Csak egy kicsit ijesztő az USA repülni tudó robotja – Videó

Ijesztő képességeket kapott a Kalifornia Műszaki Egyetem (Caltech) Leonardo névre hallgató robotja, amely többek között repülni, kötéltáncolni és gördeszkázni is képes.  

A Boston Dynamics fejlesztéseit mindenki ismeri, ott van rögtön Spot, a robotkutya, amelyet eddig számtalan éles tesztben lehetett már megfigyelni, például ahogy paintballozik, ugrálókötelezik, vagy ahogy Patrick Swayze-t megszégyenítő mozdulatokkal ropja a táncparketten. Persze nemcsak a Boston Dynamics foglalkozik robotikával, a Caltech által fejlesztett robot, Leonardo (teljes nevén LEgs ONboARD drOne) például megdöbbentő ügyességgel képes gördeszkázni, kifeszített kötélen járni, sőt a repülés sem okoz neki gondot.


A kivételesen ügyes robot fejlesztése már évekkel ezelőtt megkezdődött, ám a most felsorolt képességeket csak nemrég sajátította el. Leonardo (röviden Leo) kialakításakor a szakemberek kiemelt figyelmet szenteltek a gépezet mozgásért felelős részeinek, hogy a robot a nagyobb kihívást jelentő terepeken is meg tudja állni a helyét.

A videó tanúsága szerint ez sikerült is nekik, Leo ugyanis különféle környezetben is gond nélkül elboldogul. Ugyan a lábak jelenleg még kicsit ruganyosak, a fejlesztőcsapat a stabilabb közlekedés érdekében merevebb végtagokkal fogja felvértezni Leonardót a jövőben.

A fejlesztés elsődleges célja, hogy a robot olyan helyen is tudjon navigálni, ahol az ember, vagy más sétáló modellek erre már nem képesek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?