Sokoldalúsággal és hasznos funkciókkal kecsegtetnek az okosmonitorok. Megnéztük, hogy ebből a valóságban mi igaz! Íme a Samsung Smart Monitor M8!

Ha valaki akár csak egy felületes pillantást is vet a monitorok termékcsaládjára azt fogja tapasztalni, hogy a kínálat egyszerűen gigantikus. Rengeteg gyártó, számos különféle készülékkel küzd a vásárlók kegyeiért, a cél pedig az, hogy e masinákkal minél pontosabban lefedjék a felhasználói igényeket. Az innováció ebben a szektorban is igen látványos, hiszen számos piaci szereplő keresi azokat az újításokat, amelyek felkelthetik az emberek figyelmét.

 Samsung Smart Monitor M8

E stratégia egyik legnagyobb támogatója a Samsung, hiszen a konszern kínálatában jó pár különleges, szokatlan, határokat feszegető termék kapott helyet. Ezek egyike a Smart Monitor M8, amely rengeteg olyan extrát kínál, amelyet a hagyományos eszközöktől nem kapunk meg.

Okos tv funkciók

Tulajdonképpen nem tettek mást, mint beépítettek egy felső kategóriás monitorba a saját fejlesztésű, Tizen alapú, Smart Hub platformjukat. Ez a rendszer “rendes” grafikus kezelőfelülettel bír, amely magyar nyelven is kommunikál, és amellett, hogy megkönnyíti a kezelést, rengeteg olyan kiegészítő szolgáltatást tartalmaz, amiket a tradicionális monitoroktól egyszerűen nem kapunk meg. Lássuk ezeket!

Appok

Értelemszerűen a közvetlenül elérhető alkalmazások a leglátványosabbak, és ezek jelenthetik sokak számára az igazi vonzerőt. Ezek tehát egyszerűen feltelepíthetőek a monitorra, hasonlóan mint ahogy az egy telefonnál vagy tévénél történik, és ezt követően egy gombnyomással elindíthatóak úgy, hogy ehhez nem szükséges semmilyen egyéb külső eszközt, sticket, smart boxot, számítógépet csatlakoztatni a készülékhez.

 Samsung Smart Monitor M8

Több száz applikáció kapott helyet a választékban, amelyek között természetesen megtalálhatóak a manapság igen-igen populárisnak számító filmes-videós-zenés appok is. Tehát van Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Spotify és HBO Max is, hogy tényleg csak néhány megkerülhetetlen példát említsünk. Ezek révén a monitor gyakorlatilag egy multimédiás szórakoztató központként is funkcionálhat, hiszen igen egyszerűen lehet rajta filmeket, sorozatokat, sportközvetítéseket vagy klipeket is nézni akár. Mellettük akad jó néhány hasznos program még, például fitnesszel, sporttal, gasztronómiával kapcsolatos darabok. Azaz edzhetünk a monitor segítségével, vagy főzöcskézhetünk a megjelenő receptek alapján, illetve a hírsite-ok meglátogatására is mód nyílik. A tapasztalataink szerint az appokat a rendszer gyorsan tölti be, és a futtatásuk során semmilyen problémát nem tapasztaltunk.

Böngésző

Az internetes böngészőt sem spórolták ki, amelynek révén bármilyen weboldal egyszerűen és gyorsan meglátogatható, anélkül hogy ehhez egy PC-re lenne szükség!

Médialejátszó

A gyárilag előretelepített médialejátszó szoftver segítségével mód nyílik a videók és képek megjelenítésére, illetve zeneszámok megszólaltatására úgy, hogy azok az USB porton keresztül csatlakoztatott külső adattárolóról vagy a helyi hálózatról juttathatóak el a termékre.

 Samsung Smart Monitor M8

Ez nagyon hasznos szolgáltatás, és a működés során sem tapasztaltunk hibákat. A formátumtámogatásba ugyanis nem lehet belekötni, és az alkalmazás még a külső feliratok megjelenítését is biztosítja.

Munkaeszköz

A termék közvetlen elérést nyújt a Microsoft 365 felhő alapú rendszeréhez, azaz úgy hozhatunk létre, szerkeszthetünk vagy nézhetünk meg dokumentumokat, hogy ahhoz nem szükséges számítógép. E szolgáltatás tartalmaz ráadásul egy levelezőklienst, tehát az emailekhez is hozzá lehet férni, illetve a Skype is megnyitható.

