Kipróbáltuk, leteszteltük a tajvani gyártó új hordozható számítógépét. Megéri az árát az MSI Crosshair 15 Rainbow Six Edition? Utánajártunk!

Az MSI teli gázzal nyomul a notebook piacon, van egy rakat mindenféle gépük, és a gamer vonalra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az év elején rukkoltak elő az MSI Crosshair 15 nevű modell Rainbow Six Edition változatával, amelyet az Ubisofttal együtt fejlesztettek ki. Megnéztük, hogy mit tud!

MSI Crosshair 15 Rainbow Six Edition

Gamer dizájn

Az rögtön látszik, hogy ez nem egy lifestyle vagy menő üzleti gép, hiszen egy tárgyalásra, meetingre azért egy ilyen külsejű géppel komoly ember már nem ülne be. A fekete-sárga színezés figyelemfelkeltő, de kicsit gyerekes, a képernyő kávái pedig kifejezetten vastagok. A vastagsága 2,3 centiméter, a súlya 2,2 kilogramm, szóval nem egy szuperhordozható szexi ultrabook.

MSI Crosshair 15 Rainbow Six Edition

Csatlakozó fronton van némi hiányérzetünk, hiszen HDM 2.1 nincs rajta, se DisplayPort, hanem be kell érni egy HDMI 2.0-val, így csak 4K/60p jeleket lehet kilőni róla egy esetlegesen rádugott monitorra. Emellett pakoltak rá egy-egy fejhallgató, LAN (RJ45), USB 2.0 (Type-A) és USB 3.2 (Type-C), valamint két USB 3.2 (Type-A) csatolót. A készülékház műanyag borítású, ami kellően merev, viszont az ujjlenyomatok, tenyérnyomok, egyéb szennyeződések igen látványosan jelennek meg, ami nem az igazi. A zsanérok a képernyőt stabilan tartják, minimális bemozduláshoz is erőkifejtés szükséges, ami szuper.

Képernyő

És, ha már itt tartottunk: 15,6 inches, 2560 x 1440 képpont felbontású, azaz a megszokottnál sokkal nagyobb részletességet biztosító IPS LCD kijelzővel látták el. A maximális képfrissítési ráta 165 Hz, ami notebook fronton abszolút kiemelkedő, viszont a G-Sync dinamikusan változó képfrissítési ráta technológiát nem támogatja a kijelző, pedig elvileg a videókártya tudná ezt. Ezért lett volna jó, ha van rajta HDMI 2.1 vagy DislayPort, hiszen egy rádugott külső monitorral ezt ki lehetett volna használni, azonban e csatlakozók hiányában erre nincs mód.

Az alkalmazott LED IPS LCD képalkotási eljárás miatt viszont kontraszt (1200:1 a natív kontraszt) és színpontosság terén nem teljesít olyan jól, mint a rivális, ám lényegesen drágább OLED technológia. A betekintési szög terén is rosszabb, de mivel egy notebookot általában amúgy is szemből-középről néz a felhasználó, ezért ez csak akkor lehet probléma, ha többen akarnak rajta filmezni. A maximális fényereje nem túl nagy, csupán 286 nitet mértünk, de mive a HDR-t amúgy sem támogatja a kijelző (bezzeg a külső monitorok…), és amúgy is beltéri használatra szánják alapvetően, ez nem akkora gond.

Használat

84 Wh-s akkumulátort kapott, ami az átlagosnál nagyobb kapacitás, de mivel a teljesítmény és a képernyő is többet fogyaszt a megszokottnál, ezért az üzemidő messze nem kiemelkedő. Ha meghajtjuk a gépet, akkor 5 óra után le is merül a telep, ha viszont csak videózgatunk, netezgetünk, akkor akár 13 órán át üzemképes maradhat egyetlen feltöltéssel. A két darab 2 wattos hangszóróból álló integrált hangrendszer hozza a megszokott laptopos színvonalat. Azaz a hangminőség elég gyatra, a basszusok érzékelhetetlenek, a hangerő nem túl nagy, de játékra vagy videózásra/filmezésre így is beválhat, viszont a zenehallgatáshoz egyszerűen kevés az, amit kapunk.

MSI Crosshair 15

A billentyűzet szigetes elrendezésű, a numpad sem hiányzik, a gombok nyomásútja, mérete és érzékenysége is pont jó. Szóval a gépelés tényleg kifejezetten kényelmes, és a háttérvilágítást sem spórolták le. Igaz, az egy kicsit bazári, hogy több színű a fény, de ezt azért meg lehet szokni. A beépített egér átlagos, hiszen az érzékenysége és tapintása megfelelő, de szerintünk lehetne picit nagyobb, és a “rendes” gombokat is hiányoltuk róla.

Teljesítmény, mire jó?

A készülékbe egy 12 generációs Intel Core i7 processzor, egy Nvidia GeForce RTX 3070 mobil videókártya és 32 GB (2×16 GB) DDR4 RAM került, úgy hogy akár a DDR5 kezelése is megoldott lenne. Ez pedig a mai szinten izmos hardvernek számít, amelyet ráadásul nem is korlátoznak semmilyen szinten.

MSI Crosshair 15

Ennek megfelelően az eszköz kisebb kompromisszumok megkötése mellett akár a csúcsgrafikájú, legmodernebb játékok vagy komplex 3D tervezőprogramok futtatására is alkalmas, ezen kívül az ultranagy felbontású videóállományok szerkesztése is megoldott. Ez azt jelenti, hogy zavaró akadozásokba, szaggatásba, LAG-ba nem futottunk bele.

msi laptop
Cat S62 Pro telefonnal vizsgáltuk a hűtés hatékonyságát

Emellett természetesen az átlagos hétköznapi használat, azaz netezés, levelezés, chatelés, képszerkesztés, filmezés és videózás is villámgyors. A hűtést jól megoldották, mert melegedés tapasztalható, de sosem forrósodik át zavaróan a készülék.

Ár

Az MSI Crosshair 15 Rainbow Six Edition egy remek notebook, de ez az árán is meglátszik, hiszen 780 000 forintba kerül. Sajnos iszonyatosan felmentek az árak ebben a szektorban is, úgyhogy túlzottnak ezt az összeget nem neveznénk. A képernyő és a hardver remek, a dizájn egyedi, az akksi rendben van, szóval belekötni igazán komolyan nem lehet semmibe, bár tény, hogy a csatlakozókínálat hiányosságai egy picit fájtak.

Kinek ajánljuk – MSI Crosshair 15 Rainbow Six Edition

– Csúcs notebookot szeretne
– Nagy teljesítményű gépre vágyik
– Játékra keres laptopot
– 3D anyagokkal dolgozna
– Tervezős, videóvágó gépben gondolkodik

Kinek nem ajánljuk – MSI Crosshair 15 Rainbow Six Edition

– Olcsó belépő szintű masiná keres
– Elegáns, visszafogott dizájnra vágyik
– Fontos az átlagosnál jobb akkumulátor
– Zenét hallgatna a hangszórókon.

Még több információ a z MSI Crosshair 15 Rainbow Six Edition laptopról a termék hivatalos weboldalán

 

Teszt áttekintő
Dizájn
Kijelző/képminőség
Teljesítmény
Kényelem
Akkumulátor
Hangminőség
Ár/érték arány