Egy Dolby Atmos hangprojektor működési elve.
Nem csak a házimozi, de a játék élményét is feldobja a jobb hang.

Képzeld el, hogy ülsz otthon a nagyképernyős tv előtt, éppen egy akciófilmet nézel, amelyben egy a főhős egy helikopter elől menekül. A madárka utoléri, a kamera ráközelít a főszereplőre, és te pontosan hallod a magasból, jobbról-balról, elölről-hátulról a rotorok zúgását. Úgy, mintha TÉNYLEG a fejed felett körözne egy helikopter. Ezt az élményt BÁRKI átélheti a saját nagyszobájában, anélkül hogy ki kéne fizetnie egy kisebb ország éves GDP-jét egy hangrendszerre, köszönhetően a Dolby Atmos hangprojektor szetteknek!

Az objektumalapú hangszabványok

Otthoni környezetben, az “átlagos”, hétköznapi felhasználók számára az 5.1 csatornás hangzás jelentette a térhatás csúcsát. Ennél a szobában elhelyezett, különálló (jobb első, center, bal első, jobb hátsó, bal hátsó +mélynyomó ) hangszórók/hangfalak bocsátották ki a hangokat, amelyek így értelemszerűen minden irányból érték a felhasználókat. Az ilyen szettek abszolút extrát jelentettek, hiszen tényleg remek, pontos surround megszólalást produkáltak. De csak két dimenzióban…

A térhatású hangszabványok fejlesztésében vezető szerepet játszó két konszern, a DTS és a Dolby Laboratories háza táján pontosan tudták, hogy van lehetőség a továbblépésre. Ezért dolgozták ki az úgynevezett objektumalapú surround technológiákat, amelyek képesek a valódi, 3D térhatás megteremtésére. A hangforrásokat a régebbi eljárásoktól eltérően már nem két, hanem három dimenzióban helyezik el. Tehát már nem pusztán azt határozzák meg, hogy a hangok jobbról vagy balról jöjjenek, hanem azt is, hogy azok milyen magasságból, azaz mondjuk jobb oldalról felülről érjék el a hallgatót. A hangsávok ugyanis tartalmazzák az ezzel kapcsolatos metaadatokat is. 

Ezek tehát az úgynevezett objektumalapú hangszabványok, amelyek közül manapság a legismertebb a Dolby megoldása, a Dolby Vision. Emellett még a nagy rivális, a DTS is próbálkozik a DTS:x nevű eljárással, de ez messze nem tudott akkora népszerűségre szert tenni. 

Speciális hangeszközök otthonra

Egy ilyen típusú anyag megszólaltatásához természetesen speciális hangrendszer szükséges.  A legideálisabb nyilván az, ha nagy állványok tetején vagy a plafonról lógnak le hangszórók. Azonban ez értelemszerűen a legtöbbünk számára kivitelezhetetlen. Egyrészt irgalmatlanul drága, másrészt hely sincs hozzá a legtöbb lakásban. Viszont a nagy szórakoztatóelektronikai gyártók kifőztek egy trükkös megoldást, amellyel áthidalható ez a probléma.

Egy Dolby Atmos hangprojektor működési elve.
Egy jó hangprojektor működési elve.

Kaptunk kölcsön egy Samsung HW-Q950A nevű hangprojektor alapú szettet, amely tökéletesen megmutatja azt, hogy hogyan lehet viszonylag kompakt eszközök segítségével megteremteni akár egy kis lakásban is a Dolby Atmos hangzást. A termék tartalmaz egy hangprojektort (a jobb első, center és bal első hangszóróknak), egy különálló, vezeték nélküli mélyládát, illetve két darab kis szatellit, hátsó hangfalat, amelyek vezeték nélküli úton csatlakoznak a központi egység szerepét betöltő hangprojektorhoz. Ez már magában egy elég király megoldás, hiszen nagyon egyszerűen létrehozható bárhol egy több fizikai komponensből álló audió rendszer, úgy hogy nem kell a szobán átkígyózó vezetékekkel szerencsétlenkedni. Ráadásul az említett hátsó hangfalak viszonylag kicsik, így akár egy könyvespolcra vagy éjjeliszekrényre is feltehetőek. Ám az igazi trükk még csak most jön! A hangprojektor, illetve ezek a szatellit hangfalak is tartalmaznak speciális, függőlegesen pozicionált hangszórókat, amelyek tehát nem a felhasználók irányába közvetlenül, hanem a plafon felé ontják a hangokat. Mégpedig azzal a céllal, hogy azok onnan, a magasból visszaverődve érjék el nézőket/hallgatókat. 

Egy Dolby Atmos hangprojektor működési elve.
Ez pedig egy teljes, háttérhangsugárzós rendszer.

Ez a módszer elég egyszerűnek hangzik, de értelemszerűen a valóságban nem az, hiszen nagyon pontosan kell szabályozni a hangsugárzók működését ahhoz, hogy jó legyen a végeredmény.

Korábban mi is találkoztunk hasonló kialakítású eszközzel, amely tökéletes 3D térhatású hangzással kecsegtetett, ám amit akkor hallottunk, az kiábrándító volt.

Azonban a 11.1.4 csatornás Samsung HW-Q950A bebizonyította, hogy lehet normális Dolby Atmos hangprojektoros szetteket gyártani. Bizonyos hangok ugyanis TÉNYLEG a magasból érkeztek, ami egyszerűen szuper élmény. Mikor egy dzsungeles Dolby Atmos hangsávokkal megtámogatott videót néztünk (egyébként egy elég bivaly, hatalmas Neo QLED tévén…) , akkor valóban olyan érzés volt, mintha az őserdőben ücsörögnénk, és körülöttünk óbégatnának a majmok, neszezne a leopárd, csiripelne a kolibri meg ciripelne a kabóca. A hangok körülölelik a nézőt, ami egyértelműen hozzáadott értéket jelent. És ez egyben azt is jelenti, hogy magának a Dolby Atmosnak (és a DTS:x-is persze) van értelme, tényleg evolúciós ugrást jelent az objektumalapú surround hangzás az otthoni tartalomfogyasztásban is. 

Mi kell hozzá?

Értelemszerűen a megfelelő hangrendszer mellett kellenek ilyen típusú, azaz Dolby Atmos vagy DTS:x hangsávokat tartalmazó médiatartalmak is. Az ilyen anyagok már elérhetőek az online streaming szolgáltatókon keresztül igen egyszerűen, tehát például már vannak a Netflixen vagy a YouTube-on Dolby Atmos videók, filmek. Emellett akadnak ilyen játékok is, illetve nem feledkezhetünk meg a fizikai adathordozókról, hiszen az UHD Blu-ray korongok jó része is tartalmaz ilyen típusú formátumokat. Valamint természetesen nem feledkezhetünk meg a torrentről sem, amely jó forrása lehet az ilyen típusú anyagoknak, csak mindenki figyeljen, hogy semmi illegálisat ne töltsön le, mert azt nem szabad!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!