A felhasználók biztonsága érdekében a Google letiltott több olyan Google Térkép-funkciót, amely valós idejű forgalmi adatokat közöl Ukrajnára vonatkozóan.

Nem közöl élő képeket az ukrán utcák forgalmi helyzetéről, valamint az üzletek és éttermek zsúfoltságáról a Google Térkép –  számolt be a Reuters. Bár a térképszolgáltatás nem jelzi közvetlenül, hogy háború van az országban, a valós idejű adatok letiltása mellett döntött a Google, mert az információkat akár harcászati célokra is felhasználhatják.

Érdekesség, hogy a Google Térképen már Putyin hivatalos bejelentését megelőzően látható volt az orosz invázió megindítása, ugyanis február 24-én hajnalban komoly forgalmi fennakadást jelzett a térképszolgáltatás az orosz-ukrán határ közelében. A kaliforniai Middlebury Institute of International Studies egyik tanára, Dr. Jeffrey Lewis hajnali negyed négykor arra figyelt fel, hogy nagyon erős forgalmi dugót mutat a Google Térkép az ukrán határon, mintegy előre jelezve az orosz invázió kezdetét. Az adatok feltehetően nem a katonák mobiljáról származtak, hanem azoktól a civil autósoktól, akik az útlezárások miatt dugóba kényszerültek.

A nagy technológiai cégek, köztük a Google és a Facebook is új intézkedéseket hozott az ukrán felhasználók biztonsága érdekében. Különösen nagy figyelmet szentelnek az orosz dezinformációt terjesztő profilokra és oldalakra, amelyek célja az ukrán kormány bomlasztása és az orosz szereplők tevékenységének fellendítése.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!