Ezt tudja ma egy megfizethető LED LCD tv

Van még ma létjogosultsága egy hagyományos LED LCD tévének? Megnéztük a Samsung AU9002 kép- és hangminőségét, és hogy megéri-e megvenni.

Samsung AU9002

A Samsung iszonyat energiákat fordít a tévés innovációk fejlesztésére, aminek köszönhetjük, a QLED vagy Micro LED tévéket, hogy csak két olyan fontos példát említsünk, amelyek dominálhatják a tévés piacot a jövőben. De emellett nem feledkeznek meg a hagyományos LED LCD modellekről sem, amelyek az eladások gerincét adják mind a mai napig, köszönhetően alacsonyabb áruknak.


Samsung au9002

A konszern e területen is folyamatosan fejleszt, és 2021-ben is több új modellel léptek színre. Ezek egyike az AU9000, amely Magyarországon AU9002 néven fut, és amelynek 55 inches verziója tett nálunk egy rövid kirándulást.

Külső

Dizájn: Manapság már nem divat a LED LCD tévék szegmensében nagy dizájn varázslatokkal előállni, és ez alól az AU9002 sem kivétel. De a megjelenése mégis szokatlan, köszönhetően annak, hogy a már ezerszer látott kis tappancsokat nem a szélre, hanem a készülékház középső részére pakolták. Ezek egyébként eléggé stabilan tartják a nagy batár képernyőt, szóval attól nem kell tartani, hogy meginog, leborul az. A kijelző forgatásáról és döntögetéséről viszont sajni le kell mondani, bár ez manapság a tévéknél amúgy sem divat valamiért, pedig igény azért volna rá. A kávák persze jó vékonyak, és mivel egy síkban vannak a kijelzővel, nem is lehet őket látni, ha ki van kapcsolva a tv.

Samsung au9002

A készülékház jó vékony, csupáncsak 25 mm, ami nagyjából fele annyi, mint a gyártó tavalyi hasonló kategóriájú tévéje. Ennek hátterében az áll, hogy állítólag sikerült radikálisan csökkenteni a komponensek méretét, illetve a háttérvilágításul szolgáló helytakarékosabban pakolták bele. Mindenesetre a lényeg az, hogy tényleg jó vékony, ami akkor lehet igazán hasznos, ha a falra akasztják. Már pedig erre sor kerülhet, ráadásul használható hozzá a gyártó speciális konzolja, ami gyakorlatilag hézagmentes simulást tesz lehetővé. Szóval a dizájn rendben van, nem is akarjuk ezt tovább ragozni!
Falra akasztható: Igen. Az előbb volt róla szó :).

img-keret
Csatlakozók: HDMI 2.0, USB 2.0, Ethernet, optikai audio, CI+. Tehát HDMI 2.1 nincs és fejhallgató kimenet sincs.
Bluetooth támogatás: Van. Ezen keresztül vezeték nélkül is csatlakoztathatóak a kompatibilis hangeszközök, például egy soundbar vagy egy fülhallgató.
Beépített WiFi: Nem hiányzik, remek.

Képminőség

Paneltechnológia: VA LED LCD. Ez ma már egyértelműen egy kissé elavult technológiának számít a QLED, Micro LED és OLED megjelenítők mellett, de ez a termék árán is meglátszik.
Képméret: 43/50/55/65/75 inch. A választék kellően nagy, nálunk az 55″-es volt.

Samsung au9002
Felbontás: 4K, azaz 3840 x 2160 képpont. Bár vannak ma már nagyobb felbontású, 8K modellek is, de igazából a 4K-val sincs semmi probléma. A részletesség kiemelkedő.
Kontraszt: A maximális valós kontraszt a méréseink szerint 5011:1. Ez korrekt, de azért nem különösebben kiemelkedő érték. A QLED és az OLED tévék (pláne) e terén jobban muzsikálnak. Viszont az is tény, hogy a kontrasztosság szemre nem rossz.
Színpontosság: A megfelelő beállítások mellett a színpontosság kimagaslóan jó, a megadott iparági standardoktól csak nagyon minimális mértékben térnek el a tónusok. Az árnyalatok szemre is természetesek és valósághűek. Enyhe fátyolosság azért érzékelhető, hegy QLED vagy OLED tv mellé tesszük, de ez a LED LCD eljárásból fakad.

