Új nagyágyú érkezett a NAS-frontra

A Synology DS920+ az egyik legújabb a vállalat NAS-rendszereinek sorában, és rengeteg fontos fejlesztést kínál a felhasználók számára, mi pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy megkaphattuk egy kis tesztelgetésre.

Azt már előre elárulhatjuk, hogy ebből a tesztből több kis rövid videó is készül majd, ami megmutatja, mi mindenre is jó, ha van otthon egy NAS-unk. Akkor is, ha nem adatokkal zsonglőrködő vállalkozásunk van.


De először is következzen egy kis videós összefoglaló a teljesség igénye nélkül arról, hogy mire is használhatunk egy NAS-t:

Synology DS920+

A készülék, amit kipróbáltunk egy nagyon stabil NAS így nem csak egyéni felhasználók, de közepes méretű vállalkozás számára is megfelelő lehet. Akár a médiatár Plexen keresztüli kezelésére használjuk, akár virtuális gépek futtatására egyszemélyes felhőalapú tárolási megoldás mellett, a Synology DS920+ rendelkezik néhány kiváló funkcióval, amelyek megbízható választássá teszik.

Kialakítás és jellemzők

Ez a készülék nem igazán akart kitűnni a NAS-piacról a külsejével, így az elülső oldalán található a szokásos négy meghajtórekesz, független meghajtózárakkal és egy egyszerű, szerszám nélküli rendszerrel a meghajtók hozzáadásához vagy eltávolításához. Van még egy elülső USB 3.0 port, bekapcsológomb és LED-es állapotjelzők.

Synology DS920+ NAS

Hátul egy újabb USB 3.0 port, egy eSATA port a további meghajtók bővítéséhez, valamint két 1 GbE hálózati port Link Aggregation / Failover támogatással. Számunkra ez egy kis csalódás – a Synology-nak minden bizonnyal megvolt a lehetősége arra, hogy ezeket 2,5 GbE portokra fejlessze, hogy ez a NAS jövőbiztosabb legyen, de úgy tűnik, hogy ennél a modellnél ezt figyelmen kívül hagyta.

Négy meghajtóval a helyén a Synology DS920+ maximum 64 TB nyers kapacitást támogat (4 x 16 TB-os meghajtók), attól függően, hogy milyen RAID-beállítást választunk.

Ez további 144 TB-ra bővíthető az eSATA portra csatlakoztatott Synology DX517 bővítőmodul hozzáadásával.

Belsőleg a Synology DS920+ most egy 2,0 GHz-es (burst üzemmódban 2,7 GHz-es) Intel Celeron J4125 processzorral rendelkezik, és 4 GB DDR4 RAM memóriával van felszerelve. További 4GB-ot helyezhetünk el a memóriafoglalatba, amely belül, a meghajtók mellett található.

Aki virtuális gépeket szeretne futtatni a DS920+-on, annak mindenképpen érdemes a plusz RAM-ot beépíteni, mivel ha csak 4 GB RAM-mal próbálunk meg valami túlságosan megterhelőt futtatni, akkor gyorsan romlik a teljesítmény.

A DS918+-hoz hasonlóan a Synology DS920+ alján két M.2 NVMe bővítőhely található. Ezeket kizárólag olvasási/írási gyorsítótár funkciókhoz használhatjuk – ha gyorsabb sebességet szeretnénk, akkor az elülső rekeszekben lévő HDD-ket kell SSD-re cserélnünk.

Beállítás és szoftver

A Synology pofon egyszerűvé tette a NAS-ok beállítását, és ezt a DS920+ is bemutatta. Csak helyezzük be a meghajtókat, csatlakoztassuk a hálózati kábelt, és kapcsoljuk be. Az egyszerű, felhasználóbarát webes felület végigvezet minket az operációs rendszer telepítésén, a felhasználói hozzáférés konfigurálásán és néhány alapcsomag telepítésén.

Synology DS920+ NAS
Remek, egyszerű, magyar nyelvű, grafikus felületen keresztül telepíthetjük és szabhatjuk testre a NAS-t.

A Synology DSM OS segítségével igazán egyszerű a beállítás még akkor is, ha még soha nem használtunk vagy állítottunk be NAS-t, Minden világosan fel van címkézve és könnyen navigálható, néhány bonyolultabb csomaghoz pedig részletes útmutatót is találunk.

A Synology DS920+ egy nagyon jó választás mindazok számára, akik egy jó NAS-t keresnek egy közepes méretű vállalkozás támogatására biztonsági mentéssel és fájlmegosztással. Az otthoni felhasználók számára pedig egy nagyon jó képességű streaming és transzkódoló doboz, még akkor is, ha funkcióit tekintve kissé túlzásnak tűnik.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?