3-5 éven belül megjelenhetnek azok a kisméretű, ultra-alacsony fogyasztású eszközök, amelyek a működésükhöz szükséges energiát a környezet rádiófrekvenciás jeleiből gyűjtik össze – derül ki az Oppo friss tanulmányából. 

Az OPPO okoseszköz márka kutatóintézete, az OPPO Research Institute bemutatta a nulla fogyasztású kommunikációval foglalkozó fehér könyvét. A dokumentum felvázolja a zero power rendszerek alapelveit, legfontosabb alkalmazási területeit, valamint a technológia előtt álló legnagyobb kihívásokat.

A hordozható elektronikai eszközök többsége jelenleg akkumulátort használ áramforrásként, és bár az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül a technológia, az akkumulátor-gyártás még mindig magas költséggel jár és komoly károkat okoz a környezetben, gondoljunk csak a lítium-bányászat miatt kialakult vízhiányra Latin-Amerikában. Az ultra alacsony, vagy nulla energiaigényű zero power technológiák esetében azonban nincs szükség beépített áramforrásra, így kompaktabb, hosszabb élettartamú és kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező eszközök tervezése válik lehetővé.

zéró fogyasztású mobilok
A zero power eszközök akkumulátormentesek, kompaktak, és alacsony fogyasztásúak. (Fotó: Oppo)

Bár a passzív kommunikációs technológia már ma is létezik a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) formájában, ez számos olyan hátránnyal rendelkezik, mint például az alacsony hatósugár és a kis rendszerkapacitás. Ez jelentős kihívásokat jelent, amikor az RFID-technológiát olyan speciális vagy összetett alkalmazásokban alkalmazzák, mint például az ipari szenzorhálózatok. Ezzel szemben zero power eszközök TV tornyok, az FM rádiótornyok, cellás bázisállomások és a WiFi hozzáférési pontokból sugárzott környezeti rádiójeleket gyűjtenek be, majd a visszaszórásnak nevezett folyamat során kifelé is továbbítják azokat.

Az Oppo tanulmánya szerint a zero power kommunikációs rendszerek olyan keretrendszerekben építhetők ki, amely a cellás kommunikációt, a sidelink kommunikációt vagy egy hibrid rendszerben egyszerre mindkettőt használja.  A cella alapú zero power rendszerek költségei viszonylag magasak, elsősorban az ipari szenzorhálózatok támogatására alkalmasak, valamint olyan alkalmazási területeken, ahol például eszközöket szélsőséges környezetben kell telepíteni. A sidelink alapú megközelítés jobban megfelel az alacsony költségű, kis hatókörű kommunikációnak, ami ideálissá teszi hordható vagy intelligens otthoni eszközök esetében történő alkalmazáshoz.

A nulla fogyasztású kommunikáció főként rádiófrekvenciás energiagyűjtést, visszaszórást és alacsony fogyasztású számítási technológiákat használ. (Fotó: Oppo)

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!