hajtogatható telefon Samsung Galaxy Z Fold3

A hajtogatható telefonok még mindig nem nevezhetőek néptelefonnak, viszont óriási túlzás lenne, ha azt állítanánk, hogy felesleges luxus, vagy egyszerű technológia demókészülékek ezek. Az idei modellfrissítés során pedig a hajtogatható telefonok legnagyobb gyártója, a Samsung még érdekesebb szolgáltatásokat pakolt a két új modelljébe, a Galaxy Z Fold3 5G és a Galaxy Z Flip3 5G készülékekbe. Lássuk, mik ezek.

Amit eddig is tudtak

Előbb azonban érdemes áttekintenünk, mire is használható egy ilyen készülék, mert természetesen rengeteg mindenre. Az első dolog például, ami egyből szembe ötlik, hogy ezek a telefonok összehajtva kisebb helyen elférnek, mint egy hagyományos, nagy kijelzős okostelefon. Ez a Flip sorozatnál még durvább, hiszen az összehajtva a legtöbb mai okostelefonnál látványosan kisebb – többnyire azok méretének fele – lesz, így végre egy szűk farmer zsebébe, zakóba, sőt akár ingzsebbe is elfér különösebb kényelmetlenség nélkül.

Samsung hajtogatható csúcstelefonok
Ez a fehér talán a legelegánsabb szín.

Kinyitva viszont óriási munkafelületet kapunk, itt különösen a Foldok remekelnek, hiszen az általuk nyújtott 7,6 hüvelykes kijelző már egy kisebb táblagép felületét nyújtja, ami bizony már munkára is használható, de fotó és videovágásra is megfelelő lehet – bizonyos korlátok közt természetesen.

Emellett az irodai programok is tökéletesen integrálva lettek, így dokumentumokat, táblázatokat kezelni, vagy akár prezentációt készíteni, professzionális levelező rendszert beállítani közel ugyanolyan egyszerű itt, mint ha egy laptopot használnánk.

samsung dex

Az új Galaxy Z Fold3 az elődjéhez hasonlóan ismeri a Samsung DeX szabványát, aminek segítségével kompatibilis tévé, vagy monitor közelében akár vezeték nélkül is képes azokhoz csatlakozni és így lényegében egy teljesértékű asztali számítógépként működni, különösen abban az esetben, ha a monitorokra eleve csatlakoztatva vannak olyan beviteli perifériák, mint mondjuk egy billentyűzet vagy egy egér. Bár utóbbi funkcióit akár a Z Fold3 érintőkijelzője is képes ellátni.

Multitasking, S Pen

Különösen leegyszerűsíti a munkát a multitasking rendszer, aminek köszönhetően a Galaxy Z Fold3 már akár három alkalmazást képes egyszerre megjeleníteni a képernyőjén és további ötöt tudunk még felugró ablakokban váltogatni. Ezeket az alkalmazáscsoportokat az Edge-panelre is kimenthetjük (ez a kijelző oldaláról behívható kiegészítő menü) és így tetszés szerint később be is hívhatjuk őket egy mozdulattal.

fold3 akkumulátor

Az idei évtől pedig az új Galaxy Z Fold3 kiegészül egy olyan lehetőséggel, ami a már piacon lévő többi hajtogatható telefon fölé emeli.

Ez a készülék ugyanis támogatja a Samsung Galaxy Note szériájából megismert S Pen rendszert, ami – ha valaki esetleg még nem ismerné – egy fejlett érintőtoll.

Ezzel a külön megvásárolható eszközzel nem csak hogy írhatunk, rajzolhatunk a Fold kijelzőjére, vagy jegyzeteket készíthetünk a dokumentumainkba, de a „tollon” található gombhoz különböző akciókat is rendelhetünk, így például távelsütőnek is használhatjuk ha a telefont valahova letéve szelfit készítenénk.

Bírja a gyűrődést

Ha már egy egész irodát, illetve akár teljes digitális életünket is képesek vagyunk a zsebünkben hordani, felmerül a jogos kérdés, hogy így mennyire vannak biztonságban személyes adataink vagy munkáink? Erre több dimenzióban is pozitív a válasz.

A telefonon tárolt adataink biztonságáról a Samsung Knox rendszere gondoskodik, ami egy a készülékek gyártási szakaszainál elkezdett, beépített védelmi rendszer. Így a fontos adatainkhoz csak azok férhetnek hozzá, akiknek mi erre engedélyt adunk.

Samsung Galaxy Z Fold3

A fizikai biztonságról pedig a készülék IPX8 minősítése árulkodik, ami azt jelenti, hogy az eszköz kibírja folyamatos víz alatti tartózkodást 1m mélységig. Mivel azonban ez nem annyira jellemző felhasználási területe egy okostelefonnak, mondjuk inkább azt, hogy akár szakadó esőben sem kell eldugnunk a telefont a táskánk legmélyebb, száraz zsebébe. Nyugodtan használhatjuk a buszra várva, vagy akár bérelhető autót keresgélve, hogy mihamarabb száraz helyre juthassunk. Mert az garantált, hogy a telefon hosszabb ideig bírja gond nélkül a záport, mint mi.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!