Jöhetnek az élettelen masszázs terapeuták

Még mielőtt bárki megijedne, nem arra kell gondolni, hogy zombi masszázs terapeuták fogják hörögve kezelésbe venni, hiszen egészen másról van szó. 

Ahogyan a gyógytornász is megver, ha gyógymasszőrnek tituláljuk, úgy a masszázs teraputák sem sima masszőrök, hanem többféle masszázsban is jártas szakemberek. Nos, úgy néz ki, ha nem is rohamos sebességgel, de őket is eléri a robotizáció munkavállalókra nem feltétlen hasznos hatása. Ugyanakkor az elmúlt időszak járványhelyzete megmutatta, mely szakmák veszélyeztetettek a leginkább, és ebben benne van a masszázs terápia is. Hiszen ott egyáltalán nem megoldható a közösségi távolságtartás, és a „maradj otthon”. Éppen ezért gondolták azt a francia Capsix Robotics és az angol Plymouth Egyetem kutatói, hogy nagyon hasznos lehet a gépesített terapeuta. Mindketten megalkották a saját megoldásukat. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy a Capsix projektje valójában már a korona előtt folyamatban volt, de így nyer igazán értelmet.


A Capsix érzékelőkkel és kamerákkal, valamint robotkarral felszerelt rendszere viszi végig a kart a beteg testének ívén. A nyomás alkalmazása során a professzionális fizioterapeuták által megadott iránymutatásokat követi, hogy biztosítsa a megfelelő masszázstechnikák alkalmazását. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban kifejlesztett rendszer egy KUKA LBR iiwa kollaboratív robottal működik, amely valamivel kompaktabb, és lehetőséget kínál arra, hogy pontosan azokra a mozdulatokra végezze, amire betanítják. Ez a megközelítés talán személyre szabottabb, de klinikailag biztosan nem tűnik annyira megalapozottnak. Mindenesetre a Capsix robotja már most készen áll arra, hogy elvegye a munkát a masszázs terapeuták elől. Kérdés, hogy mekkora igény mutatkozik majd rá.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?