Megéri megvenni ezt a telefont? Kinél válhat be? Milyen a teljesítmény? Mire jó? Milyen a képe? Xiaomi Mi 11 Lite 5G teszt.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

A százezer forintos kategória környékén nagy a tüfekedés mobil fronton. A Xiaomi is több vasat tart a tűzben ezen a hadszíntéren, köztük az egyik viszonylag friss fegyver az Mi 11 Lite 5G. Megnéztük mit tud, milyen kompromisszumok megkötésére késztet ez a középkategóriás telefon.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Dizájn

A külsejével nem fog forradalmat kirobbantani, hiszen alapvetően egy átlagos megjelenésű eszközről van szó. A kávái közepesen szélesek, a képernyő sík, szélei nem haljítottak. A kijelző/készülékház arány 85,3 százalék, ami messze elmarad a legjobb modellektől. Viszont meglepően vékony, csupán 6,8 milliméter vastag, a súlya pedig csak 159 gramm, úgyhogy mindent összevetve egy egész kényelmesen hordozható eszközről van szó. A vízállóságról le kell mondani, emiatt egy tokba érdemes bedugni, azonban a pornak ellenáll.

xiaomi mi 11 lite 5g

A hátlap jól néz ki, nem bazári, ízléses, szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy egy korrekt kinézetű telkót rakott le az asztalra a kínai cég. Feszíteni nem fogunk vele senki előtt, de nem is kell miatta szégyenkeznie senkinek.

xiaomi mi 11 lite 5g ár

Az viszont elég gáz, hogy a fejhallgató csatlakozót lehagyták róla, az adatátvitelre, és az akkumulátor töltésére pedig egy USB-C 2.0 szolgál. Ujjlenyomat olvasó van az oldalán, ami nagyjából 80 százalékos hatékonysággal működik. Az összeszerelés minősége hibátlan, a gombok nem lötyögnek, jó helyen vannak, a készülék ergonomikus, fogása kényelmes.

xiaomi mi 11 lite 5g

Kijelző

Jó durva, hogy már ott tartunk, hogy egy 100 000 környékén tanyázó telóba jobb kijelzőt építenek, mint a két évvel ezelőtti csúcsmobilokba. A Xiaomi Mi 11 Lite 5G ugyanis egy 90 Hz-es, 1,07 milliárd árnyalat megjelenítését biztosító 6,55 inches OLED kijelzőt kapott. A felbontással (1080 x 2400 pixel) és a pixelsűrűséggel (~402 ppi) sincs gond, és a részletesség megfelelő szemre is. A képi világ kellően éles, az átmenetek visszaadása rendben van, a vonalak simák.

xiaomi mi 11 lite 5g

A modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadását, és még a HDR10+ szabvány támogatása is megoldott. A maximális fényerő (803 nit a méréseink szerint) kellően nagy ahhoz, hogy a HDR effekt látványos legyen, bár tény, hogy vannak telefonok, amelyek e téren azért jobban teljesítenek. A mozgásmegjelenítés hibátlan, a színek gyönyörűek, fátyolosságtól mentesek, a fekete tökéletes, a kontraszt pedig végtelen.

Teljesítmény

Azt hittük, hogy a jó képernyőnek majd a gyenge hardverrel kell megfizetni az árát, ám erről szó nincs. A 8 magos (4 db. 1,8 GHz ARM Cortex-A55 & 4 db. 2,4 GHz ARM Cortex-A78 magok) Snapdragon 780G rendszerchip a 8 GB RAM-mal és az Adreno 642L grafikus vezérlővel kiegészítve egész korrekt erő leadására képes. A teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu szoftveren 507 688 pontot gurított, ami nyilván jelentősen elmarad a jelenlegi legjobb modellektől (~830 000 pont), de teljesen vállalható produktum.

xiaomi mi 11 lite 5g

Mindez azt jelenti, hogy még a 3D-s játékok is elfutkorásznak rajta, ha az ember hajlandó többé-kevésbé lejjebb adni az igényeiből, és csökkenteni a grafika részletességén, vagy az effektek intenzitásán. De ezt azért túl lehet élni, mint ahogy azt is, hogy videó és képszerkesztésre csak korlátozottan alkalmas.

