljes értékű munkát.

hajtogatható mobil Samsung Galaxy Z Fold2
Tisztára, mint egy apró laptop, nem?

Egy átlagos mobiltelefonról már egy egyszerű Word dokumentumban való böngészés sem volt leányálom, egy Excel tábla olvasása, esetleg módosítása pedig már inkább az extrém sport kategóriába tartozott. De mondjuk egy kinyitott Samsung Galaxy Z Fold 2 kijelzőjén viszont már messze nem reménytelen a dolog. Ugyanígy könnyebb a dokumentumaink közt kutatni, de a levelezésünket is hatékonyabban kezelhetjük így.

Perifériákkal pedig még könnyebb

Ha pedig mondjuk Bluetooth kapcsolaton egy billentyűzetet is tudunk csatlakoztatni a telefonhoz, akkor már tényleg elmondhatjuk, hogy egy komplett munkaállomást hoztunk létre. Persze itt ne 3D-szerkesztő munkaállomásra gondoljunk, de mondjuk egy olyan munkakörben, amiben az ember leveleket, jelentéseket olvas és ír, esetleg ezt gyakran utazás közben teszi (például egy üzletkötő, vagy tudósító esetében), már megfontolandó egy ilyen kihajtható eszköz alkalmazása.

A könnyű hordozhatóság, amit mondjuk a telefont összecsukva kapunk, például 13”-os egy laptophoz képest, aminek külön táska kell, meg internetkapcsolat, olyan kényelemmel párosul, amit csak kipróbálva ért meg az ember.

Nem beszélve arról, hogy egy ilyen telefont akár egy okostévére is csatlakoztathatjuk (MiraCast-képes tévék esetében vezeték nélkül is) és akkor már tényleg fel sem merülhetnek a méret okozta problémák.

Hosszú távon is működik?

A kérdésre a válasz egy egyszerű „igen”. A technológia tart már ott, hogy egy ilyen kihajtható kijelző akár több ezer kihajtást és összecsukást kibírjon.

Nálunk például már közel háromnegyed éve teljesít komoly munkaszolgálatot egy Samsung Galaxy Z Fold 2 és az az igazság, hogy eddig a legkisebb gond sem merült fel a kijelzőivel kapcsolatban (sem).

A többi pedig ugye már nem is kérdés, egy ilyen kihajtható okostelefon sem más a többi alkatrészét tekintve, mint egy „hagyományos” okostelefon, ráadásul az ilyen, csúcskategóriás készülékeknél a gyártók nyilvánvalóan a legjobb alkatrészeket használják, így azok már biztosan bírni fogják a gyűrődést.

hajtogatható mobil Samsung Galaxy Z Fold2
A “zsanér”

És az ár kérdése

Az árérzékeny magyar piacon sajnos ez a kérdés elég fontos, így a hajtogatható mobil egyhamar nem fogja kiszorítani a belépő kategóriás mobilokat a piacról. A csúcskategóriában viszont igenis számolni kell velük. A Samsung palettáján már 500 000 forint alatt indulnak ezek a készülékek és ha belegondolunk, hogy ezt a szintet a királykategóriában már hajtogatás nélkül is meg lehet lépni (Xiaomi Mi11Ultra: 430 000Ft; iPhone 12 Pro Max512: 610 000Ft!), akkor bizony egyértelműen látszik, hogy ezeknek a telefonoknak nagyon is van létjogosultsága.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!