Így segít egy okosóra, hogy egészségesebbek legyünk

Manapság az egészség meglehetősen erős fókusztéma lett. Ez szinte minden tavasszal így van, hiszen közeleg a nyár és sokan kapnak észbe, hogy ideje nekiállni a beach body előállításának. Most pedig, hogy újra kinyit a világ, lekerülnek a maszkok és újra emberek közé kezdünk járni, még inkább feltűnő lehet, hogy egész télen otthonról dolgoztuk végig a napokat a saját konyhánk és hűtőnk közvetlen közeléből.

Így aztán itt az ideje újra felvenni a fonalat és nekimenni az egészségtudatosabb életnek. Ehhez viszont nem árt egy kis segítség, ami közelebb van, mint gondolnánk. Ott figyel a csuklónkon.


Okosórával az egészséges(ebb) életért

Tapasztalataink szerint az első és legfontosabb dolog, amiben egy okosóra segíthet, hogy motiváltabbá tesz minket segít abban, hogy elkezdjük a mozgást és ne is hagyjuk abba.

Amikor az ember elkezd mozogni, és folyamatosan látja, hogyan halad, például futásnál, úszásnál, sétánál mekkora távolságot tett meg, az elképesztően inspiráló lehet, hogy ne adja fel, még akkor sem, ha fáradt. Pláne akkor jó ez, ha rendszeresen mozog, és látja a saját csuklóján a fejlődést számokban.

Olyan ez, mintha lenne egy saját edzőnk és szurkolótáborunk, azzal a különbséggel, hogy ezt az edzőt azért néha ki lehet kapcsolni.

Mi egy Samsung Galaxy Watch4 segítségével fogtunk bele egy kis tavaszi egészségkúrába, és az az igazság, hogy bár még csak a folyamat legelején tartunk, de máris meglepően pozitív tapasztalatokat szereztünk. Az óra a telefonunkra telepített Samsung Health app segítségével próbálja megkönnyíteni – illetve inkább megnehezíteni – a dolgunkat, ez az alkalmazás ugyanis különféle edzésterveket is tartalmaz, amelyeket képes összehangolni az óráról beérkező adatokkal. Magyarul, a szoftver “látja”, hogy elvégeztük-e a kitűzött feladatokat. Ezeket az edzésprogramokat profi szakemberek állították össze, és mindegyik más célt szolgál. Természetesen akad köztük olyan is, amelyikkel fogyhatunk. A nehézségük eltérő, így mindenki találhat köztük olyat, ami passzol az elvárásaihoz. Egyébként nem csak annyiból áll egy ilyen terv, hogy “Nyomjál le tíz fekvőt, aztán húsz felülést!”, hiszen sok gyakorlathoz videó is tartozik, valamint az órát is megkérhetjük, hogy vegye át az edző szerepét, és diktálja, hogy mikor mit kell csinálni.

Testösszetétel

A Samsung Galaxy Watch4 az első olyan okosóra, ami már a testösszetételt is képes monitorozni. Ez a funkció eddig leginkább az okosmérlegek területe volt. Most viszont már a csuklónkon hordott eszköz segítségével megtudhatjuk, mekkora a testzsírszázalékunk, vázizomzatunk, a testünkben lévő vízmennyiséget, vagy akár zsírmennyiséget is megtudhatjuk Samsung legújabb okosóráiba épített BioActive szenzor segítségével.

samsung galaxy watch4 classic

Ezen a felületen tekinthetjük meg az úgynevezett BMI indexünket, ami, habár nem a tényleges testzsír-százalékot mutatja, hasznos lehet egy egészséges testsúly meghatározásánál is, ami sajnos esetünkben azt jelenti, hogy még egy jó ideig kénytelenek leszünk a kis virtuális edzőnk útmutatásait követni

