Az Európai Űrügynökség (ESA) csütörtökön jelentette be, hogy eltolják az Oroszországgal közös ExoMars missziót az orosz agresszió miatt. 

Az orosz invázióra válaszul az ESA tagállamai hivatalosan is megszavazták az ExoMars misszió felfüggesztését, amely az eredeti tervek szerint most szeptemberben indult volna el – írja a The Guardian. A döntést elkerülhetetlennek nevezte az űrügynökség, ám hozzátették, hogy mindez komoly csapást jelent az európai űrkutatásra nézve.

Az európai építésű Rosalind Franklin marsjáró az orosz Proton-M hordozórakétával és a Kazacsok orosz leszálló platformmal jutott volna el Marsra, hogy felderítse a vörös bolygó felszínét. A DNS legendás kutatónőjéről elnevezett rover 2023-ban az Oxia Planumon szállt volna le, ahol az egykori élet hátrahagyott nyomait kereste volna, akárcsak a Jezero-kráterben dolgozó Perseverance marsjáró.

esa ExoMars eltolják
A Rosalind Franklin marsjáró (előtérben) és a  Kazacsok orosz leszálló platform (háttérben). Fotó: ESA/ATG medialab

Az ExoMars küldetésen túl az ESA öt olyan missziót is felfüggesztett, amelyeket az orosz gyártmányú Szojuz rakétákkal indítottak volna útnak. Azután döntöttek így, hogy az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz bejelentette: kivonja személyzetét a francia Guyanában lévő európai űrrepülőtérről.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!