Amikor a tárhelyből sosem elég – hogy válasszunk külső adattárolót

Az adatok korát éljük, rengeteg adatunk van a telefonunkkal készített fotóinktól, videóinktól az elektronikus leveleink állományaink keresztül a számítógépen tárolt zenei-, és videófájljainkig vagy a játékaink végtelen méretű könyvtáraiig. Ezek tárolása sosem emésztett fel még annyi helyet, mint manapság, így nem véletlen, hogy a külső adattárolók is reneszánszukat élik.

Az óriási kínálatban könnyű elveszni, így mi most nem kevesebbre vállalkozunk, mint hogy egy kis iránymutatást nyújtsunk azoknak, akik egy külső adattároló vásárlásán törik a fejüket.


Fontos a felhasználás célja

Bármennyire nehéz is elhinni, az, hogy mire használnánk a leendő külső adattárolót, sokkal fontosabb kérdés, mint az, hogy hány LED található rajta. Mielőtt tehát megvennénk a leszebb, legszínesebb darabot, üljünk le és gondoljuk végig, miért van szükségünk egy ilyen darabra és ezzel már erősen le is szűkítettük a kört – akár 1-2 darabra is.

Egyszerű adattárolásra, archiválásra

Hogyha a cél nem több, mint a jelenleg nem használt adatok tárolása, archiválása későbbi visszakereshetőség céljából, akkor a lehető legolcsóbban megúszhatjuk a dolgot. Az adatcsomag méretétől függően választhatunk egy pendrive-ot, egy SD-kártyát, vagy akár egy „hagyományos” külső merevlemezt is. Ez utóbbi a leglassabb és legnehézkesebb módja az adatmentesnek, legalábbis, ha egy külső házas HDD-t választunk, mert egy megfelelően gyors külső SSD-t használva az adatainkhoz szinte ugyanolyan gyorsan is hozzá tudunk férni, mint ha azt a gépünkbe épített tárhelyen böngésznénk.

samsung külső adattárolót ssd
Tööbnyire az USB-C modellekehez is mellékelnek „hagyományos” USB-A kábelt.

Persze ez a felhasznált adatkapcsolat függvényében is változhat, hiszen mondjuk egy USB-C csatolófelületű SSD esetében az adatátviteli sebesség a többszöröse is lehet egy hagyományos USB kapcsolatnak.

Bizalmas anyagok biztonságos tárolására

Lehet, hogy ezen a pontos sokan legyintenek, mondván, hogy „szó sincs itt bizalmas anyagokról, nem vagyok én a NASA”, de ezt jobb, ha mindenki alaposan átgondolja. Saját, vagy gyermekink fotói, videói, esetleg beszkennelt dokumentumok, adásvételi szerződések, számlák, elektronikus levelek, mind-mind bizalmas dokumentumnak számítanak és mind értékes zsákmánynak minősülnek egy-egy hekker számára. Így aztán igen is érdemes nagyon odafigyelni a megvásárolt tároló biztonsági szintjére akkor is, ha nem a NASA alkalmazásában állunk.

samsung külső adattárolót ssd
Akár ujjlenyomat alapú védelemmel is vannak látva.

Vannak olyanok például, amelyekhez valamilyen lemeztitkosító szoftvert mellékel a gyártó, de olyan külső SSD-t is vásárolhatunk, aminek a házán egy ujjlenyomatolvasót találunk, így azt megfelelően beállítva ténylegesen senki más nem fér hozzá az adatainkhoz csak mi magunk – illetve természetesen a Tom Cuise a Mission Impossible stábjával a háta mögött természetesen.

Ha nem tudunk vigyázni a dolgainkra

Amennyiben terepen dolgozunk, katonák vagyunk, vagy egyszerűen rendszeresen minden kicsúszik a kezeink közül, akkor nekünk találták ki a strapabíró SSD-k csoportját. Mivel garantáltan sokkal kevesebb idegenlégiós hekker létezik, mint ahány fajta ütésálló külső meghajtót lehet kapni, ezért komoly esély van arra, hogy a gyártók inkább az ügyetleneb felhasználókat célozzák ezekkel a termékekkel, de ez nem is baj.

samsung külső adattárolót ssd

A strapabíró darabokat általában gumírozott éleikről, masszívabb kialakításukról, élénk színeikről lehet felismerni és ezek az utóbbi időkben már szinte kizárólag SSD alapúak. A gyorsabb olvasási és írási sebesség mellett ez azért is fontos, mert ez a technológia jóval kevésbé sérülékeny lemezeket garantál, hiszen itt nincs forgó lemez és mozgó olvasófej, ami leesés esetén kakaóscsigát tud karcolni a forgó lemezből.

Játékkonzolokhoz

Van még egy speciális területe a külső meghajtók piacának, mégpedig a játékkonzolok tárhelyeinek bővítése. Ez különösen a legújabb generációs konzoloknál jelent komoly kihívást, mert az ezekre a készülékekre írt játékok a magas felbontás és a komoly adatsűrűség miatt nagyon gyors adattárolókat igényelnek. Egy Playstation 5-ös például már nem is hajlandó a legújabb játékokat külső lemezről futtatni, de mivel direkt PS5-ös játék még nincs sok a piacon, ezért nagy könnyebbség, hogy egy jobb minőségű külső SSD-re már kimásolhatjuk a konzolról az eredetileg PS4-re írt játékokat, ezzel is tehermentesítve a játékkonzol belső meghajtóját (egy Red Dead Redemption például több, mint 100 gigabájtot képes lefoglalni a PS5 merevlemezéről és így jó hír, hogy ezt például simán száműzni lehet a külső meghajtóra).

Milyen külső adattárolót vegyünk?

Erre a kérdésre két részből áll a válasz. Egyrészt érdemes jobb nevű gyártó kínálatából választani, hiszen így biztosabbak lehetünk a minőségben, illetve a garancia és a szervízhattér is komolyabb biztosítékokkal indul. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi ideig bírják azon készülékeink, amelyekre esetleg fontos adatainkat bízzuk ahogy az sem mindegy, hogy ha megtörténik a baj, akkor van-e olyan szervíz a közelben – vagy legalább az országban – akire rábízhatjuk a készülékünket. A Samsung például egy elég jóminőségű készülékeket előállító gyártó, akinek komoly kirendeltsége és szervízhálózatai vannak a legtöbb országban, így hazánkban is.

samsung külső adattárolót ssd
Kicsi, kompakt, könnyen hordozható.

A másik szempont sem utolsó. Ugyanis, ha eldöntöttük, milyen célra és milyen gyártótól szeretnénk külső adattárolót választani, akkor vegyük meg azt, amelyik a legjobban tetszik nekünk, hiszen mint azt már említettük, rengeteg szín és forma közül válogathatunk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?