Táplálkozási tanácsadó

Természetesen mindenki, aki egy kicsit is ért a testedzéshez, pontosan tudja, hogy a hatékony fogyókúra esetében a sport – bármilyen intenzív is legyen az – csupán 30-35%-nyi részt tesz ki, az igazán fontos rész a táplálkozásé. Ezért is jó hír, hogy ez az óra még ezt is képes segíteni.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Amennyiben megadunk neki néhány adatot (életkor, súly, magasság stb.) mint sok más mai modern okosóra, a Samsung Galaxy Watch4 Classic is képes arra, hogy mozgástevékenység elemzését követően kiszámolja, hogy mennyi kalóriát is égettünk el. Ha pedig az órát szinkronizáljuk egy okos mérleggel, akkor tényleg a legpontosabb adatokkal dolgozik így a leghitelesebb eredményt kapjuk. Ezt követően pedig kiszámolhatjuk (vagy kiszámoltathatjuk egy appal), hogy miből és mennyit ehetünk, ami igen fontos lehet a kilók elleni harcban vagy a testépítés során.

Stressz

Az egészséges élet egyik legnagyobb ellensége a modern társadalmakban a stressz. Ez nem csak direkt megbetegedéseket okozhat, de a túlsúly kialakulásában is komoly szerepe lehet. Nem mindegy tehát, hogy mennyit stresszelünk és azt, hogy mikor stresszelünk, nem árt tudnunk. Persze ezt nem olyan nehéz eldönteni, de a Samsung órája stressz szint monitorozó funkciójának köszönhetően figyelmeztetni is tud minket, ha ez a szint a kelleténél magasabb. Ez nagyjából egy fél perces folyamat, a különféle fiziológiai adatok alapján lövi be, hogy mennyire ideális a helyzet.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Ha pedig messze van az ideálistól, akkor légzőgyakorlatokkal segít helyreállítani azt.

Alvásvizsgálat

Szintén nagyon fontos az egészséges életmód fenntartásához a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A rossz alvás ugyanis szintén okozhat túlsúlyt. A Galaxy Watch4 és a Samsung Health app viszont együtt képes az alvás minőségének megfigyelésére. Azaz a szoftver a kapott légzéssel, pulzussal stb. kapcsolatos egzakt értékekből ki tudja számolni, hogy melyik alvási fázisban mennyi időt töltött a felhasználó, ébren volt-e, és, hogy mindent összevetve, mennyire volt pihentető a dolog. Sőt, ellátták horkolás felismerővel is, és ha úgy értékeli, hogy a gazdája horkol, akkor automatikusan bekapcsolja az óra mikrofonját. Ezzel pedig az okosóra szó szerint fel tudja venni az éjszakai műsort, amit vissza lehet hallgatni másnap. Ha pedig keveset alszunk, a rendszer figyelmeztet, de ennél többre is képes.

Komoly alvászavarra is felfigyelhetünk a segítségével, amivel viszont már érdemes orvoshoz fordulni.

Szívügyünk a vérnyomás

Ha pedig úgy érezzük, hogy az óránk már eleget segített, akkor azt kell mondjuk, hogy még messze nem értünk a végére, ugyanis a fitnesz tréner, és a mérőeszközök csak most kezd belelendülni. Vérnyomásméréssel és EKG méréssel is segíti az egészséges életmódunk kialakítását és fenntartását. Ezekről a funkciókról itt írtunk bővebben.

Fontos viszont itt megjegyezni, hogy a Samsung ajánlása szerint az EKG és BP funkció csak 22 év felettiek használhatják. A pontos vérnyomásmérés érdekében pedig 4 hetente kalibrálni kell a vérnyomásmérőt és a kar mandzsettát. Android 7.0 vagy magasabb verziószámú Galaxy okostelefon szükséges hozzá.

És természetesen egy ilyen okosóra, bármilyen „okos” is, egyáltalán nem hivatott helyettesíteni a hagyományos diagnosztikai vagy kezelési módszereket.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?