Magyarországon is elérhetővé váltak a lézertévék, azaz Laser TV készülékek. De milyen masinák ezek? Mit tudnak? Miben mások?

Laser TV

A kétezres évek végén a Mitsubishi kísérletezett úgynevezett lézer LCD televíziókkal, amelyeknél a hagyományos CCFL háttérvilágítást ezzel a fényforrással akarták kiváltani. Azonban a 2021-ben Magyarországon is elérhető Laser TV készülékeknek ehhez a vonalhoz köze nincsen. Ugyanis egy teljesen eredeti, a nulláról felépített koncepcióról beszélhetünk, amely a Hisense nevéhez fűződik.

Laser tv

Valójában a Laser TV nem is televízió a szó szoros értelmében, hanem egyfajta átmenetet jelent a projektorok és a tévék között. Egy ilyen termék alapvetően két komponensből áll, egy speciális képernyőből (“vászonból”), illetve egy ultra rövid vetítési távolságú DLP  lézerprojektorból. Tehát leginkább a régi-régi projektoros televíziók távoli leszármazottjának tekinthető, csak itt nem burkolták be a szettet egy komplett készülékházba, és a vetítés nem hátulról történik, hanem szemből.

A képernyő

A már említett megjelenítő egy speciális, gyűrődésmentes anyagból készült, amelyet a vetítőhöz optimalizáltak, és amely a lehető legnagyobb fényerőt, illetve színtér lefedettséget és színpontosságot produkálja. Azonban a hagyományos UST (Ultra Short Throw) projektorokkal ellentétben itt a képátló mérete adott (jellemzően 88 vagy 100 inch), amelyhez a nézőnek igazodnia kell, és saját vászonra vagy falra nem is ajánlott vele vetíteteni.

Laser tv

Az új Laser TV modellnél ráadásul a hangért is ez a megjelenítő felel, hiszen a hang a különleges szónikus kialakítás révén magából a vászonból szól. Százezernyi kis cellát építettek bele ugyanis, amelyek passzív hangsugárzóként funkcionálnak.

A vetítő

A Hisense Laser TV eszköznél a projektor képes a 4K felbontás (3840 x 2160 képpont) megjelenítésére, és képes az alacsonyabb részletességű anyagok felskálázására is. A modell támogatják a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadását, viszont a képalkotási eljárásból fakadóan a tökéletes fekete és a végtelen kontraszt megjelenítésére nincs mód. . A vetítő lézeres fényforrást használ (innen is jön a termék neve), amely ötvözi a tradicionális nagy nyomású lámpák és a LED-ek előnyeit.

Laser tv

Tehát a fényerő megfelelő (papíron eléri a 2500-2700 ANSI lument), a kontraszt megfelelő, az üzemidő pedig elérheti a 25 000 órát. Ez pedig napi négy órás használat mellett is 17 éves tartósságot jelent úgy, hogy a kép minősége ezen időtartam alatt nem romlik.

Mennyi helyet foglal?

A vetítési távolság az adott modell képátlójától függően 20-30 centiméter közé esik, amihez még hozzájön projektor nagyjából 30 centiméteres mélysége. Mindent összevetve tehát durván fél méteres távolságra van szükség az óriási méretű kép létrehozásához, ami nem sokkal több, mint amennyi helyet egy talpon/állványon álló televízió foglal.

Laser tv

Viszont maga a projektor sokkal-sokkal kompaktabb, mint egy tv, hiszen durván fél méter széles és öt centiméter magas. Tehát használat után akár egyszerűen be is lehet pakolni egy szekrénybe, ahol nincs szem előtt.

Képméret

Korábban említettük, hogy a speciális vászon miatt a képméret adott, és jelenleg a Laser TV két méretben érhető el Magyarországon, 88 illetve 100 hüvelykes kivitelben. Viszont ha valakinek nincs szüksége ekkora képre, akkor sem tud mit csinálni, mint ahogy akkor sem, ha nagyobb méretre vágyik.

Laser tv

Okos funkciók

A Laser TV-k megkapták a vállalat televízióiban is alkalmazott VIDAA okostévé rendszert. Azaz a smart funkciók sem hiányoznak, amelyenek köszönhetően többek között rengeteg internetes alkalmazás közvetlen elérése válik lehetségessé.

Ár

A megoldás legnagyobb előnye, hogy a hasonló méretű és tudású (felbontás, HDR, smart funkciók) televízióknál egy Laser TV lényegesen kedvezőbb áron vásárolható meg.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!