Mit csinál a tévében a mesterséges intelligencia? – A képminőség kulcsa a képfeldolgozó processzor

A mai modern televíziókban a jó képminőség megteremtésében kulcsszerepet játszik a képfeldolgozó processzor. Elmondjuk, hogy miért!

A képminőség pillére

A mai modern televíziókban már alapelvárás a remek képminőség, amely három fő pilléren nyugszik: A fényerősségen, a kijelzőn és a képfeldolgozó processzoron. Ez utóbbiról általában kevés szó esik, pedig kulcsfontosságú szerepet játszik. Nem véletlen az, hogy azok a nagy gyártók, amelyek sikereket akarnak elérni a szektorban, kiemelt figyelmet fordítanak e komponensre.


képfeldolgozó processzor

A Samsung is többek között annak köszönheti dominanciáját a globális televíziós iparágban, hogy ennek a fejlesztésére is nagyon fókuszált. A vállalat többek között a mesterséges intelligenciát is segítségül hívta új képfeldolgozó chipjeiben, hogy a lehető legjobb teljesítményt érje el e téren. Így született meg a 2022-es Neural Quantum Processor, amelynek segítségével bemutatjuk, hogy mit is csinál egy televízióban egy ilyen alkatrész, és miért dédelgeti mindenki csodafegyverként a saját megoldását.

Mit csinál a képfeldolgozó processzor?

A képfeldolgozó processzor a televízióba épített hardver, amelynek egyik legfontosabb feladata, hogy kontrollálja a fény kezelését, azaz a Neo QLED, QLED és LED LCD tévék esetében a komplex háttérvilágítási rendszert, valamint kijelzőt, hogy a néző elé a lehető legtökéletesebb képi világ kerüljön. Azaz egyfajta karmesterként vezérli a két másik fő komponenst, hogy azokból kihozza a lehető legtöbbet. Nézzünk néhány konkrét példát erre!

Háttérfény vezérlés

A mai Samsung felső kategóriás televíziók már igen bonyolult FALD (Full Array Local Dimming) vagy MiniLED háttérvilágítási rendszert használnak. Ezeknél a LED-eket rengeteg, akár ezernyi egyedileg vezérelhető csoportba osztják, amelyek fényereje az éppen futó képi tartalom függvényében változik. A Samsung Neural Quantum Processor, feladata, hogy a befutó képi jeleket monitorozza, és a kapott adatok alapján adja ki a parancsot a LED csoportoknak erre vonatkozóan.

képfeldolgozó processzor

Ennek köszönhető az, hogy ha például egy esti tábortüzet látunk a képernyőn, akkor egy mai kvantumpontos tévén annak lángjai szemkápráztatóan ragyognak, miközben körülötte a világ éjfekete sötétbe burkolózik. A pontos háttérvilágítás vezérlés a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítése során is kulcsszerepet játszik, főként, hogy a Samsung Neo QLED és QLED paneljei kiemelkedő fényerőt produkálnak, és ennek köszönhetően a HDR effekt igen látványos lehet.

Színpontosság

Ezt nem kell magyarázni nagyon. A processzor felel azért, hogy a megfelelő árnyalatok tűnjenek fel a képernyőn. A chip dolga itt sem egyszerű, hiszen a mai legfejlettebb kijelzők már több mint egy milliárd (!!) árnyalat megjelenítésére képesek.

Samsung tv

De ennek ellenére a Samsung Neural Quantum Processor olyan jól végzi a dolgát, hogy a helyes beállítások alkalmazása során szemmel nem is fedezhető fel a különbség a között amit látunk, és amit látnunk kéne, legalábbis a műszeres mérések erről tanúskodtak. A processzor egyébként képes arra is, hogy mesterségesen kicsit feljavítsa a fakóbb tónusokat, így azok markánsabbak, látványosabbak lesznek.

Mozgásvezérlés

A processzor feladata az is, hogy kihasználva a 120 hertzes maximális képfrissítési rátában rejlő lehetőségeket, a képkockákat úgy pakolja egymás után, hogy a néző által látott kép a lehető legfolyamatosabbnak tűnjön. Ilyenkor bizony előfordulhat, hogy szükség van némi trükközésre, azaz a képmódosító interpolációs technológia bevetésére.

Samsung képfeldolgozó processzor

Ennél a chip a kapott jelek megvizsgálása után virtuális képkockákat alkot meg, és azokat illeszti be a valódiak közé. Ennek köszönhetően megszűnik a szakadozás, akadozás, azaz folyamatosabbnak érzi a néző a látott képet. Ez pedig például játékoknál, akciófilmeknél vagy sportközvetítéseknél igen-igen hasznos lehet.

Mélységfokozás

Az új Neural Quantum Processzor egy egészen új, innovatív eljárást is tartalmaz. A Mélység fokozó automatikusan felismeri a képernyőn látható tárgyakat és kiemeli ezeket a háttérből, miközben nem dolgozza át azokat. A technológia hasonlóan működik, mint ahogyan az emberi szem a valóságban érzékeli a képeket, így a képernyőn látható tárgy kiemelkedik a háttérből.

Mesterséges intelligencia

A dél-koreai cég a mesterséges intelligenciát, a neurális hálókat is beveti annak érdekében, hogy az említett képfeldolgozó chipek a lehető leggyorsabban érjék el a legjobb eredményt. Az AI önmagában többlépcsős munkát végez, ezt segíti az is, hogy a vállalat kutatás-fejlesztési központjában található szervereken dolgoznak az öntanuló technológiákon. A világ minden pontjáról beérkező információk, visszajelzések feldolgozása során folyamatosan optimalizálják a processzorok működését, és az ehhez szükséges adatokat szoftverfrissítés formájában juttatják el a televíziókra.

Samsung képfeldolgozó processzor

A chipek a mesterséges intelligencia révén például képesek arra, hogy felismerjék az éppen futó tartalom típusát, és ahhoz igazítsák teljesen automatikusan a beállításokat. Tehát a nézőnek semmi dolga nincs, elméletben mindig a megfelelő képmódosító funkciók lesznek aktívak, a színhőmérséklet és a kontraszt a legmegfelelőbb lesz akkor is, ha játszik, illetve amennyiben természet-, akció- vagy animációs filmet néz például.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?