A japán cég elhozta Magyarországra kvantumpontos tévéjét, ez a Sharp 55EQ3EA. Milyen a képminőség? Hogy szól? Milyen a kezelés? Menő vagy béna? Kipróbáltuk, elmondjuk!

2010-ben még a Sharp egyike volt a világ legnagyobb és legfontosabb televízió gyártóinak. A különféle okok miatt azonban a konszern televíziós szekciója iszonyatosan megrendült, és végül az anyacég arra kényszerült, hogy eladja a divíziót a tajvani Foxconnak.

Sharp 55EQ3EA

A Hon-Hai csoportként is ismert konglomerátum támogatásával a Sharp megmenekült, és a márka az elmúlt években Magyarországra is visszatért néhány olcsóbb modellel. Szerencsére pusztán ezzel nem elégedtek meg, hiszen a cég láthatóan komoly energiát fordított a fejlesztésekre. Ennek eredményeként ma már ott tartunk, hogy saját QLED televíziót is beemeltek a kínálatukba, amely végre hazánkba is megérkezett. Ez a Sharp EQ3, nézzük milyen lett!

Külső

A képernyő alá pakolt beépített audio rendszer hangszórórácsa markáns megjelenést kölcsönöz a készüléknek, és megkülönbözteti a legtöbb vetélytársától. A készülékház és a vékony talp is alumíniumból készült.

Sharp 55EQ3EA

A kávák keskenyek, egy síkban vannak a kijelzővel, a tv dizájnja teljesen rendben van. Nem mondanánk jó szívvel, hogy ez a világ legegyedibb, legmenőbb külsejű televíziója, de az összhatás kellően modern, egyáltalán nem gáz a megjelenése.

Kialakítás: 16:9 képarányú, sík.
Falra akasztható: Igen, a VESA konzolok segítségével. Szuper!
Csatlakozók: 4 db HDMI 2.1, USB 2.0, kompozit, digitális audio, CI+ slot, LAN, fejhallgató. Van minden ami kellhet, talán még egy USB portot pakolhattak volna rá, de így is rendben van a dolog.

Sharp 55EQ3EA
Bluetooth: Támogatott. Szuper, ennek köszönhetően vezeték nélküli úton is csatlakoztatható hozzá kompatibilis hangcucc, így például egy fejhallgató, ami igen hasznos lehet.
WiFi: Van benne beépített WiFi (2,5 GHz – 5 GHz). Tök jó, mert így gond nélkül tud csatlakozni a netre anélkül, hogy bele kéne dugni vezetéket, vagy bármilyen egyéb adaptert.
Státusszimbólumként használható: Nem igazán.

Képminőség

A világ legjobb tévéitől e téren elmarad, de a saját ligájában, azaz a középkategóriában a meglátásunk szerint a jobbak közé tartozik.Sharp 55EQ3EA

Panel: 10 bites VA QLED, azaz kvantumpontos LCD. A hagyományos LED LCD-nél lényegesen jobb, de az OLED-ek által produkált képminőséggel nem kelhet versenyre. Itt ugyanis nincs tökéletes fekete, és a végtelen kontrasztot is el lehet felejteni.
Felbontás: 4K. Ez ma már alap. A részletesség megfelelő. Nem 8K, de arra nincs is szükség.
Megjeleníthető színek száma: 1,07 milliárd nincs ma ennél jobb papíron.
Színpontosság: Szemre, és a műszeres mérések alapján (0,32 átlagos DeltaE) is remek!

Sharp 55EQ3EA
Színtérlefedettség: 109% sRGB, ez totál átlagos értéknek számít, messze elmarad a mai éra legjobb tévéitől. Emiatt grafikai munkára ez a készülék nem alkalmas, igaz, nem is arra szánják.
Fényerő: 504 nit a méréseink alapján. Ez elmarad attól, amit a jelenlegi QLED és OLED csúcsmodellek produkálnak. De ahhoz elég, hogy a HDR effektus érzékelhető legyen, azonban extrém módon látványosnak nem mondanánk.
HDR: Ebből fakadóan a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelése támogatott. A legjobbnak számító Dolby Vision szabvánnyal is boldogul.
Mozgásmegjelenítés: Nagyon minimális mértékű akadozás tapasztalható olykor, de ezen lehet segíteni a mozgásjavítás bekapcsolásával.