Xiaomi mi 11 lite teljesítmény

A hétköznapi használat során villámgyors, a netezés, chatelés, filmezés, zenehallgatás, levelezés, kommunikáció problémamentes, stabilitási problémákat nem tapasztaltunk, és az appokat is kellő sebességgel tölti be. Azt fontos megjegyezni, hogy a termék támogatja a legújabb mobilkommunikációs szabványt, az 5G-t, amely nagyobb adatátvitelt és jobb késleltetést biztosít.

Adattároló, akksi, hang

A 128 GB-os integrált adattárolótól nem vágtuk hanyatt magunkat, de azért jó darabig elég ez a kapacitás. Az UFS 2.2 szabvány nem számít a legjobbnak, ám még így is elfogadható a sebesség. Az akkumulátor terén volt egy kis hiányérzetünk, hiszen a 4250 mAh-s telep ma már messze nem számít kiemelkedőnek, és ebben a kategóriában is vannak olyan modellek, amelyek e téren jól teljesítenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzemidő a használattól függően 6-10 óra között alakul, ami azért messze van az ideálistól.

xiaomi mi 11 lite 5g

A 33 wattos gyorstöltéssel a vizsgálataink szerint 55 perc alatt tölthető csurig az akksi a nulláról, ami azért rendben van. A hangszóró hozza a szokásos mobilos minőséget. Azaz a hangminőség elég gyatra, néha hallatszódik zajosodás, ha feltekerjük a hangerőt, a basszusok érzékelhetetlenek, emiatt zenehallgatásra gyakorlatilag alkalmatlan.

Képalkotás

Az az igazság, hogy a képalkotás terén nem teljesít különösebben jól. Ennyiért már vannak olyan telefonok, amelyek leverik e téren. A 64 megapixeles f/1.8 rekeszértékű PDAF fázisfókuszú főkamera nem tűnik rossznak úgy sem, hogy nincs benne optikai stabilizátor, viszont azt tapasztaltuk, hogy sötétben, este csak korlátozottan használható, mert olykor csúnyák, zajosak, elmosódottak lesznek a képek.

xiaomi mi 11 lite kamera

A 8 megapixeles ultraszéles (119 fok) látószögű, f/2.2 rekeszértékű kamera csak nappal, jó fényviszonyok mellett vethető be, az 5 megapixeles makróról is ugyanezt tudjuk elmondani.

 

A 2x nagyítás opció megtalálható, de mivel digitális zoomról van szó, ezért ezt nem érdemes forszírozni. A lassítás és Time-lapse nem hiányzik, az effekteket sem spórolták ki, és a portré mód is aktiválható. Ezen extrák egész jól működnek, szóval a fényképezés viszonylag sokoldalú.

Xiaomi mi 11 lite

A videóknál van mód a 4K felbontás kiválasztására, azonban ez a gyorsabb mozgásoknál nem jöhet szóba a 30 képkocka/másodperc rögzítési sebesség miatt. A Full HD-t kiválasztva viszont már ez orvosolható, viszont a stabilizátor csak papíron működik, mert hiába aktiváltuk, nem járt érzékelhető javulással.

Xiaomi mi 11 lite

A szelfikamera sem hiányzik róla, de ennek is vannak korlátai (20 MP, f/2.2, maximum Full HD/60p), így csak kompromisszumokkal használható.

Ár

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – ~110 000 forint. A tudásához képest ez remek összeg. Az ár/érték arány terén ez egy kiváló modell meglátásunk szerint.

Kinek ajánljuk – Xiaomi Mi 11 Lite 5G

– Középkategóriás telefont keres
– Fontos a por elleni védelem
– Sokoldalú mobilra vágyik 100 000 forint környéki áron
– Lényeges a szuper képminőség
– Fontos a korrekt teljesítmény
– Játékra is használná a telefonját

Kinek nem ajánljuk – Xiaomi Mi 11 Lite 5G

– Csúcsmobilra vágyik
– Fontos a kiemelkedő üzemidő
– Fotózna, videózna.

Még több információ a Xiaomi Mi 11 Lite 5G mobilról a hivatalos weboldalon

Teszt áttekintő
Dizájn
Kijelző/képminőség
Teljesítmény
Hangminőség
Akkumulátor
Kamera
Ár/érték arány