Samsung monitor

Tehát gyakorlatilag a monitorral kapunk egy munkaállomást is, amely iszonyú hasznos lehet például az otthoni munkavégzés vagy távoktatás során. Láttuk, hogy a járvány miatti lezárások milyen elképesztő infrastrukturális nehézségeket okozhatnak a háztartásokban, és akkor egy ilyen eszköz életmentővé válhat.

Okos otthon központ

A Samsung Smart Monitor M8 integrálható egy nagyobb smart ökoszisztémába, és rajta keresztül menedzselhetőek a csatlakoztatott eszközök. Ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag egy okos otthon vagy okos iroda irányítópultjaként is funkcionálhat.

Kamera

A termék dobozában megtalálható egy kicsi, mágnesekkel a készülékházhoz rögzíthető kamera. Ennek révén egyszerűen lefolytathat a felhasználó videókonferenciákat a Google Duo vagy Skype támogatás révén, illetve akár nézheti magát, miközben fitnesz gyakorlatokat végez.

Samsung monitor

Több ablak

Ez az okos monitor támogatja a több ablakos megjelenítést, azaz egyszerre akár eltérő forrásokból származó tartalmak is megjelenhetnek a képernyőn, ami igen-igen hasznos lehet a munkavégzés során. Akár az is működhet, hogy az egyik ablakban egy YouTube videó megy, a másikon magunkat látjuk a kamerának köszönhetően, a harmadikban pedig egy dokumentum van megnyitva.

Kezelés

Az ilyen extra szolgáltatásokhoz nem elég már a monitoroknál megszokott hagyományos kezelés, azaz amikor az ember a készülékház hátlapján található joystickot vagy gombokat nyomkodja. Szerencsére ezzel tisztában voltak a mérnökök is, és pakoltak egy külön távirányítót a termék dobozába, ami remek döntés volt.

Samsung monitor

És ez még nem minden, hiszen a smart monitor képes együttműködni az USB-n vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott egérrel, illetve billentyűzettel is. Ráadásul a platform a hangalapú vezérlést is támogatja, azaz parancsszavakkal is elindíthatóak egyes funkciók, módosíthatóak a paraméterek, illetve a netes tartalmak között is lehet keresgélni ily módon. Ez abszolút előrelépést jelent ahhoz képest, amit a monitoros szektorban megszokhattunk, és csak remélni lehet, hogy mások is átveszik majd e módszereket.

Monitorként

Az okos funkciók és az egyéb kapcsolódó extra tulajdonságok csak akkor érnek valamit, ha egy monitor az elsődleges feladatát is képes maradéktalanul ellátni. Azaz magyarán, ha jó a kép minősége.

Samsung Smart monitor

A Samsung Smart Monitor M8 esetében is érezhetően odafigyeltek erre, hiszen a készülék egy 32 inches, 4K felbontású panelt használ, amely hatalmas részletességet, nagy pixelsűrűséget, nagy színtér lefedettséget és kiemelkedő színpontosságot garantál. A betekintési szög nagyon jó, a mozgásmegjelenítés hibátlan, tehát nem nagyon lehet belekötni semmibe.

Hang

Az ma már nem ritka, ha egy monitor rendelkezik alap hangszórókkal, de 2.2 csatornás, extra magassugárzókkal kiegészített 30 wattos integrált audió rendszer bizony extrémen ritkának számít. A Samsung Smart Monitor M8-ba viszont egy ilyen beépített szett került, ami a megszokottnál lényegesen jobb hangminőséget produkál. Ám erre szükség is van, hiszen a már említett rengeteg extra funkció között számos olyan akad, aminél igenis lényeges, hogy mit is hall a felhasználó.

Hozzáadott érték?

A tapasztalataik szerint a Smart Monitor okos szolgáltatási és kapcsolódó extrái egyértelműen hasznosak, és hozzáadott értéket jelentenek. Sokkal-sokkal többet kínál egy ilyen termék, mint amit a termékcsalád tagjaitól általában megszokhattunk, és ezt a többletet szerintünk gyakorlatilag mindenki ki tudja használni. Abszolút jó ez az irány, amelynek köszönhetően a monitor egyben egy munkavégzésre bevethető szórakoztató centrum, vagy nevezhetjük akár szórakozásra is használható munkaeszköznek is, kinek mi tetszik jobban.

Samsung monitor

A kamera, a távirányító, a remek hangrendszer mind-mind olyan pluszt kínálnak, amelyek egyértelműen előrelépésnek számítanak a megszokotthoz képest. Nagyon-nagyon meg lennénk lepve, ha a Samsung példáját nem követnék rövid időn belül mások, mert az okos monitor, mint koncepció, abszolút életképesnek tűnik.

Még több infó a termékről a hivatalos weboldalon

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!