Sharp 55EQ3EA
Játékra: A maximális képfrissítési ráta: 60 Hz. E téren elmarad a mai csúcsmodellektől, amelyek 120 Hz-et tudna. A dinamikusan változó képfrissítési ráta technológia támogatott (48-60 Hz), az input lag kellemesen alacsony, 10,3 ms. Játékra a készülék alkalmas, de vannak erre (például nextgen konzolok mellé) jobb modellek is.
Zajosodás: Nem jellemző, de egyes, a médiaboxból érkező tv adásoknál előfordulhat. A Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával jelentősen mérsékelhető.
Felhősödés: Nincs! Remek, viszont tény, hogy a méréseink szerint a fényerő nem homogén: A tesztprogram zónákra osztotta a képernyőt és ezen zónák fényereje között 13-16 százalékos maximális eltérés érzékelhető. De mindez a hétköznapi használatot nem befolyásolja, nem tűnik fel.

Beégésveszély: Nincs

Hang

A megszokottnál lényegesen jobb megszólalást produkál, annak köszönhetően, hogy a képernyő alá helyezett hangszórókat direkt a nézők felé fordítják, nem dugják el őket. Így filmezésre, játékra, videózásra bőven megteszi, de azért zenehallgatásra még nem az igazi.

Sharp 55EQ3EA

Hangrendszer: 2×15 watt, kétutas, mélysugárzókkal kiegészített hangszórókkal.
Hangerő: Megfelelő
Hanghibák: Nincsenek

Kezelés

Okostévé rendszer: Android TV, tehát a Google által fejlesztett smart platformot használja.
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: Kb. 7000 darab érhető el. A fontos alkalmazások (Netflix, YouTube, Amazon stb.) nem hiányoznak! Viszont a tévébe épített gyenge hardver miatt nem minden app futtatható, például a jobb játékokról emiatt le kell mondani. Szóval hiába érhetőek el szuper grafikájú cuccok, ez még nem csinál a tévénkből játékkonzolt, sajna.

Sharp 55EQ3EA
Médialejátszó szoftver: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat. A szolgáltatás elég alapszintű, de a saját kategóriájában jól is működik: A főbb formátumokat viszi, a felirattal nincs gond. Aki ennél többre vágyik, az pedig egy csomó kifinomultabb, ingyenes app közül válogathat a Google Play alkalmazásboltban.
Böngésző: Van. Internetes oldalak elérése is megoldott.
Távirányító: Két darab is jár mellé. A nagyobbikon rengeteg funkciógomb van rajta, emiatt az összes fontos szolgáltatás elérhető róla, a másik, kisebb, dizájnosabb, kevesebb gombbal.

Sharp 55EQ3EA
USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök: Használatuk támogatott. Hasznos!
Távirányító helyett mobil: Támogatott, egy ingyenes alkalmazás segítségével. Ennek is van értelme!

Ár

Sharp EQ3 (55EQ3EA) – 250 000 forint: A tudásához, méretéhez képest ez az ár rendben van.

Kinek ajánljuk – Sharp 55EQ3EA

– Kedvező árú, normális minőséget produkáló tévét keres.
– Fontosak az élénk, markáns valósághű színek.
– Androidos tévében gondolkodik.
– Filmezne, tévézne, tehát a “hétköznapi” használatot részesíti előnyben.
– Fél a beégéstől.

Kinek nem ajánljuk – Sharp 55EQ3EA

– Grafikai munkára keres megjelenítőt.
– Ultra prémium kategóriás státusz-tévét keres
– Tökéletes feketére és végtelen kontrasztra vágyik.
– Belépő szintű, ultraolcsó tévében gondolkodik.
– Nem szereti az Android TV rendszert.

Még több információ a Sharp 55EQ3EA tévéről a forgalmazó weboldalán.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Dizájn
Képminőség
Kezelés
Hang
Ár/érték arány
sharp-55eq3ea-tesztA Sharp 55EQ3EA egy ízig-vérig középkategóriás tv, amely a megszokottnál, vártnál jobb képminőséget és hangzást is produkál. Az ára pedig totál rendben van.