A pekingi olimpia lesz az első, ahol szinte 100 százalékban műhó lesz

Több tucat hógenerátort és több száz hófúvót használnak, hogy 1,2 millió köbméternyi műhavat hozzanak létre. Ilyen ez a téli olimpia. 

Elég nehéz egy téli olimpia megrendezése úgy, hogy közben az érintett területeken nincs hó. A londoni Loughbough Egyetem jelentése szerint az idei téli olimpia lesz az első olyan alkalom, amikor a sportolók szinte teljes egészében mesterséges havon versenyeznek majd. A jelentés szerint a pekingi játékok történelmet írnak majd, mint az első olyan téli olimpia, amely gyakorlatilag 100%-ban mesterséges havon zajlik. A játékok szervezői több tucat hógenerátort és több száz hóágyút használnak, hogy 1,2 millió köbméternyi műhavat hozzanak létre. Az egyetem szerint az éghajlati válság folytatódásával ez valószínűleg a normává válik, de először csak az alacsonyabb fekvésű területeken, majd később az egyébként felkapott, magasabb hegycsúcsokon is. A jelentés szerzői ugyanakkor azt is megállapítják, hogy a műhó előállításának magas környezeti terhelése van


„Még ha megújuló energiaforrásokkal működtetik is, hatalmas mennyiségű energiára van szükség, ami egyrészt költséges, másrészt jelentősen igénybe veheti a vízkészleteket”.

Johanna Taliharm észt biatlonista januárban az Associated Pressnek azt mondta, hogy a műhó egyébként is veszélyes, hiszen jeges, emiatt pedig jobban csúszik. Sőt, az is jobban fáj, ha az ember elesik és lecsúszik a pályáról, hiszen ott nem hó van, hanem sziklás és sáros, kemény talaj. Chris Grover, az USA csapatának sífutó edzője szerint a földet érés olyan érzés lehet, mintha betonra esnének. A műhó nem is igazi hó. Inkább egy sűrűn tömörített latyak, amely vízcseppekből áll, amit fúvókák törnek fel és fagyasztanak meg.

Kép: CGTN

A pekingi játékok legtöbb sí- és snowboardversenyét a fővárostól mintegy 180 kilométerre északnyugatra fekvő Zhangjiakouban rendezik meg, beleértve a freestyle, sífutás, síugrás és biatlon versenyszámokat is. A bob, a szánkó és az alpesi sí versenyszámok Janqingban lesznek, egy hegyvidéki területen, Peking belvárosától mintegy 70 kilométerre, ahol az olimpiai sportolók faluja is található. A korcsolyázást és számos hasonló versenyszámot a Peking központjában található Capital Indoor Stadiumban tartanak. A 2022-es téli olimpiai játékok megnyitó ünnepségét a tervek szerint február 4-én tartják Pekingben, a játékok pedig február 20-án zárulnak. A 2026-os téli játékokat a tervek szerint Milánóban rendezik meg. A mesterséges hó készítéséhez ideális feltételek a körülbelül -7°C-os, páradús levegőnél adottak, ám Milánóban a hőmérséklet ritkán süllyed ilyen mélyre.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?