crystal processor 4K
HDR: A nagy dinamikatartományú tartalmak (HDR10, HDR10+, HLG szabványok) megjelenítése támogatott
Fényerő: Maximum 348 nit. E téren érzékelhető leginkább a technológiai háttér, hiszen a fényerő tekintetében az új megoldások, pláne a kvantumpontos QLED, lényegesen jobban teljesítenek. Ennek csak a HDR anyagok megjelenítésénél van jelentősége, mert a nagy dinamikatartományú videók, filmek és játékok ebből fakadóan nem annyira látványosak.
Zajosodás: Nem jellemző, de egyes, a médiaboxból érkező tv adásoknál előfordulhat. A Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával jelentősen mérsékelhető.
Betekintési szög: Közepes. 160 fok környékéről (horizontálisan és vertikálisan is) már érzékelhető az árnyalatok enyhe szürkülése.
Felhősödés: A háttérfény eloszlása nem egyenletes, de a zavaró clouding jelenség a mindennapi használat során nem tűnik fel.
Képfrissítési ráta: 48-60 Hz. Már vannak modellek, amelyek ennek a duplájára képesek.
Dinamikusan változtatható képfrissítési ráta: Ez a funkció támogatott, ami a játékoknál lehet fontos. A modell a FreeSync technológiákkal is boldogul.

au9002 képminőség
Input lag: 15,2 ms. Korrekt érték! A játékosoknak fontos ez, de nekik nagyon.
Mozgásmegjelenítés: Rossz minőségű források használata esetén tapasztalhatóak kisebb anomáliák: például médiaboxból érkező tv adásoknál, alacsony bitrátájú online streaming esetén megfigyelhető nagyon enyhe akadozás néha. Ezen azonban hatékonyan lehet segíteni az Picture Clarity funkció bekapcsolásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, és gyakorlatilag tökéletesen képes orvosolni a hibákat.

Beégésveszély: Nincs
Hang

Audio rendszer: 20 wattos, 2 csatornás, rejtett hangszórókra épülő totálisan átlagos integrált rendszer.
Hangminőség: Semmi extra. A mélyeket alig hallani, a dinamizmus hiányzik, megszólalás kissé steril, a sztereó hangtér csak közelről érzékelhető, viszont a hangerő teljesen rendben van.

au9002 hang
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen. Egy normális hangprojektor, vagy házimozi szett halhatóan jobb hangminőséget produkál.
Q-Symphony: Támogatja a Samsung Q-Symphony technológiáját, amelynél a csatlakoztatott Samsung soundbar és a tv hangszórója egyszerre dolgozik, ami remek! (Erről a technológiáról itt olvashattok részletesen.)

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: Tizen SmartHub, rendben van.
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: Kb. 200 darab érhető el. A fontos alkalmazások (Netflix, YouTube, Amazon stb.) nem hiányoznak!
Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat. Nagyon hasznos szolgáltatás, ami jól is működik.

sporti
Böngésző: Van és kellően gyors. Így az élmény olyan, mintha számítógépen vagy telefonon netezgetnénk.
Távirányító: Vékony, dizájnos, de kevés gombot tartalmaz.
USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök: Használatuk támogatott.
Távirányító helyett mobil: Támogatott, egy ingyenes alkalmazás segítségével. Hasznos!
Remote Acces: A szuper távoli elérés szolgálttáscsomag használható. (Itt írtunk róla korábban).

Extrák

Háttér mód: A készülék képernyőjén egyszerűen megjeleníthető bármilyen mintázat, így akár a mögötte lévő tapéta vagy festett fal textúrája is, aminek köszönhetően a Samsung AU9002 egyszerűen a “háttérbe olvasztható”, így ha nincs rá szükség gyakorlatilag eltüntethető a szemünk elől.

samsung au9002 ár
Képernyőtükrözés: A Miracast és WiFi Direct technológiák támogatásának hála a kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn. Ez egy piszok jó funkció, nagyon kényelmes és nagyon hasznos szolgáltatás!
Bluetooth: A BT támogatású hangeszközökre vezeték nélkül kilőhető a hang. Nagyon hasznos.
Beépített használati utasítás: Van. Jól használható.

Ár

43″ Samsung AU9002 (UE43AU9002): 170 000 forint
49″ Samsung AU9002 (UE50AU9002): 205 000 forint
55″ Samsung AU9002 (UE55AU9002): 245 000 forint
65″ Samsung AU9002 (UE65AU9002): 320 000 forint
75″ Samsung AU9002 (UE75AU9002): 440 000 forint
A tudásához képest az ár teljesen rendben van.

Kinek ajánljuk – Samsung AU9002

– Nem akar vagy tud sok pénzt költeni egy tévére
– Fél a beégéstől
– Fontos a jó kontraszt
– Lényeges a kiemelkedő színpontosság
– Alapvetően filmezésre, videózásra (Netflix) stb. keres egy normális tévét.

Kinek nem ajánljuk – Samsung AU9002

– Ultradizájnos tévét akar
– Fontos a végtelen kontraszt, a tökéletes fekete
– E-sportra, vagy kifejezetten nextgen konzol, csúcs PC mellé keres televíziót

Még több infó a Samsung AU9002 televízióról a termék hivatalos weboldalán

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?